Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

"Anul acesta, am castigat un proiect finantat de BAS (Business Advisory Services), pentru resurse umane, prin care am am primit un  program de coaching, training pentru echipa, care ajuta la orientarea spre rezultate. Proiectul este in valoare de 13.000 de euro, din care 75% este finantat de Ministerul Federal de Finante al Austriei", precizeaza Andi Agrosoaie.

Veniturile Estima Medical
In perioada 2005 - 2008, cifra de afaceri a crescut, iar in 2008 a fost de 1,5 milioane de euro. In 2009 si 2010, compania a resimtit criza, afacerile fiind, in fiecare an, de aproximativ 700.000 de euro.

"In 2010, lucrurile si mediul de afaceri n-au fost benefice pentru domeniul medical. Jumatate de an spitalele publice au trecut din administrarea Ministerului Sanatatii in cea locala. Acest lucru a dus la un proces de schimbare a tipurilor de clienti pentru noi. A crescut numarul de clienti, care insa sunt mai mici, astfel ca au fost costuri mai mari. Din acest motiv, anul trecut n-am raportat profit si investitiile le-am facut din acumularile de capital din 2008 si 2009. Din cifra de afaceri, service-ul reprezinta sub 5%", explica Andi Agrosoaie.

Pentru acest an, compania estimeaza o cifra de afaceri de doua milioane de euro, obtinuta din proiecte mai mari.

"In prima jumatate a acestui an, cererea dominanta, de aproximativ 50%, a fost din partea clientilor privati, iar cele publice de-abia acum au inceput achizitiile. Cifra din prima parte a anului nu este importanta, pentru ca in domeniul nostru, cifra de afaceri creste in ultima jumatate a anului, cu accent pe ultimele doua luni, prima parte fiind pentru promovare, prospectarea pietei etc. In prima parte a acestui an am avut o crestere cu 20% a portofoliului de clienti noi, ne-am extins in zone noi si in Bucuresti, unde incepem sa relationam din ce in ce mai bine si sa fim din ce in ce mai cunoscuti", detaliaza Andi Agrosoaie.

Promovarea afacerii
Estima se promoveaza prin participarea la congresele de specialitate din Romania, unde medicii iau legatura cu produsele noi.

Compania aplica aceasta strategie de anul trecut si intentioneaza sa o continue, fiind si sponsor al unor manifestari medicale. In aceste an, firma a participat la opt astfel de evenimente.

"Acesta este un lucru care ne-a ajutat mult. Politica de promovare este sa vada clientul ceea ce cumpara", detaliaza Andi Agrosoaie.

Proiectele din cadrul companiei
Estima Medical a solictat fonduri europene prin POS CCE (Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice"), pentru a face la Iasi un service de aparatura medicala. Valoarea proiectului este de 200.000 de euro, trecand de prima faza.

"Am facut acest proiect pentru ca piata este in dezvoltare si este un moment in care te gandesti mai mult sa mentiii ceea ce ai, nu sa cumperi. Service-ul si mentenanta sunt necesare. Este la fel ca la masini. Odata cu dezvoltarea domeniului, apar mai multe produse, mai multe accesorii, consumabile. Dorim sa dezvoltam si in celelalte orase partea de service", precizeaza Andi Agrosoaie.

In urmatorii doi ani, compania intententioneaza sa intre pe productia de echipamente medicale in Romania, cautand un partener si finantare.

"Productia este in curs de analiza cu producatorii cu care colaboram. Face parte din strategia de dezvoltare pe urmatorii cinci ani, in care mai este inclusa aducerea de producatori si domenii noi pe specialitatile conexe celor in care suntem implicati. Pentru proiectul de productie discutam cu bancile, cu partenerii nostri externi. Pentru proiectele mari ai nevoie de un partener important alaturi. Este important sa gasesti un partener care sa nu se uite numai la cifre. Un minus nu inseamna intotdeauna ceva rau", explica Andi Agrosoaie.

Afacerile conexe Estima Medical
Pe langa Estima, Andri Agrosoaie isi completeaza activitatea cu alte doua companii.

La mijlocul lunii iulie 2011 el a deschis in Iasi, prin firma Avesta Medicamente&Echipamente, un magazin cu produse medicale si echipamente, numit Doctor A.

Investitia in magazin a fost de 5.000 de euro, doar pentru amenajare, inchirierea spatiului si personal, fara marfa.

"Vindem produse din portofoliul Estima. Vom lansa si un magazin online sub acelasi nume, doctora.ro, si avem si alte domenii (magazinulmedicului.ro si magazinulpacientului.ro), care vor duce in acelasi loc", mentioneaza Andi Agrosoaie.

El intentioneaza sa faca un lant de astfel de magazine. Al doilea magazin asemanator va fi deschis la Bucuresti, anul acesta, la sfarsitului lui octombrie.

"In magazinul din Bucuresti cred ca vom investi in jur de 10.000 de euro, deoarece va fi un spatiu mai generos si costurile sunt mai mari. Am decis sa deschidem aceste magazine pentru ca sunt multe persoane care nu pot ajunge la produsele noastre. Ne-am gandit la pacienti si la medicii pe care nu-i vizitam, cum sunt cei de familie, medicina dentara, medicina de laborator, dermatologie etc. De asemenea, unele produse pot fi utile pentru scoli, firmele din industria alimentara si cosmetica, pentru dezinfectie", mai spune Andi Agrosoaie.

Ideea magazinelor a aparut la mijlocul anului trecut, dar a durat cateva luni pana au realizat conceptul si au gasit spatiul, pentru ca acesta trebuia sa fie in anumite zone de trafic.

"Proiectul cu magazinele se leaga de un alt concept de-al nostru, Spitalul Acasa (n.red. - realizat prin compania Dictinna Servicii Medicale), prin care se fac tratamente medicale pentru care nu este nevoie de spitalizare - perfuzii, monitorizarea functiilor, manevre etc. Scopul acestui proiect este tratarea pacientilor in confortul propriei case, unde si complianta pacientului creste", explica Andi Agrosoaie.

Proiectul a inceput in 2009, la Iasi, avand pana in prezent aproximativ 200 de pacienti.

Echipa este formata din cinci membri - un medic de medicina general, o asistenta, un terapeut si infirmiere.

Din toamna acestui an, Spitalul Acasa va fi realizat si in Bucuresti.

"Sunt dificultati in dezvoltarea acestui proiect, dar cred mult in el. Eu, fiind doctor, incerc sa dezvolt si proiecte pentru pacienti, nu doar financiare", precizeaza Andi Agrosoaie.

El mai spune ca o decizie buna, la momentul respectiv, te poate face sa avansezi, iar lipsa deciziei te poate face sa pierzi un lant de oportunitati.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Estima Medical a aparut pe piata in aprilie 2005, fiind infiintata de Andi Agrosoaie, proprietar si General Manager al companiei.
Compania importa si distribuie echipamente medicale si ofera consultanta, service si mentenanta pentru aparatura.
Pentru acest an, compania vizeaza afaceri de circa doua milioane de euro.
Aproximativ 75% din cei 350 de clienti Estima sunt spitale de stat si in jur de 25% sunt spitale private si cateva persoane fizice.
In urmatorii ani, afacerea se va extinde cu un service de aparatura medicala, o unitate de productie de echipamente medicale, un lant de magazine de accesorii si materiale medicale si unitati medicale pentru tratementele care nu necesita spitalizare.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.