Afacere de succes in servicii interactive


Antreprenorul Dan Boabes a incercat sa realizeze pe cont propriu ceea ce nu a putut ca angajat. A mizat inca de la inceput pe servicii interactive si a lansat primul sistem din Romania prin care telespectatorii puteau trimite SMS-uri cu taxa speciala, care sa ruleze in partea de jos a ecranelor Tv, in timpul diverselor emisiuni.

 

Dan Boabes povesteste pentru startups.ro ca, in perioada cand era angajat in diverse companii de telecomunicatii, avea numeroase idei si proiecte pe care le punea pe masa sefilor.

La un moment dat, cand iti dai seama ca ideile iti raman nerealizate, ai un sentiment de frustrare si atunci incerci sa arati ca poti sa le realizezi si ca sunt fezabile”, spune omul de afaceri.

Zis si facut. In vara lui 2002, a mers la Atomic Tv cu proiectul sau care reprezenta o platforma prin care telespectatorii puteau interactiona prin SMS (mesajele apar scrise in partea de jos a ecranelor Tv). Reprezentantii postului s-au aratat interesati, atata timp cat nu trebuiau sa investeasca nimic si obtineau niste venituri suplimentare fata de incasarile in publicitate. Astfel, Dan Boabes a lansat afacerea SimPlus.

Din cate stim noi, am fost primii in Romania, pe acest segment”, spune antreprenorul.

Intre timp, compania a devenit un grup de firme (ParlaTel) care oferea solutii interactive, precum solutii complete de afisare pentru televiziune, micropayment - abonamente la ziare, abonamente IPTV, jocuri de televiziune, solutii de dating si mobile content.

Noi le-am dezvoltat ca si companii diferite, ca business unit-uri separate, cu entitati separate, astfel incat sa avem un control asupra eficientei afacerii. Au fost unitati de cost sau unitati de profit distincte”, precizeaza Boabes.

SimPlus a facut parte din acest grup de firme pana in 2007, an in care Dan Boabes a vandut compania de telefonie fixa si internet ParlaTel catre DCS SA (Digital Cable Systems), controlata de fondul de investitii tip private equity AIG NEW Europe Fund II.


Contextul crizei
Dan Boabes spune ca, din fericire pentru afacerea pe care o conduce, criza financiara ii aduce beneficii. SimPlus ofera servicii catre posturile de televiziune, si cum acestea sunt destul de afectate de scaderea veniturilor din publicitate, sunt interesate de gasirea altor surse de venit, prin exploatarea acelorasi resurse.

Solutiile cu valoare adaugata, cum sunt SMS-urile, reprezinta o varianta de a genera niste venituri suplimentare folosind spatiile de emisie nevandute in acest moment”, spune omul de afaceri, care a semnat recent un contract de exclusivitate cu toate cele sase canale ale Televiziunii Romane.

Dan Boabes estimeaza valoarea pietei romanesti de servicii de profil la 20 de milioane de euro, compania sa detinand o cota de 10% din total. Antreprenorul spune ca cifra de afaceri a companiei sale a crescut anul trecut cu aproximativ 50%, fata de 2007. Pentru anul acesta, cand toate firmele anunta scaderi, proprietarul SimPlus mentine o estimare de crestere a cifrei de afaceri cu 15% - 20%, fata de 2008, “pentru ca anul a inceput bine”.

Potrivit lui Dan Boabes, exista pe piata romaneasca o tendinta prezenta si in tarile din Vest - multe din serviciile cu valoare adaugata sunt oferite chiar de catre operatorii de telefonie mobila, acestia punand accent pe livrarea de mobile content, ceea ce pana acum cativa ani era domeniul integratorilor, cum este SimPlus.


Alegerea domeniului si investitia in start-up
Cand a inceput afacerea, Dan Boabes avea experienta de peste zece ani in domeniul telecomunicatiilor.

Este bine sa incepi intr-un domeniu care iti este familiar. Cred ca este destul de greu sa profiti de oportunitatile din piata in conditiile in care nu cunosti elementele de baza ale business-ului respectiv”, precizeaza antreprenorul.

El spune ca nu intotdeauna este recomandabil sa abordezi toate oportunitatile dintr-un domeniu daca nu ai experienta si pregatirea pentru a le putea controla pe toate. Dan Boabes considera ca afacerea creata de el este un start-up in cel mai pur sens al cuvantului, in sensul ca “s-a pornit fara o investitie initiala majora, cu diverse economii personale, mici”, dupa cum spune omul de afaceri.

De altfel, el crede ca este mai motivant sa incepi o afacere cu economiile personale.

Mi-amintesc cu placere de vremurile acelea, care erau foarte stresante”, spune Boabes, sfatuindu-i pe antreprenori sa apeleze si la varianta imprumutului bancar. Insa, fara a pune garantie casa in care locuiesc, pentru ca riscurile implicate sunt destul de mari, mai ales daca vorbim de o familie.


Dezvoltarea afacerii
Ca strategie, Boabes a creat anumite sinergii intre afacerile pe care le-a lansat. De asemenea, a cautat ca in toate business-urile sa se ajute de tehnologie, pentru a obtine niste costuri operationale mai reduse.

De la inceput, noi am considerat ca este cazul sa ne orientam catre servicii si mai ales catre cele cu grad mare de automatizare, in sensul de a implica cat mai putin forta umana in prestarea acestor servicii”, spune antreprenorul.

Boabes considera ca sunt doua tipuri de persoane care se pot indrepta catre domeniul IT: investitorii, care ar trebui sa isi gaseasca oameni care cunosc bine domeniul si specialistii in domeniu, care au niste aptitudini antreprenoriale bine puse la punct.

Trebuie sa cunosti bine domeniul, dar sa stii si cum sa-l exploatezi pentru a realiza profit. Teoria nu este un element foarte solid in dezvoltarea unei afaceri, practica este un avantaj major”, spune omul de afaceri.


Afaceri la care a renuntat
Dan Boabes a lansat afacerea singur, dar a avut la un moment dat si parteneri care au intrat in companie, pe partea de telefonie-transfer de bani si pe partea de productie de televiziune. Boabes spune ca cele doua business-uri infiintate prin parteneriate cu asociati externi au fost singurele afaceri la care a renuntat.

Am avut o firma de transfer de bani care a folosit destul de mult principiul de sinergie cu celalalte operatiuni, in sensul in care ParlaTel furniza servicii de telefonie internationala, iar noi, impreuna cu SimPlus Transfer (asa se numea compania), realizam niste pachete de servicii pentru romanii plecati in afara. Aceste pachete inlcudeau  atat transfer de bani, cat si telecomunicatii”, explica Boabes.

In acest sens, parteneriatele erau realizate cu mai multe banci, pentru transferul banilor catre beneficiar. Dar, pentru ca unele institutii bancare si-au schimbat conditiile de operare, antreprenorul a considerat ca aceasta nu mai este o afacere viabila pe termen lung.

O alta companie la care omul de afaceri a renuntat furniza servicii de productie Tv si fusese realizata impreuna cu o firma germana. Afacerea fusese creata pentru niste proiecte punctuale, avand clienti punctuali. Compania a rezistat si functionat timp de un an si jumatate, cat au durat proiectele.


Afaceri in parteneriat sau pe cont propriu
Omul de afaceri spune ca in business-urile pe care le-a derulat de-a lungul timpului a avut experiente placute cu partenerii externi si neplacute cu partenerii romani. Pentru ca nu a avut atat de multe parteneriate de business, el nu considera neaparat ca aceasta este o regula. Insa, Boabes spune ca a vazut o diferenta destul de mare de atitudine, abordare si implicare intre partenerii straini cu experienta de business, comparativ cu partenerii romani care nu au experienta sau bunavointa de a se implica intr-o afacere in care sunt actionari.

Antreprenorii trebuie sa fie atenti la ce anume le lipseste, pentru ca, pana la urma, un parteneriat vine sa completeze niste lipsuri, fie ca sunt lipsuri financiare sau de know how”, explica omul de afaceri.

De aceea, Boabes ii sfatuieste pe antreprenori sa priveasca realist la ceea ce au nevoie pentru afacere. Pentru ca pot fi lipsuri care nu sunt atat de importante, caz in care ar fi mai bine sa nu existe acel parteneriat.

Antreprenorul isi aminteste ca in urma cu doi - trei ani, cand avea cinci - sase firme, impreuna cu alti parteneri de afaceri, nu se mai putea concentra asa cum trebuie asupra fiecarei firme iar eficienta scazuse.

Astfel, Dan Boabes considera ca daca derulezi in acelasi timp mai multe investitii, varianta ideala este cea a delegarii managerilor, cu toate ca este mai greu sa gasesti oamenii potriviti, care sa ofere si incredere si profesionalism.


Extinderea regionala
Cand Dan Boabes a considerat ca serviciile pe care le ofera prin business-urile sale au ajuns la un nivel de calitate destul de mare, s-a orientat catre pietele din Vest.

Am negociat acum doi ani cu firme din piete precum Marea Britanie si Germania, ceea ce a fost cumva o greseala care ne-a adus timpi pierduti in dezvoltarea noastra internationala”, spune antreprenorul.

Boabes marturiseste ca Romania este in continuare privita ca o tara din Estul Europei, care nu vine neaparat cu inovatii tehnologice. Omul de afaceri spune ca, in schimb, reactiile sunt bune in zona de Est a continentului - Ucraina, Belarus, Moldova.

Am avut intalniri cu potentiali parteneri locali si reactiile sunt sensibil mai bune decat experienta pe care am avut-o in tarile occidentale”, adauga el.

Boabes spune ca in Republica Moldova se afla in negocieri cu Orange Moldova, cel mai important jucator de pe piata de acolo, cu care spera sa incheie anul acesta un contract.

Din pacate, aceste negocieri dureaza mai mult decat ne asteptam, pentru ca furnizarea de servicii interactive necesita cooptarea fiecarui operator mobil de pe piata. Avem solutii oferite prin operatorii mai mici, insa Orange are peste 60% din acea piata si trebuie sa il avem in portofoliu”, mai spune Boabes.

In ceea ce priveste lansarea de noi afaceri in Romania, antreprenorul spune ca a avut diverse planuri, inclusiv pe zona de food, insa considera ca in contextul prezent din piata este mai bine sa se concentreze pe business-ul actual.


Redactor: Lidia Ionita

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii