Pell Amar - reinventarea unei marci cu traditie


La inceputul acestui an a revenit pe piata una din cele mai cunoscute marci romanesti de cosmetice din perioada anilor ’80. Compania care produce acum gama Pell Amar a investit in jur de 1 milion de euro si se asteapta la o cifra de afaceri de 350.000 de euro in 2011.

 

Primele produse Pell-Amar (n. red. - pe atunci numele marcii se scria cu cratima) au aparut in anii '70, fiind creme, produse de ingrijire personala, comprimate si injectabile, folosite pentru ameliorarea bolilor reumatice, de piele etc.

Produsele aveau la baza extractul natural de namol sapropelic, obtinut, initial, din lacul de la Amara. Dupa ce lacul a primit alta destinatie, fiind inundat cu apa dulce, namolul si-a pierdut calitatile, astfel ca a fost cautat un alt lac al carui namol sa aiba calitatile necesare produselor. Acest nou lac a fost Balta Alta, de langa satul Baile (Buzau).  

"In secolul al XIX-lea, lacul Balta Alba era considerat miraculos, sunt studii medicale, exista o statiune, un complex balnear, care avea inclusiv un cazino. Satul Baile a fost infiintat la ordinul lui Alexandru Ioan Cuza, deoarece se impunea realizarea acestuia din ratiuni socio-economice", spune pentru startups.ro Nicu Stoica, Directorul General al Pell Amar Cosmetics.

In prezent, lacul Balta Alba este zona avifaunistica si face parte din sit-ul comunitar Natura 2000 (n.red. - reteaua europeana Natura 2000 cuprinde arii speciale de conservare si arii de protectie speciala avifaunistica pentru pasari; in aceste sit-uri nu este interzisa activitatea umana, dar exploatarea resurselor naturale trebuie sa se faca in mod durabil).


Cum a aparut Pell-Amar
Doctorul Stefan Ionescu-Calinesti a descoperit calitatile namolului din lacul de la Amara acum aproximativ 60 de ani, cautand o solutie contra unei boli de piele a sotiei sale. Dupa aproximativ 20 de ani, timp in care s-au facut multe cercetari, au aparut pe piata produsele Pell-Amar.

In perioada 1989 - 1996, doctorul Ionescu-Calinesti a lucrat in Uruguay, la o clinica unde se tratau boli reumatice si de piele, astfel ca a facut cunoscute produsele Pell-Amar si in America de Nord si cea Latina.

Ultimele produse Pell-Amar au aparut pe piata in 1996, acestea incetand sa mai fie fabricate dupa ce companiile de stat care le produceau si-au incetat activitatea, au fost vandute sau privatizate.

"In 1996, cand a incetat productia la Pell-Amar, cele mai multe produse erau medicamentoase, plus crema, pasta de dinti si produsele pentru par", spune Nicu Stoica.

Dupa ce a revenit in tara, dupa anul 1997, Ionescu-Calinesti a incercat de mai multe ori sa reinceapa fabricarea produselor Pell-Amar.

 
Noul Pell Amar
In perioada 2008 - 2010, cei interesati sa se implice in readucerea pe piata a produselor Pell-Amar au inceput sa studieze legislatia, au facut un studiu de impact asupra mediului, un studiu de fezabilitate a afacerii, demersuri la institutiile locale, dezbateri cu ONG-urile despre impactul afacerii si au solicitat scoaterea la licitatie a perimetrului lacului Balta Alba.

Anul trecut, in ianuarie, a fost infiintata compania Pell Amar Cosmetics.

"Marca Pell Amar face parte din protofoliul de marci al firmei, alaturi de Algavit, Barrovital si Doctor Calinesti, pe care doctorul Ionescu-Calinesti le-a cesionat companiei Pell Amar Cosmetics", precizeaza Nicu Stoica.

Actionarii sunt Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI), majoritar, si doctorul Stefan Ionescu-Calinesti.

Anul trecut, in aprilie, compania a achizitionat un teren in preajma lacului Balta Alba iar in luna mai, a inceput constructia sediului (aprox. 500 mp), finalizat in octombrie.

In perioada aprilie - octombrie 2010, compania a achizitionat utilajele (pentru doua linii: una pentru transformarea namolului si una pentru produse), a angajat si a cautat colaboratori - medici cu diferite specialitati si chimisti.

Pell Amar are sapte anagajati si in jur de 20 de colaboratori. Dintre actualii angajati fac parte si cativa care au lucrat,  inainte de anii ’90, alaturi de doctorul Calinesti.

"Pe langa acestia, colaboram permanent cu specialisti din medicina, biologie si chimie in scopul realizarii celor mai eficiente produse de profil", spune Nicu Stoica.


Care sunt produsele realizate acum
Reluarea productiei acestei marci a inceput anul trecut, in noiembrie, produsele fiind introduse in vanzare in februarie acest an.

"Ingredientul cheie al produselor noastre il constitue principiul activ Pell Amar, un produs unic, obtinut prin prelucrarea namolului terapeutic din lacul Balta Alba. In curand, un alt principiu activ pe care il vom introduce va fi extractul din alge (Algavit)", explica Nicu Stoica.

El adauga faptul ca recoltarea namolului din lac se face manual. Apoi, din namol se extrag principiile active, obtinandu-se o pulbere ce reprezinta ingredientul principal al produselor.

Pe langa produsele cosmetice, in septembrie ar urma sa fie lansata pe piata si o linie de ingrijre orala cu doua paste de dinti si apa de gura, precum si o linie cosmetica pentru par (in octombrie - noiembrie).

In plus, reprezentantii companiei spun ca intentioneaza sa vanda si substanta activa obtinuta din namol.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Doctorul Stefan Ionescu-Calinesti a descoperit calitatile namolului sapropelic acum aproximativ 60 de ani si dupa aproximativ 20 de ani, apareau pe piata produsele Pell-Amar.
Produsele Pell-Amar au fost realizate si vandute pana acum 15 ani, cand productia a incetat.
Marca a fost readusa pe piata anul acesta, de o companie ai caror actionari sunt Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI), majoritar, si Stefan Ionescu-Calinesti.
Investitia initiala in noul business este de in jur de un milion de euro, estimandu-se ca va fi recuperata peste aproximativ cinci ani.
In prezent, compania produce dermatocosmetice si produse de intretinere corporala, iar pana la sfarsitul anului intentioneaza sa lanseze o pasta de dinti si produse pentru par.


Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii