Tendinte pe piata produselor pentru copii
Piata produselor pentru copii cu varsta de pana in 10 ani, creste constant de la an la an. Fie ca vorbim despre hrana, incaltaminte sau jucarii, in general, vanzarile traverseaza o perioada buna. Insa, efectele crizei economice incep sa se faca simtite in aspecte precum cererea unor garantii financiare din partea furnizorilor din afara tarii.
In ansamblu, piata autohtona a produselor pentru copii cunoaste o evolutie pozitiva, mai ales in contextul cresterii puterii de cumparare, dar mai ales a interesului pentru produsele destinate copiilor. Dintre toate categoriile, produsele alimentare sunt cel mai bine reprezentate in vanzarile companiilor din domeniu - importatori, distribuitori sau retaileri.
”Categoriile de produse pentru diversificarea alimentatiei (cereale, piureuri, sucuri, biscuiti etc.) inregistreaza cresteri mari de la un an la altul, de pana la 50% in anumite segmente, si se imbogatesc permanent cu noi si noi produse”, spune Luiza Dutulescu, Brand Manager Nestle Nutrition la Nestle Romania.
Ea estimeaza ca pe acest segment, piata va creste cu 15% in perioada urmatoare. (Citeste aici mai multe despre vanzarile din 2008 pe piata alimentelor pentru copii si despre tendintele din domeniu).
Evolutia categoriilor de produse
Companiile care comercializeaza jucarii spun ca, de sase ani, acest segment este in crestere, tendinta fiind sustinuta de dezvoltarea continua a retailului. Trendul de crestere se mentine si in 2009.
”Avand o tendinta anticiclica, sectorul jucariilor este mai putin afectat”, spune Ioana Radu, Manager Ara Toys.
Si la categoria incaltamine jucatorii sunt optimisti cu privire la evolutia vanzarilor din acest an.
”Avand in vedere segmentul de varsta caruia ne adresam (n.red - copii si adolescenti), credem ca vanzarile din anul in curs vor fi cel putin egale cu cele din anul precedent”, spune Daniela Macovei, Administrator, Inovator Trading.
In opinia sa, segmentul pe care activeaza, si anume incaltaminte pentru copii si adolescenti, este destul de slab reprezentat si, prin urmare, exista inca suficient spatiu pentru dezvoltare si diversificare. De asemenea, administratorul Inovator Trading spune ca in 2009, avand in vedere situatia economica internationala, multe firme Vest-europene cauta sa isi desfaca produsele pe pietele din Est.
”Credem ca este un moment bun de introducere pe piata romaneasca a unor produse de calitate, in defavoarea celor chinezesti, ieftine”, sustine Macovei.
Produsele cu volum mare de vanzari
Printre produsele pentru copii comercializate de Nestle Romania se numara cele pentru sugari si copii intre 1 si 3 ani. Potrivit Luizei Dutulescu, cea mai mare pondere in piata si in vanzarile companiei sunt formulele de lapte pentru sugari si copii mici.
In cazul jucariilor, cele mai vandute raman, ca si pana acum, papusile si masinile.
“In continuare piata de jucarii din Romania este o piata needucata, papusile si masinile avand un rol dominant in vanzari”, declara pentru startups.ro Ioana Radu, Manager Ara Toys, companie axata importul si distributia de jucarii si membra a Grupului RTC (Divizia Diverta).
Ioana Radu spune ca tendinta continua si in acest an, insa crede intr-o schimbare a comportamentului consumatorului inspre jucarii educative.
Mira Anghelescu, Director Marketing si Achizitii la Miniblu, spune pentru startups.ro ca magazinele Miniblu sunt toate sub conceptul “all in one”, pentru copiii cu varste cuprinse intre zero si opt ani. Ea declara ca vanzarile se distribuie in mod egal intre cele trei mari categorii: haine, jucarii, articole de calatorie (carucioare, tarcuri si scaune auto).
Cartile reprezinta un alt segment de produse pentru copii. Acestea sunt publicate atat de editurile mai mici, specializate, care au in portofoliu doar carti pentru copii, cat si de editurile mai mari, dar care au un numar mai mic de titluri, din total, pe acest segment.
De exemplu, in cazul editurii All, literatura pentru copii si adolescenti reprezinta aproximativ 4%, ca pondere din totalul titlurilor comercializate.
”In ceea ce priveste vanzarile, procentele sunt sensibil egale (n. red. - cu ponderea titlurilor, de aproximativ 4%)”, spune pentru startups.ro Ana Maria Androne, Marketing Coordonator la Editura All.
Segmentele de varsta
Potrivit reprezentantilor Nestle Romania, cele mai mari vanzari pe segmentul de varsta 0 ani - 1 an, sunt inregistrate de categoria ”food”. Iar Rasvan Ciuculin, manager al importatorului de mobilier BabyDesign, spune pentru startups.ro ca si patuturile pentru bebelusi sunt foarte cautate.
In schimb, incaltamintea inregistreaza cele mai mari vanzari pe grupa de varsta 1 - 5 ani.
”Parintii sunt interesati din ce in ce mai mult de sanatatea copiilor lor, deci prefera o incaltaminte de calitate in primii ani, cand copilul incepe sa mearga”, explica pentru startups.ro Daniela Macovei.
Ea spune ca incaltamintea de piele se vinde cel mai bine, dar au succes si produsele din panza, pentru interior, cizmele gore-tex pentru iarna si papucii de plaja pentru vara.
In ceea ce priveste jucariile, reprezentantul Ara Toys declara ca 30 % din vanzari sunt date de segmentul 0 - 3 ani, 60% de segmentul 4 - 12 ani, iar restul de 10% de cel al copiilor de peste 12 ani.
Importuri versus exporturi
Piata romaneasca dedicata produselor pentru copii este dominata de importuri pe toate segmentele si categoriile. In cazul categoriei food, compania Nestle importa toate produsele pentru sugari din tari precum Elvetia, Germania, Olanda, Franta, Spania, Portugalia.
Si pe segmentul mobilierului pentru bebelusi predomina produsele importate. In opinia lui Rasvan Ciuculin, ”majoritatea producatorilor locali erau axati pe export si nu au reusit sa se reorienteze spre piata interna”.
Si in cazul produselor de incaltaminte pentru copii, marcile romaneasti sunt slab reprezentate. Iar Ioana Radu spune ca peste 95% din piata de jucarii este reprezentata de produse de import.
”Este insa este de subliniat ca Romania este un mare exportator de jucarii si producator pentru branduri din intreaga lume”, precizeaza Radu, oferind exemplul Sigikid, un furnizor Ara Toys din Germania, pentru care o parte din gama de jucarii sunt produse in Romania.
Reprezentanta Miniblu, Mira Anghelescu spune ca in contextul riscului ridicat de tara, o parte dintre furnizorii externi isi iau masuri de precautie si solicita garantii financiare care sa le acopere pierderile, in caz ca se intampla ceva neprevazut.
”Acest lucru ne determina sa ne indreptam ceva mai mult catre producatorii interni”, spune Anghelescu.
Directorul de marketing al Miniblu apreciaza insa ca balanta se inclina in favoarea importurilor, ponderea acestora fiind de peste 80%.
Influenta crizei economice
Mihai Ghebrea, Director Marketing Grup Editorial ERC Press, considera ca piata cartilor pentru copii este inca in asezare.
”Chiar si in contextul economic actual, ne asteptam la intrarea pe piata a mai multor edituri specializate, mai ales pe segmentul prescolar. De altfel, acest segment a avut o evolutie buna in ultimii doi ani si estimam in continuare o crestere in ponderea publicatiilor pentru copii, pe aceasta categorie de varsta”, spune Ghebrea.
El considera ca piata merge catre inasprirea concurentei si catre segmentare, care va genera multe tipuri de produse de nisa. Pe fiecare aceasta nisa vor exista cel putin doi mari editori care se vor impune.
Printre categoriile afectate de criza se numara si mobilierul. Si in acest caz se estimeaza o scadere, pe fondul crizei imobiliare din Romania (n. red - o parte din vanzari fiind reprezentate de cei care isi cumparau o locuinta noua sau isi renovau locuinta).
Redactor: Lidia Ionita
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.