Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
De exemplu, Ciclissimo activeaza pe piata bicicletelor scumpe, de peste 3.000 de lei. Cele mai multe (98%) biciclete Brompton vandute au preturi intre 3.000 de lei si 4.000 de lei, chiar daca exista si un model de 8.000 de lei.
Si Velorbis activeaza pe segmentul premium, pretul unei biciclete variind intre 1.200 de euro si 1.300 de euro.
Care sunt veniturile start-up-urilor
Anul trecut, Ciclissimo a avut o cifra de afaceri de aproximativ 150.000 de euro, vanzand aproape 200 de biciclete.
"Este o cifra buna pentru orice magazin, mai ales pentru unul care abia s-a deschis si nimeni nu stia de el", mai spune George Pop.
Pentru acest an, Ciclissimo estimeaza o dublare a vanzarilor.
"Este greu de anticipat. Luna mai a fost cea mai buna luna de cand am deschis magazinul, dar nu pot spune acelasi lucru despre iunie. Sunt niste variatii foarte mari, pe care nu mi le pot explica. Anul acesta au fost niste probleme, sezonul s-a devansat, ar fi trebuit sa inceapa in martie, dar vremea a fost urata. Vremea influenteaza foarte mult decizia de cumparare a oamenilor, in sectorul biciclete", precizeaza George Pop.
O mica parte dintre vanzarile Ciclissimo se fac online, mai ales pentru accesorii.
"Vanzari exclusiv online nu pot exista pe acest segment. Oamenii vor sa vina sa vada bicicleta, sa inteleaga despre ce este vorba. Bicicleta este un produs pe care vrei sa-l testezi", mai spune George Pop.
Daniel Barbieru mentioneaza insa ca in ultimul an a crescut numarul magazinelor online, ceea ce a dus la o distributie mai buna la nivelul intregii tari.
Anul trecut, Cool Bike Team a avut o cifra de afaceri de aproximativ 250.000 de euro estimand o crestere de aproximativ 15% in acest an, ajungand pana la aproape 290.000 de euro.
Mircea Colotela mentioneaza ca, fata de perioada similara a anului trecut (n.red. - compania este pe piata locala la inceputul laui 2010), afacerile Velorbis Romania afacerile au crescut semnificativ, ceea ce ii surprinde, cei mai mirati fiind cei din Danemarca.
"Suntem la inceput, iar preocuparea noastra este de a ne face cunoscuti. Preferam sa nu ne gandim inca la cifre, dar atata vreme cat se simte o crestere este bine. Dupa primele estimari de la jumatatatea anului credem ca ne apropiem de dublul anului trecut. Intrand pe piata doar de anul trecut, este usor sa ne dublam vanzarile in urmatorul an", mai spune Mircea Colotela.
Pentru acest an, reprezentantii Mos Ion Roata esimeaza o crestere de 30% a cifrei de afaceri, ajungand pana la aproximativ 400.000 de euro, bazandu-se pe cresterea retelei de dealeri in Romania.
"In primul an de activitate, cifra de afaceri a atins 300.000 de euro. Aceasta cifra a fost realizata din martie pana in decembrie, in martie 2010 fiind deschis primul showroom. In prezent, avem o retea formata din noua dealeri si dorim ca pana la sfarsitul anului sa avem 15 dealeri. Ne concentram pe crearea de parteneriate sanatoase si durabile, profitabile pentru ambele parti", precizeaza Roxana Bituleanu.
Pe langa biciclete, in magazinele specializate se vand si accesorii. De exemplu, Ciclissimo a optat sa vanda numai accesoriile esentiale - sei, casti, lumini, genti si antifurturi.
Inchirierea - serviciu suplimentar si potential de business
Solicitarile clientilor i-au determinat pe cei de la Ciclissimo sa si inchirieze biciclete.
"Baza serviciului de inchiriat este de a testa ce inseamna o bicicleta pliabila. Nu este un serviciu din care ne asteptam sa facem bani, ci mai mult ajuta business-ul principal, care este magazinul de biciclete. Se inchiriaza mai mult in weekend, pentru doua - trei ore. In timpul saptamanii nu se inchiriaza prea mult si chiar am avut persoane care au inchiriat si au cumparat", detaliaza George Pop.
Managing Directorul Ciclissimo spune ca, pentru a fi un business, formula pentru inchiriere este de a pune la dispozitie o bicicleta relativ ieftina sau foarte ieftina, inchiriata la un pret intre 10 lei si 15 lei/ora.
"Va avea succes cine va reusi sa faca o retea cat mai bine: sa-ti poti lua bicicleta dintr-un parc si sa o lasi in alt loc. Acesta ar trebui sa fie modelul, pentru a fi un business functional, dar deja vorbim de un business de dimensiuni mari, de sute de biciclete", explica George Pop.
Potentialul pietei
Managing Directorul Ciclissimo spune ca viitorul este al magazinelor specializate, in care oamenii isi cunosc foarte bine produsele.
"Business-ul cu biciclete este mult mai complicat decat pare la prima vedere, pentru ca are multe aspecte nevazute. Stocul unui magazin de biciclete este o componenta foarte importanta, care poate influenta succesul magazinului, din punct de vedere financiar. Daca ai un stoc prea mare, te poate bloca, pentru ca este o afacere care are cateva luni moarte. Vanzarea este destul de complexa. Apoi, sunt multe servicii post-vanzare, legate de serivice. Mi se pare greu sa ai un magazin si sa n-ai service", precizeaza George Pop.
Daniel Barbieru adauga faptul ca piata de service este in crestere, majoritatea magazinelor avand un department de service, ceea ce este foarte important in atragerea clientilor, si ca acesta este segmentul cu cel mai mare potential pe piata.
"A crescut numarul clientilor nemultumiti, care au cumparat biciclete din supermarketuri si care se adreseaza astazi magazinelor specializate pentru service", mai spune Daniel Barbieru.
Roxana Bituleanu mentioneaza ca Mos Ion Roata are service in ambele showroom-uri din Capitala, reparand orice tip de bicicleta, iar activitatea este bogata, service-ul de calitate fiind solicitat si apreciat pe masura.
"Mai este loc, iar segmentul de city bike va avea crestere importanta", adauga Roxana Bituleanu.
Administratorul Mos Ion Roata mai spune ca ciclismul de sosea (road bike) este din ce in ce mai preferat, atat de catre ciclistii cu <state vechi> in segmentul de mountain bike (cel mai vechi si preferat in Romania), cat si de tinerii care abia imbratiseaza ciclismul.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Reprezentantii start-up-urilor cu activitate legata de biciclism spun ca aceasta piata de-abia acum incepe sa se dezvolte in Romania.
Piata bicicletelor din tara noastra este apreciata la aproximativ 25 milioane de euro, pentru acest an estimandu-se o crestere de 10% - 20% fata de anul trecut.
Cresterea pietei bicicletelor este data de orientarea populatiei spre drumetii, construirea de piste pentru biciclisti in orasele mari, cererea de piese de calitate si numarul tot mai mare de magazine.
Segmentul bicicletelor ieftine este al celor de sub 1.500 lei, cel mediu intre 1.500 de lei si 3.000 de lei, in general fiind mountain bike-uri, iar cele scumpe sunt de peste 3.000 de lei.
Segmentul cu cel mai mare potential de dezvoltare de pe piata bicicletelor este al service-ului, pentru magazinele specializate acesta fiind si un criteriu de diferentiere.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 30 August 2011 la ora 18.12