Spatiu comercial stradal sau in mall?


Unii retaileri au preferat ca in ultimul an sa isi deshida magazine in mall-uri, profitand de chiriile mai mici. Altii au cautat spatiile stradale, pe care pot sa le personalizeze asa cum vor, ferindu-se de centrele comerciale cu trafic pietonal in scadere.

 

Din cauza contextului financiar din piata, in ultimul an, proprietarii de centre comerciale au preferat sa scada chiria sau sa fie flexibili in ceea ce priveste plata acesteia, pentru a nu-si pierde clientii. Asta in contextul in care si unii proprietari de spatii stradale au inceput sa ofere conditii mai bune pentru chiriasi.

In acelasi timp, restaurantele de tip fast-food sunt in plin proces de expansiune pe segmentul stradal, concentrandu-se in special pe spatii din zonele semicentrale, cu un trafic pietonal intens”, spune pentru startups.ro Estera Enache, Senior Consultant in cadrul Departamentului de Retail la DTZ Echinox.

Georgiana Andrei, Manager Retail Division la Colliers International, precizeaza pentru startups.ro ca restaurantele de lux aleg zonele stradale centrale, iar cele de pe segmentul mediu si lanturile de restaurante se duc in zonele stradale aglomerate sau in mall-uri.

Anul trecut, in Bucuresti, zona Lipscani a fost cautata de operatorii de restaurante. Georgiana Andrei avertizeaza insa ca in aceasta zona investitorii in spatii comerciale trebuie sa ia in calcul si unele aspecte tehnice, precum consolidarea cladirilor.

Luiza Moraru, Head of Retail Departament la CB Richard Ellis Eurisko, spune pentru startups.ro ca exista o tendinta puternica din partea operatorilor de alimentatie publica sa deschida unitati stradale, in special in Bucuresti si orasele mari.

De asemenea, bancile si farmaciile continua sa prefere spatiile stradale.

In ceea ce ii priveste pe retailerii de fashion, doar cei care au un brand awarness puternic vor  putea sa isi deschida un magazin stradal, atragand cu precadere clienti care vin special pentru acel magazin”, spune pentru startups.ro Costin Blideanu, Retail Consultant la Jones Lang LaSalle.

Georgiana Andrei precizeaza ca a crescut cererea pentru magazine in spatii stradale din partea retailerilor de bijuterii si de fashion de lux centrale, dupa ce in aceste zone s-a redus nivelul chiriilor.

Zonele vizate de astfel de retaileri sunt cele din centrul Bucurestiului, precum Calea Victoriei si Calea Dorobantilor.

De obicei, retailerii de pe segmentul mediu prefera mall-urile, iar cei de lux high - street-ul pentru ca vor sa isi pastreze identitatea. In ultima vreme, pentru ca sunt spatii stradale disponibile si chirii mai mici, unele branduri de fashion de pe segmentul mediu cauta spatii pe high-street, de exemplu, pe Magheru, dorind sa isi deschida si un spatiu stradal pentru a-si creste renumele brandului”, adauga Georgiana Andrei.


Mutarea intr-un spatiu comercial nou
Comerciantii care vor sa se mute trebuie sa ia in calcul veniturile aduse de magazinul existent si cheltuielile genereate de acesta.

Un alt aspect important in cazul unei relocari este investitia necesara pentru amenajarea si promovarea unui nou spatiu”, detaliza Costin Blideanu.

Decizia de mutare intr-un sau dintr-un spatiu comercial este determinata si de marimea afacerii respective.

Din ratiuni de imagine, un retailer important poate pastra pentru o anumita perioada magazine care genereaza pierderi, in vreme ce un retailer mic va lua decizia de relocare  mult mai rapid, daca unitatea merge cateva luni pe minus”, precizeaza Costin Blideanu.

Mutarea unui retailer dintr-un spatiu in altul ii aduce acestuia costuri suplimentare - platirea anumitor daune pentru contractul de inchiriere in vigoare (daca se muta inainte de expirarea acestuia), amenjarea spatiului si taxele de marketing necesare pentru promovarea noului spatiu.

Luiza Moraru precizeaza ca, in ciuda acestor dificultatii, mutarea poate ajuta la relansarea afacerii prin micsorarea costurilor cu chiria, prin apropierea de clientii vizati si prin posibilitatea amenjarii spatiului pentru a raspunde nevoilor si cerintelor clientilor.

Georgiana Andrei mentioneaza ca, inainte de a lua decizia de a deschide o noua unitate, fiecare retailer ar trebuie sa isi studieze afacerea si sa isi dea seama daca nu cumva sunt si de probleme interne care ii genereaza vanzari scazute.


Conditii de inchiriere pentru spatiile stradale
Pe segmentul spatiilor stradale, consultantii imobiliari precizeaza ca, in general, fata de acum un an, in prezent, conditiile de inchiriere nu s-au modificat semnificativ, deoarece la inceputul anului trecut piata de retail era deja marcata de criza financiara.

Ceea ce insa s-a modificat semnificativ in aceasta perioada este nivelul chiriei.

Consultantii imobiliari estimeaza ca, in prezent, chiriile pentru spatiile stradale din Bucuresti sunt cu 20% - 50% mai mici fata de anul trecut, cele mai mari scaderi fiind la periferie. Acestia estimeaza insa ca nivelul actual va ramane constant pana la sfarsitul anului, deoarece retailerii si-au stabilizat vanzarile si si-au renegociat chiriile la un nivel accesibil lor.  

"Pentru ultimul trimestru al anului 2009, chiria prime pentru spatiile stradale de top (n.red. - centrul Capitalei) a fost raportata la un nivel de 75 de euro/mp, in scadere cu aproximativ 16,5% fata de primul trimestru al anului 2009. Chiriile au intrat pe un trend stabilizator, iar potentialele reduceri pentru chiria prime nu vor fi mai mari de 10% in 2010", detaliaza Luiza Moraru. 

Costin Blideanu adauga ca, in prezent, chiriile sunt in jur de 60 de euro -70 de euro/mp pentru  un spatiu central din Bucuresti (Bulevardul Magheru, Calea Victoriei), dar ca exista cateva spatii, care se inchiriaza inca la preturi de peste 100 euro/mp. 

 

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Retailerii de produse de lux, bancile si farmaciile prefera spatiile stradale.
Comerciantii care vor sa se mute trebuie sa ia in calcul veniturile aduse de magazinul existent si cheltuielile genereate de acesta, costurile suplimentare aduse si posibilitatile de relansare a afacerii.
Consultantii imobiliari estimeaza ca, in prezent, chiriile pentru spatiile stradale din Bucuresti sunt cu 20% - 50% mai mici fata de anul trecut, cele mai mari scaderi fiind la periferia orasului.
In prezent, chiria si conditiile de inchiriere din mall-uri depind mult de centrul comercial, de tipul de chirias (chirias ancora, chirias din zona restaurantelor sau de divertisment) si de spatiul vacant disponibil.
In acest an, in Romania vor mai fi inaugurati 240.000 mp de spatii comerciale, reprezentand cinci proiecte noi si doua extinderi, potrivit unui studiu Jones Lang LaSalle.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii