Profit operational in scadere la Rompetrol Rafinare


Scaderea din primul trimestru al 2008 este legata de evolutia pretului barilului de titei pe piata internationala si de deprecierea dolarului in raport cu euro.

Profitul operational (EBITDA), in primele trei luni ale acestui an, a fost de 11,6 milioane de dolari, cu 59 % mai putin decat in perioada similiara din 2007, cand acesta a fost de 28 milioane de euro, se arata in comunicatul de presa.

Evolutia pretului titeiului pe piata internationala a avut ca efect reducerea marjelor de rafinare. Cumulat cu deprecierea dolarului in raport cu euro, compania a inregistrat un rezultat net negativ de 48 de milioane de dolari in primul trimestru al acestui an. 

Comparatia cu perioada similara a anului trecut indica o crestere a pretului titeiului cu aproximativ 70%. Rezultatele financiare au fost influentate negativ si de cresterea cheltuielilor financiare, ca urmare a majorarii dobanzilor de referinta pe piata interbancara.

Cifra de afaceri bruta din primul trimestru al acestui an a fost de 1 miliard de dolari, in crestere cu 57 % fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand acest indicator a fost de 664 milioane de dolari.

Grupul Rompetrol a alocat in acest an peste 164 de milioane de dolari pentru continuarea programului de investitii la rafinaria Petromidia. Compania va finaliza anul acesta si terminalul marin de la Midia, care va avea o capacitate anuala de 16 milioane de tone titei. Proiectul necesita o investitie de 90 de milioane de dolari si va permite rafinariei Petromidia o reducere de aproximativ 5 dolari/tona a costului de transport al titeiului.

Reprezentantii companiei precizeaza ca rezultatele sunt preliminare, neauditate si consolidate, iar raportarea a fost realizata conform Standardelor Internationale de Contabilitate (IFRS).


Nu exista comentarii