Cand are nevoie o firma de avocat


Unele companii isi angajeaza propriul avocat sau infiinteaza un departament specializat in cadrul firmei, altele externalizeaza serviciile din domeniul legal. Honorius Circa, avocat in cadrul companiei Wolf Theiss, explica pentru startups.ro de ce este importanta prezenta unui avocat, chiar si intr-un business recent lansat pe piata.

 

Marea masa a celor ce isi dezvolta o afacere, nu considera ca este necesara investitia in serviciile specializate ale unui avocat sau ale unei companii de profil. Desigur, ulterior descopera ca aceasta investitie este absolut necesara si, de multe ori mai scumpa, decat daca ar fi fost facuta la timpul potrivit.

Dupa `89, multinationalele erau cele ce solicitau in mod frecvent serviciile de consultanta juridica. Intre timp, raportul tinde sa se egaleze si sa apara si societati romanesti care descopera avantajul de a lucra cu specialisiti in domeniu.


Momentul potrivit
In primul rand, este importanta colaborarea unui avocat la momentul initial, acela al inregistrarii companiei si intocmirii actelor constitutive. O intocmire laborioasa si realizata de catre un profesionist, poate sa evite multe dintre problemele ulterioare, care pot sa apara in viata unei companii.

In ceea ce priveste angajarea unui avocat sau a unei case de avocatura, acest lucru trebuie sa se intample atunci cand antreprenorul simte nevoia unei consultante specializate pe domeniul legal. Aceasta poate sa fie inca de la inceput sau ulterior, in momentul dezvoltarii activitatii.


Contractarea unui avocat
In functie de marimea companiei, putem vorbi de un department juridic inhouse (nn. propriu), care sa gestioneze latura legala a desfasurarii business-ului. Desigur, de cele mai multe ori, acest departament este dublat de consultanta specializata oferita de un avocat extern sau de o casa de avocatura.

Pentru societatile care nu au nevoie de un departament specializat, angajarea unui avocat sau colaborarea cu acesta in fazele initiale ale dezvoltarii afacerii este esentiala. Acesta este cel care poate sa contureze procedurile legale ale societatii, sa creeze formatele standard de contracte, etc.

Cei care nu apeleaza la serviciile unui avocat, inca din faza initiala a lansarii afacerii, se pot expune la riscuri precum: acte constitutive sumar realizate, contracte neavantajos intocmite, incalcarea unor prevederi legislative pe care nu le cunosc, probleme legate de legislatia muncii, etc.

Nu se pot identifica anumite domenii de activitate care sa necesite o implicare mai mare sau mai restransa a unui avocat. Din punct de vedere legal, toate activitatile comerciale presupun aceleasi riscuri si abordari. Desigur, o societate comerciala care desfasora activitati de retail ce implica multe contracte cu furnizorii, transport  de marfuri, contracte externe, etc., va solicita mai mult activitatea unui avocat, decat altfel de firme. 


Externalizarea
Externalizarea catre o  casa de avocatura a serviciilor legale se face in functie de volumul de munca, de strategia de management existenta in compania respectiva si, eventual, de specificul activitatii, nu in functie de domeniul de business.

Este foarte ultilizata ideea angajarii unui consilier juridic intern pe pozitie de legal manager, care sa aiba ca si obiectiv supervizarea activatii societatii/lor de avocatura ce lucreaza pentru companie.

Externalizarea activitatilor legale catre o societate de avocatura se poate face pe intreaga durata de viata a companiei.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii