Cand si cum sa ceri bani unui fond de investitii
Sorin Stoica este unul dintre antreprenorii romani care si-au vandut compania unui fond de investitii. Dasimpex, retailerul de telefonie mobila pe care il detinea, a fost cumparat de catre GED. Omul de afaceri, acum fondator al fimei de consultanta Oregano, povesteste pentru startups.ro ce ar trebui sa stie antreprenorii despre o astfel de tranzactie
In contextul in care compania ar trebui sa aiba o crestere importanta de, sa spunem, peste 50% intr-un interval de timp de sase luni – un an, atunci imprumuturile bancare nu pot fi eficiente – costurile acestora ar creea o povara pe rentabilitatea afacerii.
Alte avantaje sunt legate de transparenta manageriala, bugetare si urmarirea bugetului si raportari periodice care duc la o asezare a afacerii pe niste indicatori clari. In plus, pentru antreprenor este o experienta noua prin prisma faptului ca deciziile pe care inainte le lua singur, trebuie acum sa fie atent pregatite si argumentate.
Pentru antreprenor, parteneriatul cu un fond inseamna o schimbare majora. In general, antreprenorii acorda putere de decizie unor oameni din companie bazandu-se pe relatii personale si de incredere. Cand intervine un fond, lucrurile devin mult mai formale iar acest lucru poate duce la demotivarea anumitor oameni cheie din companie.
Probabil cel mai bine este ca antreprenorul sa pastreze majoritatea participatiilor in companie pentru ca atunci automat este si presedinte al Consiliului de Administratie. Insa, acest lucru este discutabil, mai ales in cazul meu, pentru ca am cunoscut doar perspectiva minoritatii.
Pentru obtinerea finantarii, antreprenorii trebuie sa se astepte la auditarea afacerii lor din punct de vedere financiar si juridic, evaluarea companiei cu metode care difera de la un caz la altul, negocieri de durata sau subevaluarea anumitor active. De asemenea, trebuie sa fie pregatiti cu analize concrete de piata pentru a putea sa isi sustina punctele de vedere.
Cele mai intens negociate aspecte ale tranzactiei sunt legate de alegerea managementului companiei, stabilirea strategiei de dezvoltare pe termen mediu si lung si modul de auditare al afacerii.
Este imposibil de facut o astfel de tranzactie in conditii bune fara un consultant de business cu experienta, fara un auditor financiar bun si fara avocati cu experienta comerciala.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.