Ce iti trebuie pentru succesul in retail


Retailul din Romania pare cucerit de marile retele internationale, dar mai sunt sanse de succes pentru noi afaceri in domeniu. Insa, antreprenorii care intra pe acest segment trebuie sa fie mai atenti decat pana acum la concurenta. In plus, trebuie sa se adapteze la tendintele mondiale din domeniu precum investitiile in servicii, integrarea sau responsabilitatea sociala.

Noii veniti mai au sanse de reusita
“In retail vor exista tot timpul nise si zone de piata pe care antreprenorii pot incepe sa dezvolte afaceri noi, situatie care se regaseste inclusiv pe pietele mature unde continua sa apara formate si idei noi de retail. Insa, este din ce in ce mai dificil de identificat si dezvoltat nisele de piata iar concurenta este din ce in ce mai prezenta”, spune Dragos Rosca, CEO la fondul de investitii Gemisa.

Pentru a avea sanse de reusita, o afacere noua in retail trebuie sa respunda in primul rand unei nevoi a clientilor potentiali. In plus, trebuie sa aiba capital pentru startup, entuziasm, energie, optimism si incapatanare in urmarirea si atingerea obiectivelor, precum si pricepere in managementul afacerii (sau macar instincte bune in business). Trebuie sa aiba si un concept inovator de vanzare sau de atragere a clientilor si o locatie premium.

„Nu cred ca orasul in care incepi o afacere in retail este neaparat esential. Insa, fara indoiala ca piata din Bucuresti este mai diversa, mai mare si mai dispusa sa acomodeze idei si formate noi de retail, iar nivelul general de calificare al personalului disponibil pentru pozitii de management este destul de bun”, adauga Rosca.

Pe de alta parte, adauga CEO-ul Gemisa, Bucurestiul este o piata foarte scumpa din punct de vedere al activitatii de retail: chirii mari, costuri salariale foarte mari cu management-ul si personanul din magazine, iar fluctuatia angajatilor este mai mare decat in orasele din tara.


Franciza pentru incepatori
Dragos Rosca este de parere ca varianta preluarii unei francize este o optiune buna pentru 90% dintre cei care doresc sa inceapa o afacere pe cont propriu in retail pentru ca este mult mai usor de condus.

“Franciza limiteaza mult numarul si costul greselilor de inceput prin care trece orice afacere noua, ai un format clar si verificat de business si, nu in ultimul rand, o marca ce te ajuta in promovarea afacerrii. Pe de alta parte, dezvoltarea unui concept independent poate sa asigure acoperierea unor nise pentru care nu sunt disponibile francize sau adaptarea mai buna a conceptului de retail la specificul local”, spune el.


Tendinte in retail
Un studiu elaborat de compania de consultanta Delloite Touche Thomasu si facut public in urma cu doua zile, prezinta o serie de tendinte care se contureaza in retail la nivel global pentru 2008 si care pot avea importanta si pentru comerciantii din Romania:

Responsabilitatea sociala
Consumatorii din tot mai multe tari incep sa devina interesati de impactul pe care companiile il au in societate. Ca rezultat, unii dintre acestia par sa fie dispusi sa plateasca un pret mai mare pentru produse si servicii care au un focus clar spre responsabilitatea sociala. In acest caz, retailerii pot sa isi creasca marjele de profit concentrandu-se pe acest aspect, in timp ce ofera si un serviciu comunitatii.

Nu doar pretul conteaza
Traim intr-o perioada de mari inovatii tehnologice. Cresterea eficientei face ca produse cu o calitate ridicata sa poata fi vandute la preturi foarte mici. In acest context, consumatorii au ajuns sa nu mai vada alte diferente intre produse din aceeasi categorie, in afara de pret. Din acest motiv, retailerii concureaza in oferirea de preturi cat mai mici, dar acest lucru le aduce marje de castig in scadere. In viitor, vor avea de castigat comerciantii care se vor diferentia si pe baza a altceva in afara de pret. Asta insemna un format diferit de retail, customer experience, mix de produse sau concentrarea mai mare pe piete de nisa.

Retail specializat
Unele dintre povestile de succes din retailul ultimilor ani nu vin de la gigantii industriei care targeteaza segmentul mass-market al pietei, ci de la retele mai mici, cu focus mai mic. Exista si o explicatie. Pe segmentul mass-market marjele de castig au scazut din cauza presiunii asupra preturilor. In schimb, pe masura ce populatia a devenit tot mai fragmentata in termeni de venituri si comportament de cumparaturi, au inceput sa aiba succes retelele care se concentreaza pe extremele pietei – premium si ieftin.

De exemplu, un retailer care activeaza pe segmentul mass-market din domeniul alimentar ar avea cel putin doua variante de reorientare a business-ului. Prima ar fi un format de magazin care sa ii targeteze pe consumatorii cu venituri ridicate interesati de produse alimentare organice. A doua ar fi targetarea clientilor cu venituri mici interesati de produse semipreparate ieftine.

Investitiile in servicii
Pe masura ce nivelul de dezvoltare al unei tari creste, incepe sa scada ponderea din PIB a cheltuielior pentru bunuri de larg consum si sa creasca cea pentru servicii. Pentru retailerii din pietele saturate, cu o crestere relativ scazuta, cresterea cheltuielior pentru servicii este atat o provocare cat si o oportunitate.

Comerciantii care pot sa vanda servicii legate de domeniul lor sau pur si simplu pe baza puterii marcii pe care si-au construit-o, au de castigat. Unii au inceput deja sa faca asta si au succes. Tesco, retailerul britanic din domeniul alimentar, ofera o gama larga de servicii financiare si online. Wal-Mart, cel mai mare retailer din lume (conform cifrei de afaceri), isi creste rapid implicarea in servicii de sanatate. In perioada urmatoare retailerii de success vor profita de aceasta oportunitate si isi vor folosi brand-ul pentru a ataca noi piete.

Integrarea
Cu toate ca vanzarile online sunt in crestere pe unele piete, comerciantii din acele tari nu isi intergreaza afacerea online cu cea din magazin. Mai mult, unii retaileri clasici concureaza online cu retaileri specializati pe acest segment si care detin cote semnificative de piata. Pentru a castiga aceasta lupta, cei mai buni retaileri isi vor folosi site-urile nu doar ca sa vanda, ci pentru a construi o identitate de brand, a intra in dialog cu consumatorii si a obtine feedback de la acestia.

Similar cu ceea ce unii comercianti fac deja, ei vor folosi site-ul si pentru a-i informa pe clienti despre evenimentele din magazin (promotii, concursuri, etc.). Interactiunea care are loc online va avea un rol in dezvoltarea magazinelor din offline. In acest moment, multi consumatori sunt dezamagiti sa vada ca exista o diferenta clara intre magazin si operatiunile online ale aceluiasi retailer. Depasirea acestui obstacol va fi, cel mai probabil, principala provocare pentru retaileri in urmatorii ani.

Customer experience
Una dintre problemele principale cu care se confrunta retailerii este lipsa diferentierii fata de concurenta. Un mod de rezolvare este concentrarea pe imbunatarirea experientei pe care o au consumatorii in magazin. Asta inseamna mai mult decat customer service si include toate elementele care ii influenteaza pe clienti, cum ar fi amenajarea spatiului, iluminarea acestuia, serviciile oferite si usurinta si viteza tranzactiilor. In urmatorii ani, cei mai buni retaileri se vor concentra pe acest aspect.

 

Cristina Alexandru

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii