Tendinte in resurse umane pe timp de criza
Angajatii unei companii sunt la fel de importanti pentru afacere precum clientii acesteia. Iar pe timp de criza antreprenorii ar trebui sa adopte anumite masuri legate de resursele umane, indiferent daca hotarasc sa reduca din posturi si sa concedieze oameni sau daca vor sa isi pastreze angajatii in continuare.
Comunicarea situatiei reale in care se afla compania angajatoare este una dintre principalele masuri pe care antreprenorii trebuie sa o aplice. Consultantii in resurse umane sustin ca mai ales intr-o perioada economica nefavorabila este foarte important ca angajatii sa beneficieze de o anumita siguranta a locului de munca, astfel incat sa nu le fie afectata productivitatea.
“In primul rand, trebuie ca angajatorii sa fie mai sinceri cu angajatii. Comunicarea trebuie sa fie directa si clara, sa nu lase loc speculatiilor si fricii ca acestia isi pot pierde locul de munca sau ca se fac reduceri de personal sau micsorari de salarii”, spune pentru startups.ro Roxana Ciobanu, HR Consultant la Von Consulting.
Pastrarea angajatilor
In contextul crizei, multe companii opereaza reduceri semnificative de bugete. Totusi, unele firme nu renunta la investitia in pastrarea oamenilor performanti.
“Pe timp de criza se va prefera promovarea oamenilor din interiorul companiei”, spune pentru startups.ro Daniela Militaru, Consultant la Dynamic Human Resources.
Chiar daca salariile vor suferi o stagnare, specialistul spune ca se vor impune alte motivatii financiare, iar ponderea mai mare o vor avea bonusurile si comisioanele.
Malina Rusu, Human Capital Consultant in cadrul companiei de recrutare Lugera&Makler, considera ca pe langa comunicarea transparenta intre management si angajati, un rol important il joaca si beneficiile non-financiare.
“Teambuilding-urile au rolul de a apropia membrii colectivului. Training-urile reprezinta, de asemenea, un element important in retentia angajatilor in companie”, spune Rusu.
Totodata, managerii sunt sfatuiti sa insiste pe implicarea angajatilor in luarea deciziilor, sau macar in consultarea acestora.
In opinia specialistului Von Consulting, un angajat paraseste mai greu compania daca se simte parte dintr-o echipa sau departament si isi regaseste principiile in politicile aplicate in firma.
Concedierea angajatilor
Conditiile din piata ii determina pe angajatori sa apeleze si la concedieri, pe masura ce activitatea anumitor departamente din firma se restrange si se decide reducerea costurilor cu respectivii salariati.
“Disponibilizarile, ca si promovarile, se fac pe baza unor criterii stabilite de angajator. Printre ele se pot numara abilitatile in rezolvarea sarcinilor, atitudinea, aspiratiile in cariera, modul de auto-evaluare, experienta”, spune Roxana Ciobanu.
Specialistul Von Consulting afirma ca este putin probabil sa isi piarda locul de munca un angajat care dovedeste ca este eficient si productiv. Importanti pentru organizatie sunt si cei care au implicare directa in dezvoltarea profitabilitatii si afacerii in sine.
“Angajatii din posturile cheie, cum sunt cei implicati in optimizarea proceselor, coordonatorii de proiect sau directorii de dezvoltare, nu sunt afectati decat in situatia in care criza financiara cu care se confrunta compania ii demotiveaza complet”, considera Roxana Ciobanu.
Specialistii in resurse umane sunt in general insarcinati de management sa asigure suport celor care sunt nevoiti sa paraseasca firma. Una dintre cele mai utilizate metode de concediere folosite in aceasta perioada este cea colectiva.
“Aceasta metoda presupune o disponibilizare de personal dictata de motive economice. Concedierea colectiva presupune disponibilizarea unui numar de minim 30 de persoane intr-o luna de zile”, declara pentru startups.ro Malina Rusu.
Specialistul spune ca in cazul concedierii individuale, in functie de politica organizationala pe care o adopta fiecare companie in parte, salariatilor concediati li se ofera un numar diferit de salarii compensatorii, minimul legal fiind de o luna de preaviz si un salariu compensatoriu.
Redactor: Lidia Ionita
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.