Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Pe langa adaposturi, familia a construit un punct de sacrificare a pasarilor, autorizatia din partea Directiei Sanitare Veterinare Prahova fiind obtinuta la inceputul lui septembrie 2012.

"Autorizarea punctului de sacrificare a pasarilor a fost destul de complicata si costisitoare, din cauza faptului ca, desi punctul de sacrificare este o unitate mica, unde pot fi sacrificate cateva zeci de pasari pe zi, el trebuie sa respecte toate normele europene in vigoare. De exemplu, este obligatorie detinerea unui asomator, care aduce pasarile in stare de inconstienta, inainte de a fi taiate. Asomarea este obligatorie pentru a elimina suferinta pasarilor si pentru a preveni formarea hormonilor de stres din timpul taierii", mentioneaza Victor Camarasoiu.

Microferma are in jur de 2.000 de pasari, provenind din sase generatii. Puii de pasare si curcanii sunt din rasele grele de carne Ross 308, Cobb 500 si Big 6. Toate pasarile sunt cumparate la varsta de o zi de la magazinul Agroland din Campina.

"Am optat pentru aceste rase, deoarece in combinatie cu hrana doar din cereale se obtin pasari care imbina perfect gustul si savoarea puilor din batatura bunicii cu fragezimea caracteristica raselor de carne. Aceste rase de carne sunt niste hibrizi obtinuti in urma zecilor de ani de cercetare, fiind crescuti de catre toti marii jucatori de pe piata carnii de pasare. Diferentele majore intre pasarile crescute in Ograda Verde si cele din marile crescatorii industriale constau in hrana exclusiv din cereale, iarba si lucerna, mediul curat, aerul sanatos de munte, lipsa oricarui tip de chimicale din alimentatie, varsta la care sunt sacrificate pasarile, 38 de zile in cazul celor din ferme industriale, intre 100 de zile si 110 zile, in cazul puilor nostri", completeaza Victor Camarasoiu.
 

Cine sunt clientii si cum sunt vandute produsele
Proprietarul Ograzii Verzi spune ca principalii clienti sunt persoanele cu venituri peste medie, care constientizeaza faptul ca industrializarea masiva a productiei de alimente a dus, de cele mai multe ori, la "otravirea" oamenilor prin hrana zilnica si care doresc pentru ei si copiii lor o alimentatie echilibrata si, mai ales, sanatoasa.

Produsele sunt vandute in magazinele cu produse traditionale, printre care Bacania Veche.

"Peste 90% din persoanele care ne-au incercat produsele au devenit clienti fideli. Cei mai multi clienti prefera insa sa comande produsele direct pe site. Pasarile sunt sacrificate in fiecare zi de joi, in functie de comenzi, si livrate in magazine sau la domiciliul clientilor, vinerea. Deocamdata, este o afacere cu un numar mic de pasari si de aceea nu am capacitatea de a vinde catre supermarketuri. Pe de alta parte, este o afacere de nisa care nu se adreseaza marii mase de cumparatori, de aceea nu cred ca produsele mele se vor afla vreodata pe raftul unui supermarket", precizeaza Victor Camarasoiu.

Pretul unui kg de carne de pui sau curcan este de 25 lei, iar al unui ou de 1,5 lei.
 

Valoarea investitiilor si proiectele de dezvoltare
Investitia in Ograda Verde este de aproximativ 65.000 de euro, proveniti din economii si imprumuturi de la prieteni, din care 20.000 euro pentru punctul de sacrificare al pasarilor.

"Planul de afaceri prevedea amortizarea investitiei in trei ani, dar majorarea din toamna, din cauza secetei, cu 30% - 40% a pretului cerealelor, care reprezinta circa 70% din costul de productie, a facut ca acest termen sa fie unul extrem de optimist. Recuperarea investitiei depinde de foarte multi factori, independenti de vointa si actiunile mele. De aceea incerc sa ma concentrez pe consolidarea afacerii si, in primul rand, pe multumirea fiecarui client prin oferirea unui produs ireprosabil", explica Victor Camarasoiu.

Anul acesta, Ograda Verde vrea sa acceseze fonduri europene (masurile 121 si 123 pentru agricultura), ca sa demareze certificarea bio si majorarea cu cel putin 50% a numarului de pasari.

Victor Camarasoiu spune ca afacerea va creste in mod organic, in functie de numarul de clienti si de cererea pentru produse. Pe viitor, el se gandeste sa extinda microferma si pe segmentul cresterii de rate.
 

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Ograda Verde este o microferma de pasari infiintata anul trecut
de familia Camarasoiu.
Investitia in afacere a fost de aproximativ 65.000 de euro.
Gainile si curcanii sunt pasarile crescute in microferma Ograda Verde, intentia fiind de a creste si rate.
Pasarile sunt hranite cu cereale, iarba si lucerna, intr-un mediu curat si fara chimicale.
Produsele sunt vandute in magazinele cu produse traditionale, printre care Bacania Veche.
 

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.