Articole
Articole:   Toate  |  Start-up-uri / Asteco Lifestyle

(3) Din dragoste pentru copii

Au trecut fix trei luni de cand primul client ne-a trecut pragul. Uneori ne par a fi trecut trei ani, alteori abia trei zile. In fiecare zi intalnim provocari, satisfactii, probleme pe care nicicand nu le-am fi putut anticipa.
(3) Din dragoste pentru copii

Ca si perioada economica in general, cred ca finalul anului 2010 este probabil unul dintre cele mai dificile momente pentru un start-up. Firmele par a suferi din cauza lipsei de lichiditati, in timp ce populatia amana tot mai mult cheltuieli neesentiale. Sanatatea, trebuie sa o spunem drept in fata, rareori este prioritatea oamenilor activi.

Cu cateva mici exceptii fie ale celor ipohondri, fie ale celor foarte bine educati din punct de vedere medical, majoritatea dintre noi amanam cat se poate controalele medicale, in special atunci cand in urma vizitei la doctor, s-ar putea sa aflam ca trebuie sa investim un efort de vointa si timp pentru a ne schimba tabieturile adanc inradacinate in rutina zilnica.

Sa renuntam la mancatul pe fuga? Sa lasam masina in garaj pentru cele cateva minute zilnice de mers pe jos recomandate? Sa reducem consumul de alcool, cafea si tutun? Par lucruri imposibile si de aceea ne-am obisnuit sa ne convingem ca se mai poate si asa, asa cum ne-am obisnuit.

Macar cativa ani, macar pana trece criza, pana obtinem promovarea la serviciu, pana ne luam casa, pana achitam creditul la banca. Mai devreme, insa, decat socoteala de acasa, metabolismul incepe sa-si ceara tributul. Kilogramele in plus, grasimile depuse in jurul organelor, presiunea enorma la care este supusa inima, atrofierea muschilor si anchilozarea articulatiilor isi spun cuvantul.

La inceput, doar oglinda arunca discret cate un semn de ingrijorare, peste care suntem dispusi sa trecem prea repede. Apoi, un suflu mai greu la urcatul scarilor, poate o arsura la stomac, migrene, greturi, tulburari digestive. E ca si cum ne simtim din ce in ce mai rau, dar nu am putea pune degetul clar pe rana, ca si cum am suferi de o boala misterioasa care nu trece cu un simplu medicament luat sporadic, cu sau fara reteta.

Acestea pot fi primele semne ale debutului unei tulburari metabolice. Poate parea exagerat, dar am putea sta, fara macar sa banuim, la marginea unei prapastii adanci care ne va desparti pe tot restul vietii de oamenii sanatosi, ale caror organisme care au nevoie doar de aer, apa si hrana pentru a se bucura de viata.

Noi ceilalti, am putea, fara sa stim, sa batem la usa unui destin in care timp de zeci de ani, vom fi nevoiti sa tinem regim, sa luam pastile pentru inima, pentru ficat, pentru reducerea colesterolului, sau, in cazurile cele mai grave, chiar sa trebuiasca sa ne intepam de mai multe ori pe zi pentru a putea metaboliza glucidele consumate.

Poate ca nu este cea mai optimista viziune dar, acum doua saptamani, cand lucram alaturi de Cluburile Lions Cluj-Napoca de Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Diabetului, masurand glicemia a sute de trecatori, am observat ca peste jumatate dintre ei, oameni altminteri aparent sanatosi, aveau valori ingrijoratoare.

Lasam la o parte cele cateva cazuri care au necesitat interventie de urgenta, oameni care nu stiau ca traiesc, poate de ani de zile, cu diabet. Dar au fost si cazuri de oameni pe care i-am putut prinde pe muchie de cutit, inainte ca boala sa se declanseze inevitabil, pentru tot restul vietii.

Ne-am dat seama, alaturi de cei cativa oameni pentru care interventia la momentul ultim a insemnat diferenta intre o viata normala si una de pacient perpetuu, ca sanatatea nu poate fi ultima pe lista de prioritati. Pur si simplu, organismul nostru, mult mai devreme decat ne-am astepta, isi va cere tributul, oricat de bune ne-ar fi justificarile in a amana ceea ce ar trebui sa facem pentru noi.

Imi aduc aminte ca primul client care ne-a trecut pragul, pe data de 16 august, a fost un copil. Zambesc atunci cand ma gandesc cum mama sa ne-a gasit urcati pe scara incercand sa ne montam sigla.

Am cunoscut un parinte ingrijorat dar dispus sa faca orice pentru ca fiul sau sa aiba parte de o viata cat mai frumoasa si plina de sanatate. Acum, dupa trei luni, progresele sunt uimitoare. Poate dintre toti clientii de toate varstele si categoriile, copiii au ritmul cel mai spectaculos de schimbare. Viata lor e aproape ca o plastelina in mainile parintilor responsabili, care ii pot educa in spiritul unui stil de viata care sa ii avantajeze si in viata de adult.

Daca la un om cu obezitate primele rezultate notabile le vedem dupa trei luni, un copil in acelasi interval devine deja de nerecunoscut, avand complet schimbate alura, tonusul, comportamentul alimentar. Este de-a dreptul o bucurie cand vedem cum copiii nostri, poate cei mai expusi pericolelor sedentarismului si alimentatiei hazardate, si din pricina lipsei de discernamant complet, isi pot reveni intr-un timp mult mai scurt si cu un efort mai mic decat o pot face cei mari.

Din pacate, tot mai multi copii au tendinte de ingrasare vizibile. Dintre acestia, peste 80% au mari sanse sa devina adulti obezi. Parintii au o fereastra de timp de cativa ani, pana in pragul adolescentei, in care pot indrepta problemele metabolice si pot controla greutatea copiilor, fara ca viitorul adult sa se confrunte cu o viata de diete si efort pentru a-si pastra metabolismul in limite normale.

Cred ca acesta este un mesaj pe care orice parinte ar trebui sa il auda si sa nu ignore semnalele pe care copilul sau i le ofera, crescand prea rotofei in comparatie cu graficele normale de dezvoltare. Pana la varsta de trei ani, medicii de familie au obligatia de a urmari evolutia ponderala a copiilor, insa dupa aceasta varsta sanatatea lor metabolica ramane in grija parintilor.

De aceea, gandindu-ne la cei mici, echipa Asteco a hotarat ca este momentul ca familiile cu copii care au probleme de greutate sau tulburari de alimentatie, sa aiba parte de un program de diagnostic integrat si tratament personalizat, adaptat nevoilor lor, centrat pe nutritia pediatrica, consiliere parentala si activitati sportive.

Inainte de Sarbatori, ne dorim sa le oferim cat mai multor parinti din Cluj, care se confrunta cu aceasta problema, sansa de a testa gratuit un program integrat de diagnostic si tratament pentru afectiunile metabolice si tulburarile alimentare ale copiilor.

Drept urmare, intre 1 si 15 decembrie, vom consulta gratuit, in fiecare zi, copii cu varste cuprinse intre 0 si 15 ani cu probleme de greutate. Vom face aceast lucru asa cum ne este specificul, cu ajutorul unei echipe medicale integrate.

Speram ca impreuna cu primii parinti care vor dori sa inceapa un nou stil de viata pentru copiii lor, sa construim un serviciu cat mai bine adaptat nevoilor lor. Zambetul unui copil fericit, joaca sanatoasa si un viitor cu mai multe posibilitati sunt lucrurile care ne fac pe toti cei din echipa Asteco inca si mai pasionati de munca noastra.