Articole
Articole:   Toate

195 de zile de antreprenoriat in timp real

Acum sapte luni, in aprilie, lansam impreuna cu Microsoft Romania programul Start&Grow. Patru start-up-uri erau selectate sa primeasca, pana la finalul anului, sprijinul celei mai bune echipe de antreprenori si specialisti din tara.
195 de zile de antreprenoriat in timp real
Intre timp, proiectele lansate de cei selectati in program au inceput sa prinda contur si fiecare si-a gasit propriul ritm de dezvoltare. Mai sunt cateva saptamani pana la finalul editiei de anul acesta iar antreprenorii au acum ultimele intalniri cu partenerii Start&Grow.  

Daca primele intalniri au fost intermediate cu ajutorul nostru, pana cand antreprenorii s-au familiarizat cu programul, urmatoarele au avut loc la inititativa lor, pe masura ce aveau nevoie de ajutor, in functie de stadiul in care se afla proiectul lor.

Evolutia celor patru start-up-uri
Afacerile selectate in program sunt deja pe propriul drum si au inceput sa aiba primii clienti (cu exceptia Kenubi, care vor lansa in curand prima versiune a produsului lor).

Antreprenorii au avut primele momente grele, primele nopti nedormite, primele probleme cu furnizorii, dar si imense satisfactii.

Desi aflate in stadii diferite de dezvoltare la intrarea in Start&Grow (TudorTailor functiona deja de patru luni, Bacania Veche si Asteco Lifestyle au inceput activitatea la cateva luni dupa inceperea programului iar Kenubi erau in stadiul de cercetare si dezvoltare), toate cele patru start-up-uri sunt aproape de sfarsitul unui an de antreprenoriat pur, in care au evoluat, au invatat mult din propriile greseli si au incercat sa se adapteze in timp real.

Tudor. Personal Tailor
Marius Dan continua dezvoltarea start-up-ului sau. La intrarea in program el era singura persoana din companie si avea un business cu un concept interesant, “made to measure”.

Acum are propriul brand, “Tudor. Personal Tailor” si coordoneaza o echipa formata din patru persoane. A imbracat deja multi clienti, cateva personalitati...si chiar un sfert din echipa startups.ro ;)

Marius este un perfectionist, aflat intr-o continua cautare a celui mai bun furnizor, a celui mai bun mostrar si a sediului perfect pentru start-up-ul sau. Urmeaza o perioada extrem de aglomerata, in care se va concetra pe imbunatarirea continua a calitatii costumelor, pe cresterea volumului vanzarilor, dar si pe cresterea awarness-ului pentru marca Tudor. Personal Tailor.

Bacania Veche
Au trecut deja doua luni de cand Marius Tudosiei a servit primul client in Bacania Veche.
La sfarsitul lui septembrie, dupa trei saptamani de activitate operationala, avea loc una din cele mai frumoase si autentice deschideri oficiale, cu degustari de cozonaci, brownies, cafea proaspata, dulceturi si branzeturi fine. A fost un eveniment aparte, care a durat un weekend intreg. Trei zile lungi in care Marius si-a servit o parte din clientii care stiau ce pregateste si asteptau de mult deschiderea Bacaniei Vechi.

S-a dovedit ca start-up-ul lui are un concept valid de business si ca exista o multime de clienti pentru experienta pe care o ofera Bacania Veche.

Urmeaza o perioada importanta, dedicata rafinarii si diversificarii portofoliului de produse, cresterii listei cu furnizori si asigurarii unui flux stabil de marfa, standardizarii anumitor procese si mentinerii aceleiasi relatii familiale si prietenesti cu clientii bacaniei.

Kenubi
Pentru fratii Razvan si Bogdan Hobeanu nu a fost usor sa vada cum celelalte trei afaceri din program incepeau activitatea si aveau primii clienti, in timp ce ei continuau sa dezvolte la aplicatia lor. Si asta din simplul motiv ca start-up-ul lor este unul aparte si a necesitat o lunga perioada de cercetare si dezvoltare, mai ales ca este vorba de un produs care se adreseaza pietei internationale.

Razvan si Bogdan se afla acum aproape de finalul unei prime etape extrem de importante - prima verisiune a aplicatiei lor. Dupa momente cand entuziasmul scazuse destul de mult  sau cand au trebuit sa regandeasca strategia de produs si facilitatile oferite la inceput, sunt acum aproape gata de o versiune numai buna de teste si feedback. De altfel, acum cateva saptamani au si avut un prim preview in cadrul Seedmoney Wednesday Brekfast si reactiile celor prezenti au fost foarte bune.


Asteco Lifestyle
Desi deocamdata nu au organizat o lansare oficiala, sotii Alexandra si Stelian Sarlea au deschis usile Asteco Lifestyle inca din luna august, iar primii clienti nu au intarziat sa apara.

Luna trecuta am fost in Cluj-Napoca si am vizitat sediul Asteco, unde am stat de vorba cu cei doi antreprenori. Centrul medical arata profesionist si se vede ca au depus eforturi pentru a-l aduce la standardele impuse de piata.

Start-up-ul lor are la baza o idee complexa, pentru implementarea careia este nevoie de multa munca si rabdare pana la definitivarea conceptului si la castigarea unui segment recurent de clienti. Cu toate problemele operationale si cele legate de formarea echipei de care s-au lovit in ultimele luni, sotii Sarlea merg inainte. Au invatat din greseli si acum trec printr-o perioada de regandire si rafinare a conceptului, care ii va ajuta sa se pozitioneze si mai bine pe piata.

Evenimentele Start&Grow
Pentru ca Start&Grow a fost gandit inca de la inceput sa ajute mai mult decat cele patru echipe selectate, am organizat si intalniri cu teme de interes pentru antreprenori, pornind de la etapele prin care trece o afacere aflata la inceput de drum. De fiecare data discutiile au pornit de la studii de caz concrete iar participantii au putut sa discute cu partnerii Start&Grow si sa beneficieze de acces la know-how.

La intalniri am pus un accent important pe partea de interactiune si pe caracterul informal al evenimentului. Astfel, in doar cateva luni, putem spune ca, pe langa comunitatea startups.ro, s-a format si o comunitate a antreprenorilor Start&Grow.

Prima intalnire a avut loc la o luna de la lansarea oficiala a programului, pe 17 iunie, tema de discutie fiind legata de principalele modalitati de finantare ale unui start-up - economii personale si imprumuturi de la cunoscuti, investitori privati si fonduri de investitii de tip seed.

A doua intalnire a avut loc pe 24 iunie si a fost dedicata inovatiei in domeniul IT. S-a discutat despre faptul ca inovatia trebuie sa porneasca de la problemele clientilor si ca in afaceri conteaza profitul obtinut din vanzarea produselor, nu inovatia de dragul inovatiei.

Pentru a treia intalnire am vrut sa le oferim o surpriza antreprenorilor, mai ales ca se apropia perioada vacentelor de vara, asa ca pe 23 iulie am mers impreuna la Clubul de Golf Lac de Verde de la Breaza, unde am discutat despre dezvoltare personala si profesionala si am concurat pentru bunatati oferite de Bacania Veche, cazare si lectii de golf la clubul din Breaza sau cazare la Cheia.

Una din concluziile zilei a fost ca experienta celor care au deja o afacere in domeniul tau de activitate reprezinta o sursa importanta de informatii din care poti invata cum sa iti cresti compania, indiferent daca citesti despre ei in carti sau daca ai ocazia sa ii intalnesti si sa le pui intrebari.

A patra intalnire Start&Grow a fost una speciala, dedicata start-up-urilor din tehnologie selectate in programul BizSpark, lansat de Microsoft acum doi ani. Dezvoltatori si antreprenori din domeniul IT si reprezentanti ai Microsoft Romania au impartasit pe 7 octombrie din experienta lor legata de teme de actualitate precum cloud computing, social media si social networks.

O sesiune speciala a intalnirii a fost prezentarea sustinuta de Bogdan si Razvan Hobeanu, fondatorii Kenubi, care au explicat prima data pe larg ceea ce va face produsul lor.

Etapele urmatoare
Pana acum a fost un an extraordinar pentru toti cei implicati in proiect. Am urmarit “live” cum cresc start-up-urile Start&Grow, ne-am intalnit si am impartasit experiente de business.

Luna aceasta urmeaza inca o intalnire dedicata antreprenorilor din comunitatea Start&Grow iar pentru decembrie va pregatim un eveniment special.

Intre timp am inceput deja sa primim cereri pentru editia din 2011 a programului, dar despre asta, intr-un alt articol ;)