Evenimente

Cum devii un antreprenor mai bun

Experienta celor care au deja o afacere in domeniul tau de activitate reprezinta una dintre cele mai importante surse de informatii din care poti invata cum sa iti cresti compania, indiferent daca citesti despre ei in carti sau daca ai ocazia sa ii intalnesti si sa le pui intrebari.
Cum devii un antreprenor mai bun

Aceasta a fost una din concluziile celei de-a treia intalniri din cadrul programului Start&Grow, organizata saptamana trecuta, la Clubul de Golf Lac de Verde din Breaza.

De regula, oamenii iti spun despre experienta lor, daca ii intrebi deschis si nu te prefaci, dandu-te drept un ziarist sau altfel”, a spus Marius Tudosiei, fondatorul Bacaniei Vechi, unul dintre start-up-urile selectate in programul Start & Grow.

De ce sa apelezi la mentor si la business coach
Un business coach sau un mentor sunt alte surse de unde poti obtine informatii si sprijin pentru afacerea ta.

Diferenta dintre un mentor si un business coach este bagajul de cunostinte. Mentorul are un bagaj de cunostinte pe care tu nu-l ai, legat de tipul tau de afacere si de domeniul de activitate, iar coach-ul este calauza spre acele cunostinte. Coach-ul te deschide, iar mentorul creeaza situatii care sa te duca la deschidere. Cautati-va mentorul in cei care nu vorbesc foarte mult, pentru ca ei fac mai mult si le va face placere sa impartaseasca. Ca sa ai o relatie de mentoring este nevoie sa recunosti ca nu stii nici 10% in domeniu”, a spus Mihai Stanescu, Executive Coach la Rocoach si unul dintre partenerii Start&Grow.

Todi Pruteanu, Platform Strategy Manager la Microsoft Romania, partenerul principal Start & Grow, a precizat ca mentorul stie raspunsurile la intrebarile pe care le ai, iar coach-ul stie ce intrebari sa-ti puna.

Antreprenorii prezenti la evenimentul Start&Grow au spus ca relatia dintre un mentor si un ucenic trebuie sa vina natural, de la sine, si sa nu fie fortata sau impusa.

Vlad Stan, fondator al fondului de investitii Seedmoney (fondul a pus bazele Bucharest Hubb, partener Start&Grow), a spus ca unele dintre barierele cel mai greu de depasit intr-o afacere (precum finantarea sau realizarea unei anumite investitii) se pot depasi intr-o discutie de cateva minute purtata cu un business coach.

Mihai Stanescu a mai spus ca, in activitatea de coach, principala greutate in lucrul cu antreprenorii este ca acestia spun “eu stiu cel mai bine”, iar aceasta atitudine este intalnita peste tot in lume, nu doar in Romania.  

Cand elimini concurentul din tine devii mai bun”, a adaugat Mihai Stanescu.

Cum te ajuta cartile in afaceri
Cartile sunt o alta resursa se infomatii despre care s-a discutat in cadrul evenimentului.

Printre cartile recomandate de antreprenorii si partenerii Start&Grow au fost “On competition” (Michael Porter), “Blue Ocean Strategy” (W. Chan Kim si Renee Mauborgne), “Good to Great” (Jim Collins), “Built to Last” (Jim Collins), “Black Swan” (Nassim Nicholas Taleb) si “Arta razboiului” (Sun Tzu).

Este o abilitate despre care lumea nu prea vorbeste. Este vorba despre capacitatea de a estima. Pentru a invata sa estimezi este bine sa citesti carti, pentru ca ai informatia structurata, chiar daca exista internet si numeroase surse de informare”, a spus Alexandru Bordei, Product Manager la Hostway Romania, unul dintre partenerii Start&Grow.

Vlad Stan a spus ca sunt extraordinar de bune cartile, pentru ca astfel poti invata mult mai usor din experienta si din greselile altora.

Mihai Stanescu a subliniat insa ca nu trebuie facut totul ca la carte, ci adaptat.