Business de nisa la lumina lumanarilor


La sfarsitul anului 2000, patru prieteni au inceput sa fabrice lumanari decorative in bucataria unei locuinte din Cluj-Napoca. Asa a aparut afacerea Careme (in limba franceza, Careme = Postul Pastelui). Intre timp, compania a inceput sa isi exporte produsele, iar anul trecut a ajuns la o cifra de afaceri de doua milioane de euro.

 

Suntem infiintati din 2000, dar am inceput efectiv activitatea din 2001. Atunci credeam ca afacerea va ajunge la un anumit nivel, dar nu ca poate sa creasca chiar asa mult. Parea destul de simplu”, spune pentru startups.ro Daniel Potfalean, unul dintre actionarii initiali si actualul director general al Careme.

Acum noua ani, cei patru fondatori ai afacerii se aflau la finalul facultatii si niciunul nu avea vreo legatura cu domeniul fabricarii de lumanari. De exemplu, Daniel Potfalean a studiat informatica, iar sotia acestuia, Mirela Potfalean, parte din echipa de actionari initiali, a studiat matematica.

Cei patru antreprenori au considerat insa ca lumanarile decorative, fabricate manual, reprezinta o nisa neacoperita, unde exista cerere.

Am privit-o din primul moment ca pe-o afacere. Ne-am investit tot timpul, toate resursele si ne-am canalizat toata energia spre aceasta. Nu am privit-o niciun moment ca pe un hobby”, adauga Daniel Potfalean.

Investitia initiala a fost de 2.000 de dolari in materia prima pentru realizarea lumanarilor, suma care a fost recuperata in primul an de activitate.

Cel mai important eveniment pentru Careme a fost la sfarsitul anului 2001, cand am vrut sa ne diferentiem fata de restul producatorilor de pe piata si ne-am impus o standardizare a produselor”, subliniaza Daniel Potfalean.


Schimbarile de actionariat
Un alt moment important in viata afacerii a fost in 2005, cand, din nevoia de a trece la productia automatizata, unul dintre partenerii de business ai companiei, producatorul austriac de lumanari Hofer - Kerzen din Austria, a devenit actionarul majoritar al Careme.

Firma austriaca este atestata din 1418 ca activand pe acest segment de piata. Hofer - Kerzen a preluat in 2005 aproximativ 61% din partile sociale ale firmei clujene, ceilalti actionari fiind la acea data sotii Daniel si Mirela Potfalean.

Tot in 2005, cei de la Hofer - Kerzen au mutat in Romania, la Cluj-Napoca, fabrica pe care o aveau in Austria, Careme trecand de la productia manuala la cea automatizata, din acel an. De atunci, activitatea firmei romanesti se desfasoara intr-o fabrica cu o suprafata de 1.800 de metri patrati.

In primii ani, 90% din productie era pentru partenerul austriac si 10% pentru noi. Aveam un risc foarte mare, avand un singur client important. Am incercat sa diminuam pe parcursul anilor acest risc. In momentul de fata producem 10% pentru ei si 90% pentru noi”, mentioneaza Daniel Potfalean.

In primul an cand a trecut la productia automatizata cifra de afaceri a Careme a crescut de 3,7 ori fata de anul precedent.

In prezent, Hofer - Kerzen mai are o participatie de 31% din Careme, iar Daniel Potfalean si Mirela Potfalean detin in jur de 18% din companie. Asta dupa ce, din nevoia de finantare, la inceputul anului trecut, Emil Tanasoiu a devenit actionar majoritar al firmei, cu o participatie de 51% obtinuta prin achizitie de la ceilalti actionari. Daniel Potfalean mentioneaza ca Emil Tanasoiu nu este implicat in activitatea de zi cu zi a Careme.

Pentru a se finanta, Careme a incercat anul trecut sa atraga fonduri europene, insa nu a reusit. Motivele au fost legate de faptul ca normele de aplicare au aparut tarziu si firma a avut dificultati in a realiza documentele, chiar daca a apelat in acest sens la un consultant.


Afacerea Careme
O parte importanta din piata lumanarilor este cea “gri”, dupa cum o numeste Daniel Potfalean, astfel incat cota de piata a Careme este dificil de estimat.

In general, compania realizeaza cele mai multe vanzari in Bucuresti, dar, in functie de sezon acestea cresc in nordul tarii in jurul datei de 1 noiembrie si in sudul tarii de Pasti.

Compania a facut primele angajari in 2002, in prezent avand o echipa de 40 de persoane.

Cei mai importanti concurenti ai Careme sunt importatorii.

Avantajele lor sunt ca au o structura mica, circuitul banilor este mai scurt pentru ei decat pentru noi, care avem nevoie de timp de productie, se finanteaza mai usor decat noi si de multe ori au acces la stocuri din afara sau la capete de stocuri si reusesc sa faca chiar presiuni asupra pretului”, explica Daniel Potfalean.


Produsele
Vanzarea lumanarilor este sezoniera, cu cresteri la inceputul primaverii, la sfarsitul toamnei si in lunile de iarna.

In prezent, exista o delimitare foarte clara pe piata: exista o piata a lumanarilor de consum si o piata a lumanarilor decorative”, detaliaza Daniel Potfalean.

Cea mai mare parte din afacerile Careme, aproximativ 70%, este detinuta in prezent de lumanarile de consum - lumanarile de masa, stalpii, candelele si lumanarile delight. Inainte de criza economica, lumanarile de consum reprezentau 50% - 60% din afacere. 

A doua categorie de produse este reprezentata de lumanarile de sezon, care detin aproximativ 20% din afacere. Acestea sunt produse realizate special pentru Pasti, Craciun sau pentru a fi utilizate in exterior, vara.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Careme a fost infiintata in 2000 de patru asociati
, care au sesizat o nisa de piata pentru lumanarile decorative, lucrate manual.
Investitia initiala a fost de 2.000 de dolari, fiind recuperata in primul an de functionare.
In 2005, firma austriaca Hofer - Kerzen a preluat 61% din actiunile companiei si productia a fost automatizata.
Productia automatizata a crescut de 3,7 ori cifra de afaceri din 2005 fata de anul precedent.
La inceputul anului trecut, Emil Tanasoiu a devenit principalul actionar al companiei, cu 51% din participatii.
Lumanarile de consum reprezinta in prezent cea mai mare parte din afacere, de 70%, fiind urmate de cele de sezon, cu aproximativ 20%, si cele decorative, de sub 10%.
In jur de 80% din productia Careme este distribuita in Romania (mai ales in marile retele de retail), 10% catre Hofer - Kerzen si 10% in alte tari din Europa (Suedia, Anglia etc).


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii