Jorn Gieschen este Director Destination Strategy&Marketing la compania THR International Turism Consultants si directorul de proiect pentru crearea brandului turistic al Romaniei.
El a spus, cu ocazia conferintei “Hotel Investment Forum”, ca investitorii ar trebui sa pastrze un aer autentic romanesc in hotelurile pe care le realizeaza in tara, creand astfel o experienta specifica. Pentru asta, ei ar trebui sa foloseasca materiale de constructie locale iar bucataria sa ofere mancare organica.
“Uitati de coasta Marii Negre, pentru ca nu genereaza marje mari, este aglomerata si nu este o investitie competitiva pe termen lung. Investitorii ar trebui sa isi orienteze atentia spre Muntii Carpati, zona Sibiului si alte zone rurale autentice”, a spus Jorn Gieschen.
Conform unui studiu pe care THR International l-a facut pentru a realiza brandul turistic al Romaniei, din perspectiva turistilor, punctele forte ale tarii noastre sunt natura (Muntii Carpati si peisajele), locurile istorice si culturale unice si autenticitatea romanilor.
Aspectele negative alte tarii noastre cel mai des mentionate de turisti sunt legate de siguranta si de infrastructura.
Pentru acest studiu au fost intervievate telefonic 10.000 de persoane din noua tari, printre care SUA, Rusia, Germania si Ungaria.
“Ca profil, daca ar fi o persoana, Romania este perceputa de turistii straini ca autentica, naturala si prietenoasa”, spune Jorn Gieschen.
Dintre cei intervietati, un procent de 29% ar veni in vacanta in Romania, 27% nu stiu daca ar face acest lucru, iar 44% nu ar veni in acest scop in tara noastra.
Jorn Gieschen adauga faptul ca brandul turistic al Romaniei ar trebui sa se adreseze celor 29% care sunt interesati de tara noastra.
El mai spune ca strainii care si-ar petrece vacanta in Romania sunt interesati de internet, sunt mai aventurosi decat cei neinteresati de tara noastra, prefera sa isi organizeze singuri vacantele si sa meraga in excursii cu masina.
Dintre cei care au fost in Romania, cei mai multi au spus ca vacanta din tara noastra a fost “mai buna decat m-am asteptat”.
De asemenea, dintre cei care si-au petrecut in tara noastra concediul, un procent de 56% s-ar intoarce aici si recomanda Romania. Cei care dat acest raspuns provin in mare parte din Ungaria.
Dintre cei care au mai fost in tara, un procent de 12% recomanda Romania, dar nu s-ar mai intoarce, preferand sa testeze alte tari, cei mai multi cu acest raspuns provenind din SUA.
Aproximativ 30% dintre cei chestionati au spus ca au fost dezamagiti de Romania si ca nu s-ar mai intoarce.
In studiu se mai mentioneaza ca 26% dintre cei intervievati au auzit de Romania de la o alta persoana, iar 56% nu au auzit si nu stiu de tara noastra.
Potrivit studiului THR International, cei care nu vin in Romania iau aceasta decizie pentru ca nu cunosc sau nu au auzit de Romania, apoi pentru ca nu au o opinie si nu cred ca este o tara atractiva.
Alte motive sunt legate de faptul ca Romania nu este perceputa drept o destinatie de vacanta, ci drept o tara saraca si nesigura.
Jorn Gieschen a mai spus ca la sfarsitul saptamanii viitoare THR International va prezenta Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului propunerile pentru brandul turistic al tarii noastre.
El estimeaza ca acest brand va fi lansat in iunie sau iulie acesta an, data depinzand de ministerul de profil.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.