(1) Despre inceputuri


Fiind un jurnal de start-up, m-am gandit ca ar trebui sa povestesc cum am inceput. Am, insa, o problema, nu ma pot hotari cand am inceput, asa ca o sa povestesc toate...inceputurile.

 

Vanzator, cred ca acesta a fost inceputul pentru mine. Cred ca aveam 10 ani cand am inceput sa vand. Nu e povestea copilului inteligent care vinde teme sau jucarii colegilor de scoala, am vandut miere in piata. Parintii mei lucrau, aveam nevoie de bani, iar uneori eu eram singurul care se putea duce sa vanda borcanelele de miere. Castigam un procent din vanzari, iar asta ma motiva. 

Au urmat ani in care am participat la tot felul de experiente comerciale. Toate porneau din incercarile alor mei de a construi cate o afacere. Au fost o multime de afaceri, unele mai profitabile, altele mai paguboase. Am vandut aroape orice maruntis oricui, de la piete, la targuri, magazine sau balciuri. Toate intamplarile de atunci sunt amintirile mele din copilarie.  

Aveam nici 18 ani cand am ajuns sa ma implic intr-o prima afacere cu niste prieteni. Deja invatasem ce merge si ce nu, cum se trateaza clientii, cum se negociaza, cum se adauga valoare serviciilor, cum se vinde. Avusesem exemple excelente si ani de zile in care sa invat, mai ales, cum NU trebuie sa procedezi in afaceri.

O firma de IT, provider de internet, hardware si servicii. 6 colegi si prieteni asociati, timp de aproape un an de zile. Rezultatele au fost catastrofale, intr-o piata atat de bogata si matura ca cea din oraselul nostru de provincie. Bucatica mea avea rezultate pozitive. Aveam deja o retea de furnizori din Bucuresti, cativa clienti multumiti si o reteta de a face bani buni (pentru mine). Am continuat pe cont propriu si lucrurile mergeau excelent, pana cand a venit momentul sa ma mut in Bucuresti, la facultate.

Ideea de a avea o propria firma m-a fascinat mereu. Desi am colaborat cu mai multe firme, nu am fost niciodata angajat. In 2002, in Bucuresti, am pronit System & Network Solutions, compania in care am activat pana acum. Lucrand cu un angel investor lucrurile au fost aparent mai simple la inceput. Dupa 3 luni am reusit sa fim peste zero, si asa am ramas de atunci. 

Pot zice ca am inceput cu adevarat sa lucrez pe cont propriu din 2005, de cand controlez integral activitatea companiei. Rezultatele au inceput sa apara repede, cifra de afaceri a crescut in fiecare an de 2-3 ori. Un avantaj deosebit l-a constituit cresterea pietei in care activam (software/administrare Linux), dar si cresterea economica a Romaniei din ultimii ani. 

Am inceput de mai multe ori si am reusit sa fac toate greselile din carte si sa invat cate ceva din ele. Nu am invatat prea mult, considerand ca am continuat sa fac o multime de greseli de business. Ma pot lauda cu faptul ca am reusit mereu sa stabilizez situatia si sa niciodata activitatea facuta nu a esuat, chiar daca au fost multe perioade foarte grele. 

Avantajul celor care incep devreme este ca reusesc sa castige timp. Timpul il folosesc pentru a experimenta si pentru a invata. Reusesc sa faca greselile majore devreme, iar asta ii costa putin, intr-o perioada a vietii in care pierderile nu sunt atat de dramatice, iar responsabilitatile sunt reduse. Eu am inceput devreme si ii sfatuiesc pe toti cei care au ocazia sa nu stea pe ganduri, sa devina antreprenori. Stati linistiti, nu va pierdeti bucuria tineretii, ci va faceti pentru totdeauna viata mai frumoasa.

As schimba ceva daca as fi iarasi la inceput? Cu experienta castigata pana acum, as putea schimba o multime de lucruri. Numai ca inceputul m-a dus in directia experientei, fara el nu as fi fost aici. Multe lucruri ar fi trebuit schimbate, dar hotararea de a face ceva pe cont propriu nu as schimba-o vreodata.

Vrei sa faci un start-up? Nu mai sta pe ganduri. Nu e niciodata prea devreme sau prea tarziu sa te apuci. Nu vei gasi niciodata un moment mai bun ca “ACUM”. Porneste. Nu da inapoi. Succes!

 

Dragos Manac este antreprenor, jurnalist amator si promotor Linux/OSS. A fondat System & Network Solutions , prima companie pe nisa programarii si administrarii sub Linux/UNIX din Romania. Ghelir.ro, magazinul virtual care vinde un produs pe zi este unul din proiectele sale. Aflati mai multe citindu-i blogul, manac.ro.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

Citeste aici articolele anterioare din "Jurnal de start-up".


Nu exista comentarii