Articole
Articole:   Toate

De ce nu am ales un start-up din productie

Cand am anuntat programul, in luna aprilie, ne-am propus sa incurajam afacerile din patru domenii principale de activitate: IT, retail, servicii si productie. Din pacate, nu am putut selecta in Start&Grow niciun start-up din productie.
De ce nu am ales un start-up din productie


Prin lansarea programului Start&Grow ne-am propus sa ajutam afacerile aflate la inceput de drum in orice domeniu de activitate. Pentru a acoperi cat mai multe segmente de piata, am oferit start-up-urilor care se inscriu posibilitatea de a alege din patru categorii: IT, retail, servicii si “altele” (categorie in care toate start-up-urile inscrise au fost din productie).

La finalul lunii aprilie, cand s-a incheiat perioada de inscrieri, 36 de start-up-uri din productie aplicasera pentru intrarea in program. Dupa aplicarea filtrelor de selectie, pe lista scurta au ramas doua start-up-uri, insa niciunul nu a putut fi selectat in program (Citeste aici mai multe despre start-up-urile selectate in programul Start&Grow).

Au fost multe afaceri interesante din productie pe lista cu inscrieri, insa in cele mai multe cazuri existau probleme legate de finantarea start-up-ului respectiv. Proiectele care nu s-au detasat pentru a intra in program au pierdut puncte fie la capitolul inovatie/concept deosebit de business, fie erau afaceri mici, fie erau doar in stadiul de idee si aveau nevoie de finantare, fie activitatea incepuse de mai mult de sase luni.

Pentru ca Start&Grow a beneficiat de o promovare buna atat in media, cat si in cadrul diverselor asociatii profesionale si de afaceri locale si nationale, camere de comert, start-up-urile inscrise au fost din toata tara (atat din marile orase, cat si din sate si localitati mai mici).

Cu toate acestea, spre deosebire de celelalte domenii de activitate, in acest caz au fost cele mai putine start-up-uri care au inceput activitatea sau care ar fi putut sa faca asta in perioada imediat urmatoare. Cele mai multe inscrieri se refereau doar la idei si proiecte, nu la afaceri.

Aproximativ un sfert din proiectele inscrise vizau activitati legate de agricultura (legume, fructe, flori), mare parte axate pe productia eco. In jur de 10% au fost mici ferme de produse lactate iar restul erau afaceri precum brutarii in zone rurale, fabrica de imbuteliere a apei etc.

Problemele afacerilor mici din productie nu erau doar de scalabilitate, ci erau legate si de posibilitatea ca fondatorii acestora sa ajunga in Bucuresti cel putin o data pe luna, la intalnirile organizate in cadrul Start&Grow, daca nu chiar de mai multe ori, pentru intalnirile cu partenerii. Asta tinand cont ca aproape toate afacerile din productie isi desfasurau activitatea in alte localitati decat Capitala.

De asemenea, pentru ca in acest domeniu investitiile sunt mai mari decat in cazul altor afaceri, cea mai mare problema era legata de bani - fie nu aveau resurse financiare sa inceapa activitatea, fie nu mai aveau bani sa continue ceea ce incepusera deja. Acesta este si unul dintre motivele pentru care o intalnire lunara Start&Grow va fi dedicata finantarilor.

Pentru ca multe start-up-uri inscrise au la baza idei interesante sau promoveaza nise de piata cu potential de dezvoltare in perioada urmatoare, ne-am propus sa le sprijinim, chiar daca nu au fost selectate in program. Astfel, vom grupa afacerile in functie de problemele comune pe care le-am identificat in cazul mai multor afaceri din productie si vom incerca sa le oferim acces la acele resurse necesare inceperii activitatii sau dezvoltarii.

Cristina Alexandru

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.