Schimbari in strategiile de comunicare ale firmelor
Contextul economic din piata a influentat modalitatile de comunicare alese de companii. Unele au inceput sa isi orienteze o parte din bugete spre online, altele profita de scaderea preturilor si incep sa se promoveze pentru prima data. Toti managerii sunt insa mult mai atenti la bugetele alocate si la eficienta campaniilor.
“Online-ul a devenit din ce in ce mai cerut de companii - fie pentru PR, fie pentru campanii platite. Si asta pentru ca s-a produs o migrare a consumatorilor spre online”, spune pentru startups.ro Gabriela Lungu, Managing partner la The Practice.
Ea adauga faptul ca aceasta trecere spre online aparuse in urma cu ceva timp, dar odata cu criza economica, a fost accelerata, inclusiv prin cautarea “celei mai bune oferte”.
“Bineinteles ca acolo unde sunt consumatorii, vor sa fie si companiile si in felul acesta online-ul apare in bugetele de comunicare ale multor firme”, adauga Lungu.
Mihaela Nicola, CEO la The Group, considera ca televiziunea ramane cel mai eficient mediu de comunicare, insa companiile sondeaza mai mult media digitala. Ea spune ca firmele au dislocat bugete de la presa scrisa si le-au canalizat catre online, panotaj sau evenimente in directa legatura cu publicul.
Nicola adauga faptul ca se fac mai multe promotii si mai putine campanii de "corporate branding".
In opinia lui Alex Badila, Managing Director la Publicis Romania exista o tendinta de a taia orice activitate perceputa ca neavand un impact direct asupra vanzarilor, precum evenimentele si campaniile de relatii publice.
El spune ca un alt trend este cel dat de lansarea unor produse, facilitati sau servicii "de criza" sau promovarea gamelor ieftine de produse. Printre tipurile de campanii care se afla aproape pe cale de disparitie anul acesta, Alex Badila enumera campaniile de imagine fara componente comerciale si campaniile neconventionale.
Bugetele companiilor
Desi, potrivit specialistilor, bugetele au scazut in medie cu aproximativ 40% fata de 2008, in ciuda situatiei economice, companiile respecta mixul obligatoriu de marketing. Cu alte cuvinte, desi si-au redus bugetele, nu au renuntat la comunicare.
“Multi dintre investitorii in publicitate si-au redus bugetele, sunt mai atenti la costul fiecarei operatiuni, cauta cu si mai mare aplecare efectele imediate, dar continua sa vizeze canalele cele mai eficiente de a ajunge la public”, explica Nicola.
Anul acesta, pe langa echilibrarea bugetelor, companiile au mizat si pe diferentiere, creativitate si eficienta.
“Cei mai multi dintre clientii nostri ne-au cerut anul acesta lucruri cu adevarat deosebite, concepte curajoase, idei care sa-i faca sa iasa in fata, sa se desprinda de pluton. Toti clientii sunt foarte atenti pe ce anume isi dau bugetele si cantaresc bine rezultatele fiecarei activitati de comunicare”, adauga Gabriela Lungu.
In ceea ce priveste componenta online, Mihaela Nicola precizeaza ca exista o tendinta de a exploata suplimentar internetul, insa cifrele absolute ale acestei cresteri nu sunt spectaculoase.
“Si daca s-ar fi dublat (ceea ce nu e cazul) bugetele de comunicare online ar fi ajuns de la 10 milioane de euro la 20 milioane euro in ansamblul pietei - dar chiar si 20 milioane euro este o suma nesemnificativa in ansamblul pietei de comunicare”, mai spune Mihaela Nicola.
Cine renunta la comunicare
Mihaela Nicola spune ca piata in ansamblu s-a diminuat cu circa 40%, dar nu exista tipuri de promovare excluse, mix-ul de marketing ramanand acelasi. Ea precizeaza insa ca sunt mai putini bani, dar si costurile sunt mai mici, iar structura alocarii bugetelor pe diferitele tipuri de activitati nu s-a modificat fundamental.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Bugetele alocate de unele companii catre campaniile in presa scrisa au inceput sa fie directionate spre online, panotaj sau evenimente.
Desi bugetele au scazut in medie cu aproximativ 40% fata de 2008, companiile respecta mixul de marketing.
Managerii sunt mult mai atenti la bugetele cheltuite si cantaresc bine rezultatele fiecarei activitati de comunicare.
Strategiile de comunicare s-au schimbat in directia oferirii de beneficii concrete consumatorului.
Companiile din domenii precum cel financiar (leasing, credite ipotecare sau de consum), firmele din domeniul imobiliar, constructii, industria auto, firmele de recrutare etc, au redus activitatea de comunicare.
Redactor: Lidia Ionita
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.