Start-up in consultanta fiscala de nisa


La inceputul acestui an, dupa sapte ani si jumatate de activitate in cadrul PricewaterhouseCoopers (PwC), Adrian Luca a decis sa isi lanseze propria afacere - o firma de consultanta fiscala in domeniul preturilor de transfer. Transfer Pricing Services (TPS) are deja aproximativ 20 de clienti, majoritatea multinationale.

 

Dupa sase luni de la infiintare, TPS a fost asociata retelei internationale Transfer Pricing Associaties, care are birouri in peste 25 de tari.

Am decis sa incep propria afacere in primul rand datorita spiritului antreprenorial. Am simtit ca este loc pe piata, ca exista o fereastra de oportunitate pentru acest tip specializat de servicii de consultanta fiscala. Mai mult, m-am simtit pregatit din punct de vedere profesional si managerial sa incep si sa dezvolt o afacere de succes in acest domeniu”, spune pentru startups.ro Adrian Luca.


Experienta profesionala
In 2001, Adrian Luca a absolvit Facultatea de Contabilitate si informatica de gestiune si apoi programul MBA Romano-Canadian, specializarea finante, organizat de ASE in parteneriat cu University of Ottawa si HEC Montreal. Din 2005 este contabil expert si din 2006 consultant fiscal.

Din septembrie 2001 si pana la sfarsitului lui februarie 2009, Adrian Luca a lucrat la PwC. In aceasta perioada s-a specializat in preturile de transfer, fiind detasat aproape un an la biroul PwC din Bruxelles, iar din 2007 a participat, in calitate de asistent, la sedintele Forumului Comun al Uniunii Europene privind preturile de transfer (organism care emite recomandari in domeniul preturilor de transfer pentru tarile membre ale Uniunii Europene).

In plus, a participat la conceperea si a redactarea legislatiei interne privind preturile de transfer si a procedurii de emitere a acordului de preturi in avans. Adrian Luca tine si cursuri pe tema preturilor de transfer in cadrul programului de pregatire a consultantilor fiscali din Romania si publica pe aceasta tema in reviste de specialitate din tara si din strainatate.


Decizia de a lansa afacerea
Cererea pentru servicii de consultanta in domeniul preturilor de transfer a crescut in Romania dupa publicarea de catre presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a Ordinului 222/2008 privind continutul dosarului de preturi de transfer.

Conform acestuia, companiile care desfasoara tranzactii cu alte firme din grup sunt obligate sa pregateasca si sa prezinte la cererea autoritatilor dosarul preturilor de transfer sau dovada ca aceste tranzactii au fost realizate cu respectarea principiului valorii de  piata (n.red. - preturile utilizate in tranzactiile intra-grup ar trebui sa fie egale cu cele care s-ar fi perceput intre companii independente, in circumstante economice similare).

Aceasta cerere de consultanta in domeniul preturilor de transfer a venit in primul rand ca urmare a investigarii de catre autoritatile fiscale in cadrul controalelor fiscale a preturilor de transfer practicate in cadrul grupului si a solicitarii scrise din partea autoritatilor de prezentare a dosarului de preturi de transfer”, detaliaza Adrian Luca.

Daca tranzactiile intra-grup nu au loc la valoarea de piata, grupul poate reloca profiturile sau pierderile in diferite jurisdictii, ceea ce are impact direct asupra pozitiei fiscale din fiecare tara in care grupul opereaza prin intermediul filialelor sale.

Autoritatile fiscale vor sa impoziteze profiturile reale obtinute de filiale din tranzactiile cu celelalte companii din grup si pot ajusta preturile din cadrul acestor tranzactii, daca nu  respecta principiul valorii de piata. Aceste ajustari duc la impozitarea aceluiasi profit de catre ambele companii aflate in jurisdictii fiscale diferite, aceasta fiind si problema preturilor de transfer.

Mai mult decat atat, preturile de transfer pot influenta nu doar profitabilitatea persoanelor afiliate prin modul de alocare a profiturilor si respectiv impozitul datorat, dar si fluxul de numerar, deciziile de investitii ale grupului, modelul de afaceri si indicatorii de performanta a societatii respective”, explica Adrian Luca.

In prezent, solicitarile de realizare a dosarelor de preturi de transfer au crescut pentru ca, in aceasta perioada, numarul inspectiilor fiscale s-a marit, iar una dintre principalele arii de investigatie in cadrul acestora sunt preturile de transfer practicate in cadrul grupului.

In plus, autoritatile fiscale se folosesc de legislatia de preturi de transfer pentru a amana, de exemplu, plata TVA-ului pentru acei contribuabili care au de incasat TVA de la stat. Astfel, rambursarea TVA-ului catre contribuabili a devenit conditionata de prezentarea si analiza dosarului de preturi de transfer.


Clientii companiei
Adrian Luca precizeaza ca multi dintre clientii TPS sunt cei carora li s-a solicitat intocmirea si prezentarea dosarelor de preturi de transfer.

In prezent, TPS are aproximativ 20 de clienti, companii multinationale.

Potentialii clienti ai companiei sunt multinationalele cu pierderi operationale sau o profitabilitate fluctuanta in ultimii ani, care si-au schimbat modelul de afaceri, care desfasoara tranzactii intra-grup semnificative din punct de vedere al valorii tranzactiilor si nu au facut subiectul unui control fiscal in ultimii ani.

De la infiintarea firmei, portofoliul de clienti crescut in mod constant”, adauga Adrian Luca.

Printre serviciile oferite de TPS se numara analiza tranzactiilor intra-grup si idenficarea riscurilor fiscale aferente acestor tranzactii, intocmirea politicilor de preturi de transfer, intocmirea dosarului de preturi de transfer si a studiilor de analiza comparativa (sau studii de benchmarking).

In portofoliul de servicii oferite intra si intocmirea aplicatiilor pentru emiterea acordurilor de pret in avans si asistenta in procesul de negociere a acestora cu autoritatile fiscale, precum si asistenta de specialitate in timpul controalelor fiscale.


Investitia in afacere
Comparativ cu firmele din domenii de activitate legate de productie, valoarea investitiei este mica intr-o afacere cu servicii de consultanta fiscala.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Transfer Pricing Services (TPS) a fost infiintata de Adrian Luca in martie acest an.
Compania ofera consultanta fiscala in domeniul preturilor de transfer.
TPS are aproximativ 20 de clienti, companii multinationale.
Printre serviciile oferite de TPS se numara analiza tranzactiilor intra-grup si idenficarea riscurilor fiscale aferente acestor tranzactii, intocmirea politicilor de preturi de transfer, intocmirea dosarului de preturi de transfer si a studiilor de analiza comparativa.
Cele mai importante costuri ale unei afaceri din acest domeniu sunt reprezentate de taxele pentru accesul la anumite baze de date si la revistele de specialitate.
Cifra de afaceri in primul an de functionare a TPS este estimata la 90.000 de euro  100.000 de euro, cu o estimare de 300.000 de euro pentru 2010.
Adrian Luca a lucrat sapte ani si jumatate in cadrul PwC, specializandu-se in preturile de transfer.  
Piata consultantei preturilor de transfer este dominata de companiile din Big4 (Deloitte, Ernst&Young, KPMG si PwC).


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii