Start-up in comertul echitabil


Koala fair trade este un magazin online unde se vand produse care respecta principiile fair trade-ului (comertului echitabil). Afacerea a fost lansata in iunie, anul trecut, de un cuplu de antreprenori. In toamna acestui an, cei doi urmeaza sa deschida si un magazin stradal, in Bucuresti.

 

Cu trei ani in urma, Anamaria Pop, unul dintre partenerii magazinului online Koala fair trade, a stat trei saptamani in Katmandu (Nepal). Aici a intrat prima data, intamplator, intr-un magazin care comercializa produse provenite din comertul echitabil.

"Erau produse realizate de o comunitate dezavantajata - mame singure care aveau ocazia sa vanda printr-o asociatie aceste produse", spune pentru startups.ro Anamaria Pop.

Dupa experienta din Nepal, ea si-a dat seama ca, daca ar face o afacere, domeniul ales ar fi comercializarea de astfel de produse.

Planul nu a fost pus in practica imediat. Anamaria a terminat mai intai Facultatea de Litere din Timisoara, specializarea germana - engleza. Ea este profesoara, insa nu a practicat niciodata meseria, ci s-a angajat la companii care aveau nevoie de cunoscatorii ai limbii germane.

Intre timp a continuat insa sa se informeze despre comertul echitabil.

La inceputul anului trecut, Anamaria Pop si viitorul ei sot au decis sa investeasca intr-un astfel de magazin.

Activitatea se desfasoara prin firma Koala Goup, inregistrata la Cluj-Napoca. De la numele acesteia a primit denumirea si magazinul online: Koala fair trade.

Inainte de aceasta afacere, cei doi nu aveau experienta nici in comert echitabil si nici in comert online.

"Motivul pentru care am inceput o astfel de afacere este puternica tenta sociala a comertului echitabil. Prin fair trade se ofera micilor producatori din tarile lumii a treia si din cele subdezvoltate posibilitatea comercializarii produsele pe piata internationala, dar cel mai important este pretul corect, platit in conformitate cu munca depusa si efortul, precum si specificitatea produsului. Pentru ca am auzit intamplator de fair trade, a durat mai mult pana sa se ne hotaram sa pornim o astfel de afacere si am inceput sa ne documentam, pentru ca nu stiam foarte multe despre acesta", detaliaza Anamaria Pop.

Cei doi se ocupa de aceasta activitate in paralel cu serviciul (Anamaria lucreaza intr-o companie din domeniul imobiliar, iar viitorul ei sot in constructii).


Comertul echitabil
Conceptul de comert echitabil a aparut in jurul anilor 1950, obiectivul fiind de a ajuta la dezvoltarea tarilor foarte sarace.

Principiile fair trade sunt de a nu se folosi sclavia, de a nu se exploata minorii, procesul de executie sa fi ecologic, producatorii sa fie remunerati corect, mediul de lucru sa fie sanatos, iar fondurile obtinute din vanzarea produselor sa duca la dezvoltarea comunitatilor. In acest sens, productorii sunt platiti in avans, iar distribuitorii care achizitioneaza produsele le furnizeaza producatorilor informatii despre piata, noutati si tendinte.

"Cel mai important este ca producatorul sa fie remunerat corect. Pe langa pretul corect, producatorii primesc o suma suplimentara de bani pentru investitii in proiecte sociale, <fair trade premium>. De beneficiile comertului echitabil nu se bucura doar producatorii, ci si noi, consumatorii, pentru ca primim produse realizate manual, care spun povestea artizanilor si reflecta cultura acestora", adauga Anamaria Pop.

Produsele din comertul echitabil sunt, de obicei, realizate manual.

Certificarea ca fac parte din comertul echitabil este numai pentru unele produse. Printre cele mai raspandite produse certificate astfel se numara cele alimentare si cele cosmetice. Unele dintre acestea pot fi si bio.

"In momentul de fata sunt certificate fair trade produse precum cafea, ceai, zahar, orez, flori sau vinuri. Pe partea de artizanat nu exista inca un sistem de certificare, dar este in plan de dezvoltare. Conform informatiilor  primite din partea unui reprezentant WFTO (n.red. - World Fair Trade Organization) in cadrul primului workshop fair trade din Romania, organizat in decembrie 2009 la Timisoara de catre CRIES (n.red. - Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice si Solidare ), vor exista produse de artizanat certificate fairtrade cel mai probabil in anul 2014", mentioneaza Anamaria Pop.

Tarile unde se fac produse din comertul echitabil sunt cele din lumea a treia, din punct de vedere economic. Printre acestea sunt tarile din Africa, din America de Sud si unele din Asia. Conform WFTO, fiind membra a Uniunii Europene, Romania are obligatia sa se implice in sustinerea tarilor din lumea a treia. 

"Mi se pare incredibil cand vad ce amploare are fenomenul fair trade in Europa. Este impresionant. Pe langa faptul ca sunt o multime de organizatii, sustinatori, worldshop-uri (n.red. - magazine care vand numai produse care provin din comertul echitabil si promoveaza miscarea fair trade), exista orase fair trade, implicate in sustinerea si promovarea comertului echitabil", mai spune Anamaria Pop.


Investitia
Investitia initiala ln lansarea worldshop-ului Koala fair trade a fost in jur de 18.000 de euro. Suma include site-ul de prezentare, magazinul online, stocul de marfa, materialele promotionale si participarile la targurile internationale.

"Noi speram ca anul acesta sa reusim sa ne amortizam investitia. Am fost foarte multumiti de inceputul avut", precizeaza Anamaria Pop.

Anul trecut, cifra de afaceri a Koala a fost de 15.000 de euro.


Activitatea
Conform principiilor comertului echitabil, la realizarea comenzii catre un producator, Koala plateste un avans de 50% din valoarea acesteia.
Livrarea comenzii se face in aproximativ 30 de zile, indiferent din ce parte a lumii vine produsul.

Luna aceasta, site-ul va fi schimbat, pentru a oferi mai multe produse si mai multe informatii.

"Refacem imaginea site-ului pentru a putea adauga mai multe informatii despre producatori si produsele acestora, structurand si mai bine informatiile despre fair trade. Pe langa produse, pe noul site vor fi expuse date despre producatori, procesul de realizare, tara de provenienta, pe scurt povestea fiecarui produs", detaliaza Anamaria Pop.

 

Citeste continuarea articolului - pagina 2

 

DE RETINUT:
Worldshop-ul online Koala fair trade a fost lansat in iunie anul trecut.
Conceptul de fair trade sau comert echitabil a aparut prin anii 1950, obiectivul fiind de a ajuta la dezvoltarea tarilor foarte sarace.
Investitia initiala in afacere fost in jur de 18.000 de euro pentru site-ul de prezentare, magazinul online, stocul de marfa, materialele promotionale si participarile la targurile internationale.
Preturile produselor variaza intre 15 lei si 600 de lei, in functie de material.
Bijuteriile sunt punctul forte al magazinului, reprezentand 60% din totalul vanzarilor.
In septembrie - octombrie, anul acesta, cei de la Koala planuiesc sa deschida in Bucuresti un magazin stradal cu produse din comertul echitabil.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii