Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Media de varsta a publicului lui Teo, Costel si Vio ajunge pana aproape de 30 de ani, in Bucuresti, si intre 20 si 25 de ani in restul tarii.
"Diferenta este data de numarul de show-uri. Unu la mana, in Bucuresti, avem de zece ori mai multe show-uri decat in oricare alt oras din tara. Doi la mana, oriunde mergem in tara, pustanii ne cunosc pentru ca ei stau foarte mult pe net. In toate orasele in care ne-am dus mai des ne-a crescut media de varsta. Orasele in care am fost cel mai des au fost Brasov si Constanta, unde am fost in ultimii doi - trei ani cam o data la o luna", adauga Teo.
El mai spune ca un alt criteriu in functie de care isi catalogheaza publicul este "deschiderea la minte".
"La stand-up, noi avem un limbaj direct. Deschisi la minte inseamna sa nu ii deranjeze niste cuvinte si sa aiba puterea de a procesa o gluma, pentru ca gluma de cele mai multe ori necesita un pas - doi de facut in mintea ta. Glumele cele mai bune sunt cele care au o mica panta de decolare: oamenii stau o secunda si dupa aia proceseaza ce este amuzant si de ce sa rada. Acolo ar fi destul spatiu", explica Teo.
Publicul tinta este reprezentat si de cei care isi permit sa cheltuie in jur de 50 de lei de persoana pentru un show.
Promovarea
In promovare, cei de la Club 99 sunt mai interesati sa isi anunte programul si sa faca rezervari, decat sa puna accent pe imagine. O pondere de aproximativ 80% din promvare este realizata online (de exemplu, prin Facebook), pentru ca in acest mod au inceput sa fie cunoscuti in tara, dar folosesc si 24 Fun si KissFM.
"Planul nostru este sa facem un outlet multimedia, unde vom transmite live show-urile de improvizatie care se schimba in fiecare zi si unde vom pune toate clipurile de stand-up si toate sketch-urile", mai spune Teo.
El estimeaza ca in maxim trei luni acest site va functiona.
"Pentru antreprenori, internetul este o ocazie enorma. Nu mai ai nevoie de niste structuri mari, rigide cu idei invechite si care dispun de fonduri, pentru ca poti sa fii independent si sa faci ce vrei, cu fonduri mult mai mici. Este o veste minunata pentru toti oamenii <mici> care vor sa porneasca lucruri. Daca este o idee buna, are sanse sa se dezvolte, dupa care se gaseste capital", mai spune Teo.
Spectacolele
"Este o cu totul alta interactiune cu publicul in momentul in care simti ca esti acasa. Simtim ca putem sa ne jucam si sa experimentam tot felul de lucruri, descoperind astfel niste lucruri care merg. Cand mergem in tara nu ne permitem sa experimentam, pentru ca acolo nu avem atat de multe show-uri si miza este mai mare. Acesta este singurul loc in care ne permitem luxul de a o da in bara. Aici este laboratorul. Pana nu te duci in fata unor oameni in repetate randuri, nu stii ce este bun si ce nu este bun. Stand-up-ul nu poti sa il faci singur acasa in oglinda”, detaliaza Teo.
In paralel cu activitatea de la club, Teo, Costel si Vio continua sa faca spectacole de stand-up comedy in tara. Insa de anul trecut cei trei nu se mai promoveaza ca trupa, ci ca interpreti independenti, desi continua sa mai sustina si spectacole impreuna.
De altfel, si tendinta pe piata este ca trupele de stand-up comedy sa se destrame, iar membrii lor devin interpreti individuali.
"Stand-up-ul este un sport individual la baza. Trupa de stand-up comedy este <un animal> pur romanesc. In toata lumea exista performeri care fac show-uri impreuna sau turnee, dar ei sunt performeri separati. La noi chestia asta a inceput pentru ca era mult mai sigur si pentru performer si pentru patroni", spune Teo.
Alta caracteristica a pietei de stand-up comedy este aceea ca accesul la spectacole este platit, fiind putine evenimente publice sau petreceri de firma in care se prezinta gratuit astfel de momente.
"Din fericire, de la inceput stand-up-ul nu a fost gratis, ci pe bani. In momentul in care dau un ban pe bilet oamenii au o oarecare miza, adica se gandesc de doua ori inainte sa strice un show. Stand-up-ul a pornit pe bilet si se propaga asa. Acesta este un mod foarte bun, pe de o parte, de a masura piata si, pe de alta parte, de a-ti masura tu impactul asupra publicului, pentru ca daca oamenii au venit si au platit sa te vada, probabil, vor sa te vada", explica Teo.
Din aceasta perspectiva el compara stand-up-ul cu industria muzicala din Romania, despre care spune ca este lipsita de repere din cauza ca cei mai multi castiga din participarea la evenimente publice gratuite.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Club 99 - The Comedy Club a fost lansat de Teo si Vio, care au facut parte din trupa Cafe Deko, si de Edward Ciobanu si Adrian Ghimpau, actionari ai Embassy Club din Bucuresti.
Unitatea a fost deschisa la inceputului lui noiembrie anul trecut, dupa ce pregatirile pentru afacere incepusera cu aproximativ trei luni inainte.
Investitia initiala in afacere a fost de aproape 40.000 de euro.
Clubul are o capacitate de 160 de locuri, la o suprafata de 170 de metri patrati.
Cea mai mare parte a promovarii este facuta online.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Redactor: Alina Botezatu
Publicat pe 25 Februarie 2010 la ora 03.36