Dupa noua ani de cariera profesionala intr-o multinationala, Cristian Ionescu (foto), fost Country Cluster Manager la Coface Romania, Slovacia si Bulgaria, a revenit in antreprenoriat si doreste sa isi creeze un grup de firme, prima avand ca activitate reducerea costurilor operationale ale companiilor.
De-a lungul celor noua ani la Coface Romania, Cristian Ionescu, Country Manager si Managing Partner la Expense Reduction Analysts (ERA), a primit mai multe oferte de a fi director general de companii multinationale, dar nu a plecat din companie, pentru ca a dorit sa urmeze un MBA. Ultima oferta de acest tip pe care a refuzat-o a fost primita la sfarsitul anului trecut.
"Initial, nu stiam ce vreau sa fac. Imi doream antreprenoriat, nu gasisem ideea de business si cochetam cu ideea de a pleca din tara. Am crezut ca-mi voi urma sotia in alta tara. Ea este consultant la Global Praxis, un boutique de management consulting, si va lucra pe proiecte in toata lumea. Daca m-as fi dus in Australia, Country Manager la Coface, ma intorceam la 43 de ani, probabil, cu unul sau doi copii, si, cu siguranta, mi-ar fi fost mult mai greu sa incep ceva antreprenorial", spune pentru startups.ro Cristian Ionescu.
Acum 18 luni, cand a luat decizia de-a parasi Coface, el stia ca vrea sa aiba compania lui in domeniul serviciilor, pentru ca acolo se simte cel mai bine si cunoaste cei mai multi oameni de afaceri.
"Scopul meu de acum este sa-mi dezvolt propriul grup de companii, dupa priceperea, dorinta, intelepciunea mea, care sa dainuiasca mult timp dupa ce ma retrag din business si care sa aiba si un rol social. Mi-ar placea foarte mult sa fac antreprenoriat social, microcreditare de tipul Grameen Bank si Muhammad Yunus sau peer-to-peer lending, dar nu ca activist. Ca sa-i ajuti pe altii, trebuie mai intai sa te ajuti pe tine, sa ajungi tu la un nivel la care te poti dedica cu adevarat lor. Visez la componenta de legacy, o biserica si un spital pentru cei care nu-si permit, dar inca n-am ajuns la acel nivel financiar", adauga Cristian Ionescu.
Noua ERA
La inceputul acestui an, el a semnat contractul de licenta pentru Romania (pe zece ani) pentru ERA, business care optimizeaza costurile operationale ale companiilor. ERA a fost fondata acum 20 de ani in Marea Britanie, in prezent avand aproximativ 800 de consultanti in 41 de tari din Europa, Australia, Asia, America Latina si America de Nord, precum si 19.000 de proiecte implementate la nivel global. Compania este in crestere accelerata in Europa, intre anii 2007 si 2011, numarul de parteneri ai ERA marindu-se in jur de zece ori.Modelul de organizare al ERA este asemanator cu cel al caselor de avocatura, in care sunt avocati seniori si parteneri responsabili de cate o parte din business, pe sectoare de activitate.
"Nu poti face business-ul acesta decat daca ai 10 ani - 15 ani de management la nivel de varf, in organizatii mari, pe pozitii de CEO, CFO, COO sau Chief Procurement Director, ca altfel oamenii nu te iau in serios. Rolul nostru, al celor care-am preluat licenta pe toata tara, este de a gasi acesti specialisti. Ca sa ai succes in ERA trebuie sa poti implementa proiecte in companii de elita si sa ai parteneri seniori care sa aduca un bun renume, sa creasca brandul", adauga Cristian Ionescu.
Expertii ERA analizeaza cheltuielile operationale din ultimul an si fac strategia de optimizare a acestora. Acest proces dureaza maximum trei luni, la sfarsitul carora clientul primeste trei solutii mai eficiente decat varianta folosita de companie, pentru fiecare categorie de cost. Reducerea medie promisa este de circa 20% din valoarea bugetelor administrate.
"Focusul ERA este in zona cheltuielilor operationale non-strategice, altele decat cele care tin de activitatea de baza a companiei, si pentru care sunt alocate resurse umane si financiare semnificative. Spre exemplu, la o retea de restaurante fast-food, nu optimizam costurile cu materia prima si produsele vandute, insa oferim mult sprijin si cu un impact semnificativ pentru categoriile de cheltuieli ce tin de ecosistemul lor de afaceri, asigurari, managementul flotei, managementul logistic, taxe, transporturi etc.", precizeaza Cristian Ionescu.
Un proiect dureaza intre doi ani, cel standard, si patru ani, investitiile majore, de retehnologizare.
Clientii ERA sunt companiile medii si mari, autoritatile locale si organizatiile publice. Printre clientii la nivel global ai companiei se numara Ernst&Young, Dell, IKEA, Hilton, BMW si Pfizer.
"Intotdeauna vrem sa intram in companii care deja si-au optimizat costurile, pentru ca asa ne putem dovedi know-how-ul. Nu suntem o solutie pentru o firma care sta sa se prabuseasca, ci atunci cand managementul firmei are de ales intre a da afara oameni sau a gasi niste solutii mai smart legate de cum sa-si structureze activitatea. Facem tunning de procese si optimizari interne, dar nu putem face minuni cand o companie este deja in pragul falimentului", adauga Cristian Ionescu.
Remunerarea serviciilor ERA este de maximum jumatate din castigurile generate pentru companii, scazand pe masura ce valoarea este mai mare.
"Valoarea costurilor este corelata cu indecsii de pret internationali. Eliminam fluctuatia pietei de la standard si masuram strict aportul nostru in acel proiect, economiile din optimizarea consumului si a pretului. La prezentarea solutiei, incasam un avans de 10% din valoarea estimata a economiilor pe durata proiectului, la implementarea solutiei a doua transa, si ultima, de 10% din aceeasi valoare. Trimestrial, masuram rezultatele create si producem un raport de monitorizare, iar diferenta de costuri salvata o impartim cu clientul, din care rambursam pro-rata din avansul deja platit de client", detaliaza Cristian Ionescu.
Proiectele le sunt atribuite partnerilor, in functie de expertiza si de buget. Partenerii sunt clasificati in sase categorii, in functie de expertiza. Onorariul unui partener ERA variaza in functie de aport si de valoarea profitului creat in proiect.
Selectia unui partener ERA dureaza intre trei luni si noua luni, timp in care se fac mai multe training-uri si sesiuni de coaching.
ERA in Romania
In 2003, cand cauta sa se angajeze, Cristian Ionescu a analizat business-uri din strainatate si se gandea sa atraga un brand pe care sa-l aduca in Romania. Printre acestea a fost si o companie care activa in optimizarea costurilor.
"Mi s-a parut foarte interesant conceptul acesta de cost optimisation, cum sa gasesti modalitati de a ajuta companiile sa fie mai profitabile. Erau niste companii care cautau parteneri pe vremea aceea, dar nivelul investitiei era enorm pentru mine, de 250.000 de dolari", mentioneaza Cristian Ionescu.
In 2007, un prieten consultant, de origine italiana, i-a propus sa faca in Romania un business asemanator cu ERA.
"Mi-a placut mult ideea, pentru ca iar o regaseam, dar partenerul lui, un alt italian care avea expertiza in domeniu, nu a mai putut continua acest proiect. Ei s-au gandit la acest business tocmai pentru ca era criza, dar aveau in plan un alt model de business decat ERA. Doreau sa perceapa un retainer fee, cand plecau la diagnostic, si solicitau o suma destul de consistenta, care devenea o piedica in dezvoltarea unei relatii cu clientul", precizeaza Cristian Ionescu.
La sfarsitul lui 2010, la o conferinta internationala, actualul Country Manager al ERA in Romania l-a cunoscut pe Country Managerul ERA din Spania.
"Am avut un déjà vu. Descopeream elementele unui model de succes, similar cu ceea ce mi s-a intamplat in trecut. ERA este un brand global, eu am alt nivel de expertiza fata de 2003 si alta putere de dezvoltare, o cunoastere aprofundata a mediului de business, stiu exact ce trebuie sa fac cu ERA pentru a o duce la succes", explica Ionescu.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Cristian Ionescu a semnat contractul de licenta pe zece ani pentru lansarea ERA in Romania la inceputul acestui an.
ERA optimizeaza costurile operationale ale companiilor, promitand o reducere de circa 20%.
Obiectivele ERA in Romania pentru 2015 sunt: cifra de afaceri de trei milioane de euro, profitabilitate de 30%, 24 de parteneri si zece angajati.
Dupa 2014, Cristian Ionescu vrea sa investeasca intr-o companie de alimentatie si in educatie.
El considera ca in business este nevoie de o gandire de tipul "cazi, te ridici si o iei de la capat".
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.