Start-up-ul din bucatarie
Impreuna cu sotul ei, Dario Vargiu (foto), de profesie bucatar si trainer in domeniul gastronomiei, Cristina Vargiu a lansat in toamna anului trecut un concept inedit de afacere pentru piata romaneasca: Bucatar Acasa, un serviciu care ofera mese festive cu specific italienesc gatite de un bucatar personal.
“Dupa trei ani de locuit in Sardinia ne-am gandit ca ar fi bine sa venim in Romania sa lansam un serviciu care exista deja de ani buni in America, Anglia, Italia sau Franta”, povesteste pentru startups.ro Cristina Vargiu.
Absolventa de psihologie, Cristina marturiseste ca pana la demararea acestei afaceri, nu avea experienta in domeniul bucatariei, insa spune ca in timpul facultatii a cochetat cu antreprenoriatul, organizaand partea birocratica pentru o companie de constructii in care era actionar.
La demararea afacerii Bucatar Acasa, investitia a fost minima. Dario s-a ocupat de achizitia de utilaje si echipamente si de realizarea graficii site-ului si a cartilor de vizita, iar Cristina s-a ocupat de media si promovare. Cei doi sunt si singurii angajati din firma - Cristina este asistentul de bucatar, iar Dario este bucatarul.
Povestea de business a inceput in Romania, dar in prezent cuplul nu mai locuieste aici, ci in Anglia.
“Dario este trainer pentru un lant de 85 de restaurante - Strada cu un contract pe perioada nedeterminata, iar in Romania in prezent avem o colaboratoare care se ocupa de partea de media”, precizeaza Cristina.
Cum functioneaza serviciul
Evenimentele sunt organizate in casa clientului sau la un restaurant inchiriat de acesta, serviciul fiind disponibil in toate orasele din Romania. Cristina Vargiu spune ca rezervarea se face in general cu o saptamana sau chiar doua - trei saptamani inainte, pentru evenimentele mari preparatele fiind pregatite cu o zi inainte.
“Clientul ne suna, ne intalnim, stabilim impreuna toate detaliile cinei, alegem meniul si vinurile, iar noi facem cumparaturile in ziua evenimentului”, spune ea.
Ea adauga faptul ca un serviciu suplimentar este inchirierea de mese, scaune, vesela etc, in cazul in care bucataria clientului nu este dotata corespunzator.
Produsele sunt cumparate din Romania, insa exista anumite delicatese care nu exista la noi si pe care bucatarii le aduc din Italia.
“Nu importam foarte mult, insa exista produse pe care le gasim doar afara - negru de sepie, anumite sosuri, produse traditionale, produse specifice unei zone din Italia si anumite vinuri”, mai spune Cristina Vargiu.
Inceputul afacerii
Primul eveniment organizat de Bucatar Acasa a fost o cina pentru 14 persoane, iar la final participantii au primit vouchere cu o reducere de 20% pentru prietenii lor care ar fi apelat la acest serviciu.
“Este un business destul de firav. Nu poti sa ii faci publicitate clasica, pentru ca nu te crede nimeni, trebuie ca cineva sa te recomande, iar acel cineva sa aiba incredere. Este nevoie de contactul direct. Lumea a reactionat pentru ca cineva venise cu experienta respectiva”, spune Cristina Vargiu.
Cei doi au colaborat si cu un restaurant pentru care pregateau o cina vegetariana in fiecare zi de marti.
Cristina povesteste ca la inceput au fost organizate evenimente mici, de familie, pentru ca exista teama de a realiza evenimente mari. In prezent, insa, Bucatar Acasa se ocupa numai de evenimente mari, care cuprind peste 80 de persoane.
Investitia in afacere
“Singura investitie consistenta a fost in ustensile, mese, scaune, care au costat aproximativ 5.000 de euro. Suma a fost insa recuperata in scurt timp, in termen de cateva luni, in decembrie, cand au fost si evenimente la care a trebuit sa renuntam”, explica Vargiu.
Ea spune ca lunile septembrie si decembrie sunt cele mai bune pentru afacere.
“Profitul vine in momentul in care oferi calitate. Stiu foarte multi clienti care spun ca merg la un anumit restaurant de ani buni, insa au plecat cand au schimbat bucatarul. Sau au plecat pentru ca ingredientele nu mai erau aceleasi. Ne gandim la profit, insa nu asa cum este vazut in Romania”, mai spune Cristina Vargiu.
Ea adauga faptul ca in opinia ei, se cer preturi exagerate pentru serviciile de bucatarie.
“Eu sunt absolut uimita de preturile de aici. Nici macar in Sardinia nu sunt preturile de aici. Practic, din banii care se cer se pot realiza trei - patru meniuri, nu unul singur cum se intampla acum cu 100 de euro. La noi, un meniu care cuprindea 10 feluri pleca si de la 18 euro de persoana. Pentru nunti insa costurile sunt de 30 de euro - 40 de euro, dar pretul variaza in functie de meniu. In general, aici vorbim de sapte - opt feluri de mancare”, spune ea.
In ceea ce priveste preturile, de exemplu, la un eveniment organizat recent meniul a costat 18 euro/persoana. Din cei 18 euro, firma a cheltuit 5 euro pentru achizitia celor necesare.
Obstacole
Cristina Vargiu spune ca singurul obstacol a fost neincrederea oamenilor.
“Business-ul nostru este destul de sensibil pe partea de publicitate. Totul merge <din gura in gura>. Viitorul client trebuie sa aiba incredere cand i se prezinta serviciul, trebuie sa se convinga”, spune ea.
Totusi, din cauza crizei, cei doi a renuntat la organizarea de evenimente mici, oferind doar evenimente mari.
“Oamenii au renuntat la serbarea zilelor onomastice, la delicatese. E un business de nisa si ca orice business de nisa este primul care dispare intr-un moment de criza”, mai spune Cristina Vargiu.
Spre deosebire de Romania, ea spune ca in strainatate business-ul “chef at home” este altfel, deoarece occidentalii sunt mult mai deschisi spre relaxare, si weekend-ul este un moment special, cand se intalnesc cu prietenii si apeleaza la acest tip de serviciu.
DE RETINUT:
Afacerea Bucatar Acasa a fost lansata in septembrie 2008 de cuplul Cristina si Dario Vargiu.
Compania organizeaza mese festive cu specific italienesc gatite de un bucatar personal, in locuinta clientului sau la un restaurant inchiriat de acesta.
Din cauza crizei, cei doi ofera in prezent doar servicii pentru evenimente mari, rezervarea facandu-se cu una sau chiar doua - trei saptamani in avans
Un serviciu suplimentar este inchirierea de mese, scaune, vesela etc, in cazul in care bucataria clientului nu este dotata corespunzator.
Povestea de business a inceput in Romania, dar in prezent cuplul nu mai locuieste aici, ci in Anglia.
Redactor: Lidia Ionita
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.