Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
"Cea mai mare parte a investitiei este facuta in aparatura, insa si trainingul capitalului uman are o pondere importanta in aceasta investitie", adauga Razvan Savu.
El considera ca investitia va fi recuperata in aproximativ cinci ani, pana la inceputul lui 2016.
"Suntem cat se poate de pesimisti in acest prognostic, pentru ca este mai bine sa fim asa", explica Razvan Savu.
In prezent, el se concentreaza pe formarea echipei Royal Dental.
"Cel mai important lucru pentru mine este capitalul uman, pentru ca fara capitalul uman nu sunt decat niste pereti si aparatura. Avem 12 medici (n.red. - dintr-un toal de 20 de angajati), iar acesta este punctul nostru forte, pentru ca fiecarui pacient i se face un plan de tratament si un plan financiar, la care participa toata echipa", mai spune Razvan Savu.
Pentru acest an, antreprenorul se asteapta ca aceasta clinica sa aiba afaceri de 500.000 de euro.
Razvan Savu spune ca sunt multumiti de evolutia Royal Dental, pentru ca inca n-au inceput sa-si faca reclama si, cu toate acestea, au venit mai multi clienti din proximitate decat se asteptau.
Vanzarile pentru Royal Dental vor proveni in cea mai mare parte de la clientii individuali, urmati de abonamentele pentru companii si turismul medical (din Italia si Elvetia).
"Sunt doua piete foarte importante, pe care le cunosteam deja (n.red. - partenerul lui Razvan Savu, in aceasta afacere, este elvetian). Turismul medical este o parte pe care ne bazam foarte mult, dar dureaza cel putin un an pana se pune totul la punct. Sunt timpi pe care nu-i poti arde. Partea de abonamente este o zona prin care noi speram ca pe termen scurt - mediu sa aducem venituri in clinica, pentru ca suntem la inceput", mentioneaza Razvan Savu.
El adauga faptul ca, pe o piata precum cea din Bucuresti, exista intotdeauna potential pentru calitate, chiar daca piata pare aglomerata.
Cine sunt clientii
Clientii carora li se adreseaza clinicile in care este implicat Razvan Savu sunt cei de pe segmentul premium.
"Profilul clientului pentru mine este omul care apreciaza calitatea si care-si respecta sanatatea. Avem pacienti care-si permit absolut orice si pacienti care fac credite, pentru a-si plati dantura, insa constientieaza ca, daca si-ar face ceva mai ieftin si l-ar face prost, atunci acest lucru se intoarce impotriva lor si nu-i ajuta cu abosolut nimic", explica Razvan Savu.
El mai spune ca, fata de perioada de dinainte de criza, acum clientul este mult mai pretentios, atent si interesat de serviciile oferite.
"Este cel mai bun lucru care se putea intampla in criza asta - faptul ca oamenii au inceput sa fie selectivi, pretentiosi si atenti pe ceea ce dau bani. Intreaba foarte multe lucruri, vor sa vada un plan de tratament bine pus la punct si vor ca in momentul final sa fie multumiti cu ceea ce au primit. Este un fenomen normal sa fie mai atenti cu banii lor, atata timp cat bugetul fiecaruia s-a micsorat in criza. Nu exista stomatologie ieftina, atata timp cat pretul unui material de calitate si al unui om de calitate trebuie sa se revada undeva - si, normal ca se vede in pretul final. Atata timp cat pretul final este mic, ceva lipseste - materialul sau omul", explica Razvan Savu.
Afacere in management
Anul trecut, la inceputul lunii mai, Razvan Savu a infiintat Dental Management, dorind sa-si valorifice experienta acumulata in dezvoltarea de clinici stomatologice, prin acordarea de consultanta altor clinici facute de la zero.
Compania face training-uri, consultanta, logistica, marketing si management pentru clinicile stomatologice.
"Cand am construit clinicile, m-am lovit de lipsa unor oameni care stiu sa faca un greenfield, sa ia de la zero o clinica si sa o duca la capat. Am zis ca si aceasta este o nisa. Sunt destul de multe solicitari pe partea de management si de marketing", mentioneaza Razvan Savu.
Atat Royal Dental, cat si Teddy Care sunt facute de Dental Management.
Strategia de parteneriat
Razvan Savu spune ca a decis sa caute asociati pentru afacerile sale deoarece a vazut niste oportunitati pe langa care nu a dorit sa treaca.
"Este adevarat ca de foarte multe ori apar discutii intre parteneri si sunt foarte multe firme care s-au destramat asa, dar, daca lucrurile sunt stabilite de la inceput si fiecare stie pe ce linie merge, problemele pot fi anticipate. Nu regret ca am parteneri si nu regret ca am luat aceasta decizie. Lucrurile trebuie analizate foarte bine de la inceput. Trebuie sa stii incotro te indrepti, ce asteptari ai, sa delimitezi, fiecare sa stie ce are de facut si pana unde se intinde", explica Razvan Savu.
In afara de Dental Management, unde este singurul actionar, in celelalte companii el este implicat alaturi de alti parteneri. Razvan Savu detine 42% din MTC (restul apartine altor patru persoane), 50% din Teddy Care si 5% din Royal Dental (desi, la inceput, a detinut mai mult - a preferat un post de medical management, fiind mai avantajat sa faca acest lucru si sa detina mai putin din companie).
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Razvan Savu este medic stomatolog de aproximativ zece ani, iar acum sapte ani si-a deschis primul cabinet individual.
Pentru a-si dezvolta afacerile, el a decis sa se asocieze cu alti parteneri, astfel ca este implicat in trei clinici stomatologice: Medical Tours Company, Teddy Care si Royal Dental.
Veniturile tuturor afacerilor in care este implicat Razvan Savu sunt estimate la 2,12 milioane de euro in acest an.
Turismul medical este una din nisele pe care s-a el specializat, si pe care va continua.
Anul trecut a infiintat Dental Management, dorind sa-si valorifice experienta acumulata in dezvoltarea de clinici stomatologice, prin acordarea de consultanta altor clinici facute de la zero.
Redactor: Alina Botezatu
Publicat pe 29 Iunie 2011 la ora 19.35