Dupa cum spune Cristian Ionescu, Country Manager la Coface Romania, in prezent, in tara noastra sunt si manageri care nu constientizeaza impactul pe care criza economica il va avea asupra companiei.
Pe de alta parte, sunt firme de renume, cu o activitate indelungata si cu o situatie buna, care intra brusc in incapacitate de plata si chiar faliment, a mai spus Cristian Ionescu in cadrul conferintei de presa pentru prezentarea ratingului de tara.
Un exemplu dat de managerul Coface Romania este compania Feroplast, unul dintre cei mai mari producatori de plasa de sarma din tara. Firma a intrat in incapacitate de plata, desi rezultatele pe 2007 sunt foarte bune.
Conform lui Cristian Ionescu, actuala situatie economica se va imbanatati in urmatori doi - trei ani, iar semnele de relansare se vor vedea de la inceputul lui 2010.
“Nu vom iesi din criza pentru ca vom sti noi sa o gestionam, ci ne vor scoate pietele internationale si bani vor incepe sa circule la nivel european”, a spus Country Managerul Coface Romania.
Cauze si efecte
Pe langa lipsa puternica de lichiditati cauzata de criza economica, companiile din Romania se confrunta si cu deprecierea leului din ultimele luni.
Printre cei mai afectati de aceasta situatie sunt importatori, se arata intr-un comunicat de presa al Coface. Ei isi vor micsora marjele de profit, din cauza ca nu vor putea sa creasca preturile pentru a recupera desprecierea leului, dar vor trebui sa isi plateasca furnizori.
“Cursul nu ajuta nici exportatorii, pentru ca acestia nu au piete unde sa exporte”, mai spune Cristian Ionescu.
Intre 70% si 80% din ceea ce exporta Romania merge spre pietele din Uniunea Europeana, unde nu mai exista cerere.
O alta problema a firmelor este aceea ca bancile au inceput sa suspende sau sa solicite plata in avans a unor credite, potrivit lui Cristian Ionescu.
“Aceasta nu este o situatie normala intr-o economie. Bancile fac asta pentru ca sunt presate de bancile - mama sa isi restranga expunerea pe Romania”, precizeaza Cristian Ionescu.
Aceasta situatie este dublata de limitarea creditarii, astfel ca desi exista cerere, aceasta nu poate fi sustinuta. Companiile din constructii, auto si siderurgie sunt printre cele mai afectate de aceasta atitudine a bancilor.
“Bancile din Romania au putine lichiditati, astfel ca dau credite pe perioade scurte”, adauga Cristian Ionescu.
Dificultatile companiilor de a-si plati facturile au marit perioada de plata a acestora. Astfel, 90% dintre tranzactiile comerciale sunt platite cu o intarziere medie de 90 de zile - 120 de zile. Cresterea perioadei de plata a facturilor este data si de efectul de domino intre clienti si furnizori, accentuand blocajul de lichiditate. Alt efect este de reducere a gradului de colectare la bugetul de stat.
In acest context, reprezentantii Coface spun ca, acum, companiile care inainte refuzau sa se asigure, vin singure si solicita astfel de servicii, precum si servicii de management al riscului de credit. In plus, firmele inteleg si accepta preturile mai mari ale asigurarilor si conditiile mai stricte de pe aceasta piata. Firmele sunt sensibile la limitele de plata si nu isi asuma riscuri suplimentare.
Evolutia economiei
Coface estimeaza o crestere economica de 2,1% a Romaniei in acest an, precizand ca aceasta a fost calculata in luna decembrie, anul trecut. Estimarea este in scadere puternica fata de 2008, cand cresterea este estimata la 7,9%.
“Daca deficitul bugetar se dubleaza, guvernul nu va putea sa ajute economia. Ceea ce poate sa faca guvernul este reducerea consumului”, mai spune Cristian Ionescu.
Pentru acest an, inflatia va creste intr-un ritm mai lent, cu 6,3% fata de 7,9%, anul trecut. In plus, in 2009, se vor reduce exporturile cu peste 4%, fata de anul trecut, ajungand la 49,7 miliarde de dolari, iar importurile vor scadea cu aproape 10,5%, fata de 2008, ajungand la 72 de miliarde de dolari.
Coface a mentinut ratingul de tara al Romaniei la A4, care se afla la acest nivel din septembrie 2007, desi Cristian Ionescu a precizat ca Romania nu are un motor de crestere economica, pentru ca cele trei sectoare care care au adus cresterea economica – constructiile, consumul privat si investitiile straine - sunt blocate in prezent.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.