Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

"Cel mai mult imi doresc sa creez un parteneriat cu o agentie de naming din afara, din Europa sau din America. Este in planul pe 2012, poate pana de Craciun fac si pasul acesta. Pana acum, am lucrat pentru portofoliu si am citit foarte mult pentru specializarea in acest domeniu. Am considerat ca momentul oportun pentru a face acest pas este sa vin si sa arat ca am reusit sa fac multe nume, in multe domenii si diferite intre ele", precizeaza Raluca.

In prezent, jumatate din activitatea Ralucai este naming si jumatate copywriting, deoarece de doi ani ofera si servicii de strategie de comunicare. Astfel, pe langa naming, ea face si strategia de comunicare a numelor.

"In foarte multe cazuri, strategia de comunicare dicteaza, intr-un fel subtil, cum va arata identitatea si cum vor suna materialele de comunicare", mai spune Gavrilescu.

Pentru identitatea vizuala, Raluca colaboreaza cu designeri freelanceri si cu agentii de design.

De ce si-a facut PFA si care au fost investitiile in afacere
Pana la mijlocul anului trecut, Raluca a fost freelancer in copywriting si naming, lucra pe contracte de colaborare, deoarece nivelul cererii nu-i solicita sa investeasca mai mult. Pentru ca de la inceputul anului trecut a primit tot mai multe solicitari din partea antreprenorilor romani, ea a inregistrat, la Iasi, in vara anului 2012, PFA-ul Raluca Maria Gavrilescu.

"Increderea clientilor creste odata cu corectitudinea in acte si cu aceste detalii, de care eu tineam mai putin cont pe-acea vreme. In Iasi, pe naming, este mai important sa nu faci freelancing in adevaratul sens al cuvantului, ci sa prezinti incredere", mai spune Raluca.

In plus, din acest an, Raluca Gavrilescu s-a asociat cu Ramona Nemteanu, care se ocupa de partea operationala.

"Ea a lucrat in Grapefruit (n.red. - firma de branding pornita din Iasi, de unde este si Gavrilescu) tot pe partea aceasta, administrativ si operational", explica Raluca.

De asemenea, Gavrilescu a inchiriat un spatiu si a inceput sa investeasca mai mult in naming si copywriting. Investitia in spatiu a fost destul de redusa: utilarea - maximum 300 euro, chiria de 100 de euro/luna intr-o cladire de birouri, cumpararea unui nume de domeniu si plata hosting-ului, realizarea website-ului, carti de vizita, mape, agende.

"Investitia care a contat cel mai mult este participarea la evenimente, minimum sase conferinte si workshopuri, anual, achizitionarea a zeci de carti de specialitate (branding, comunicare persuasiva, marketing, pozitionare, studii de naming) si calatorii in toata tara si in strainatate pentru descoperirea de cuvinte care merita spuse. Odata la doua saptamani plec in <cercetare de weekend> in locuri noi, impreuna cu sotul, si este fascinant cate lucruri interesante poti descoperi, chiar si dintr-o plimbare cu trenul. Investitia pana in acest moment o estimez la 5.000 de euro, sase ani de experienta in munca si circa 200 de proiecte, pentru clienti diferiti", completeaza Raluca.

Cum alege numele
"Incepem cu un brief de creatie care pentru mine inseamna un chestionar destul de stufos, cu intrebari specifice, prin care-l ajut pe client sa-si spuna povestea si sa descrie cam ce doreste sa realizeze cu business-ul sau produsul respectiv. Apoi, se face o analiza a pietei, caut toate numele concurentilor, din domeniu si din domeniile conexe. Daca acum cativa ani existau pe anumite domenii putini concurenti, astazi sunt foarte multi si majoritatea numelor <curajoase> sunt luate, asa ca eforturile sunt mult mai mari", explica Raluca.

Apoi, sunt generate intre 100 si 500 de variante de nume, in functie de proiect, dintre care 15 - 20 sunt prezentate clientului.

"De-acolo luam decizia impreuna. Le putem testa, lucrez cu patru instrumente diferite de testare. Chiar dinaintea testarii, clientii stiu care este numele dorit si de care se indragostesc la un moment dat, se creeaza o relatie foarte puternica. Cel mai greu in procesul de naming este convingerea clientului sa aiba incredere ca va avea succes, daca foloseste un nume curajos. Prima data cand un client vede cele 20 de propuneri are un mic soc, pentru ca se asteapta, de exemplu pe un domeniu de fructe, sa primeasca numele <fruct X>, niciodata n-am sa propun asa ceva", detaliaza Raluca.

Realizarea unui proiect dureaza in jur de trei saptamani - o luna. Fata de acum sase ani, cand a descoperit manualul de la Igor, Raluca spune ca in prezent, una dintre provocari este ca a crescut mult concurenta, alta este aparitia Facebook-ului, deoarece trebuie sa faca cercetare speciala prin acest canal de social media.

Inainte de explozia Facebook-ului, Raluca verifica existenta numelor doar la OSIM si daca domeniul este inregistrat pe internet. In domeniul juridic, ea colaboreaza cu Wiezman Ariana&Partners.

Cine sunt clientii
Raluca Gavrilescu spune ca are clienti din toate domeniile, de la afaceri mici lansate in criza, cu buget foarte mic si oameni pasionati de ceea ce fac, pana la companii mari. Clientii ei pot fi de oriunde, din Romania si din strainatate, datorita site-ului si colaborarii cu agentiile de publicitate, dar cele mai multe proiecte sunt inca din tara noastra, in special din Bucuresti.

Printre domeniile de activitate in care a lucrat cel mai mult se afla cel al vinurilor, unde are deja sase clienti, urmat de cel medical.

In ultimul an, Raluca Gavrilescu a inceput sa caute ea clientii pentru care isi doreste sa faca naming, deoarece vrea sa aiba un portofoliu cat mai extins pe diverse domenii.

"Sunt domenii pentru care nu am lucrat si as vrea si acolo, de exemplu, auto. Trebuie sa fiu cu un nivel mai sus ca afacere, pentru a putea avea clienti din domeniul auto", mai spune Raluca.

Pana anul trecut, cei mai multi dintre clientii Ralucai proveneau din colaborarea cu agentiile de publicitate si cele de branding, insa din 2011 a inceput sa lucreze mai mult cu antreprenorii.

Pentru acest an, Raluca estimeaza venituri de circa 100.000 de lei, in primele noua luni acestea fiind de 70.305 de lei. Anul trecut, in sase luni de functionare, veniturile au fost de 23.601 de lei.

Preturile pentru un proiect de naming variaza intre 500 de euro si 1.000 de euro, in care sunt incluse numele, analiza pietei, brief-ul facut pentru acea companie, care poate fi folosit apoi ori de cate ori se lucreaza la branding, nomenclatura, slogan.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Raluca Gavrilescu face naming de sase ani,
afland despre acest domeniu pe vremea cand era copywriter.
Pana in prezent a creat circa 200 de nume, pentru companii si produse.
Cea mai mare provocare in naming este de a convinge clientul sa aleaga un nume curajos.
Perioada de realizare a unui proiect dureaza aproximativ o luna, cel mai scurt proiect al Ralucai fiind de doua saptamani, iar cel mai lung de trei luni.
Pana anul trecut, cei mai multi clienti veneau din colaborarea cu agentiile de publicitate si cele de branding, insa din 2011 a inceput sa lucreze mai mult cu antreprenorii.

Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

Acest material face parte din seria "Back2School or Back2Business?", un proiect editorial startups.ro dedicat studentilor antreprenori.