Au intrat in vigoare normele pentru emiterea facturilor in forma electronica


Desi acest lucru era permis din punct de vedere legal inca din 1 ianuarie 2008, lipsa normelor de aplicare a facut imposibila pana acum aplicarea acestei operatiuni.

La finele anului 2008, cadrul legal privind facturarea electronica a fost completat cu cateva acte esentiale, facand astfel posibila emiterea practica a facturilor in forma electronica, se arata intr-un comunicat de presa al KPMG.

Nu trebuie confundata insa factura emisa intr-un format electronic, care nu contine semnatura electronica si marca temporala si care nu are valoare din punct de vedere al legislatiei romanesti, cu factura care contine aceste elemente si este emisa prin sisteme informatice omologate de catre ANC. Aceasta din urma este singura care are valoare de document justificativ in sensul Legii contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile si completarile ulterioare”, a spus Cristian Itu, Senior Manager IT Advisory Services la KPMG, in cadrul conferintei “Facturarea electronica - noi oportunitati si cadrul legal”.

Conform reprezentanilor KPMG, principalul avantaj al facturarii electronice este considerat a fi costul unitar de transmitere si arhivare mult mai mic decat in cazul facturilor in format hartie.

Omologarea sistemelor informatice folosite pentru emiterea de facturi in forma electronica se realizeaza de catre Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC), pe baza opiniei de audit emisa de catre un auditor independent, si implica achitarea unui tarif de 9.000 de lei.

Pentru obtinerea omologarii din partea ANC, companiile trebuie sa respecte anumite cerinte atat cu privire la sistemul informatic folosit, cat si la masurile organizatorice implementate in vederea operarii sistemului informatic.

In urma emiterii, facturile electronice trebuie sa fie arhivate electronic, folosind arhive administrate de persoane acreditate de catre ANC, care trebuie sa detina certificari in domeniul securitatii informatiilor si al administrarii bazelor de date.

Pentru companiile care nu pot implementa si derula facturarea electronica cu resurse exclusiv interne, legea permite externalizarea proceselor de emitere, transmitere si arhivare electronica catre companii specializate - furnizorii de servicii de facturare electronica.

In ciuda conditiilor impuse si a costurilor cu omologarea sistemului informatic, care trebuie repetata in fiecare an, reprezentantii KPMG considera ca implementarea facturarii electronice aduce numeroase beneficii unei companii. Printre acestea se numara: reducerea timpului de trimitere sau receptionare a facturilor; diminuarea numarului de facturi care nu ajung efectiv la destinatar; reducerea spatiului de stocare; gradul inalt de siguranta privind autenticitatea sursei si integritatea continutului; reducerea duratei ciclului facturare - incasare si cresterea ratei de incasare a facturilor.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii