Conform studiului Property Times al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, in acest an si anul viitor chiriile se vor stabiliza, oprindu-se din scadere.
In primele trei luni din acest an, chiriile spatiilor industriale de calitate, pozitionate in zonele reprezentative pentru acest segment din Bucuresti, s-au redus cu 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, variind intre 3,7 euro si 4 euro/mp/luna, se mai arata in studiu.
Anul viitor, se estimeaza ca nivelul chiriilor va varia intre 3,7 euro si 4,15 euro/mp/luna.
Oferta
In primele trei luni din acest an, stocul de spatii logistice moderne a ajuns la 1,3 milioane mp, din care 900.000 mp in Bucuresti si 400.000 mp in restul tarii, concentrandu-se in Timisoara, Arad, Ploiesti si Brasov.
"Doi dezvoltatori au avut o prezenta activa pe piata spatiilor logistice si industriale din Bucuresti in T1 2010: Millennium Logistic Park (cu un proiect de 12.000 mp, in desfasurare) si Cefin Real Estate (care dezvolta in prezent un proiect de 10.000 mp de spatii de depozitare)", se mai spune in studiu.
In afara Capitalei, Ploiesti West Park dezvolta un depozit de categoria A, de tip "big box", cu o suprafata de 20.000 mp, iar Helios Phoenix un proiect de 24.000 mp in Timisoara.
Gradul de disponibilitate a crescut cu 14% in primul trimestru din acest an fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la intre 10% si 15%, in Bucuresti.
In orasele secundare din tara a fost atins un grad mai ridicat de disponibilitate, in primele trei luni din acest an, referirea fiind facuta la centre logistice precum Timisoara si Arad.
Scaderea pretului terenurilor din ultimele 18 luni a dus la cresterea interesului pentru achizitionarea de loturi destinate dezvoltate dezvoltarii de proiecte de logistica.
"Majoritatea cererilor au venit din partea companiilor industriale/ logistice, care doresc sa se dezvolte in Romania, vizand orase precum Bucuresti, Ploiesti, Craiova, Cluj, Timisoara", se arata in studiu.
Cererea
Volumul total al suprafetelor inchiriate in primul trimestru din acest an a fost de 15.000 mp in Bucuresti, fiind reprezentat prin numai cateva tranzactii importante, dintre care cea mai mare a fost de 6.000 mp.
"In tara s-a manifestat un interes ridicat din partea companiilor de retail si de logistica, in special in partea centrala a Romaniei; cu toate acestea, nu au fost incheiate inca tranzactii notabile", se mai spune in studiu.
In primele trei luni din acest an, cererea a fost pentru spatii medii, cu suprafata intre 1.000 mp si 3.000 mp, venind majoritar din partea companiilor de distributie. Sectoarele de retail si logistica au ramas stabile, avand, insa, potential de dezvoltare.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.