Afacerile grupului Agricola Bacau estimate la plus 17% in acest an, fata de anul trecut


Cifra de afaceri poate ajunge pana la 483,21 milioane de lei, cu o marja neta de 3,5% - 4%, daca piata va accepta cresterea preturilor.

Anul trecut, grupul Agricola a avut o cifra de afaceri de 413 milioane de lei, incluzand veniturile companiilor Agricola International, Salbac, Europrod, Avicola Lumina, Suinprod Siret (unitate de afaceri crestere porcine), conform datelor firmei.

In primul trimestru din acest an, vanzarile grupului de firme Agricola Bacau au crescut cu 5,1% fata de primul trimestru al anului trecut, ajungand la aproximativ 83,023 milioane de lei, se arata in comunicatul de presa.

Rezultatele inregistrate in primele trei luni ale anului 2010 sunt strans legate de evenimentele economice din ultima vreme, care produc efecte mult mai severe in aceasta perioada fata de acelasi interval din 2009, respectiv: somaj in crestere, reducerea veniturilor realizate din salarii, pensii, s.a., starea de nesiguranta privind «ziua de maine». In plus, se stie ca in mod traditional consumul de carne de pui este redus in anotimpul rece si, mai ales, in perioada postului Pastelui. Semnalele din ultima vreme arata insa o revenire a vanzarilor pe segmentul carnii de pasare, desi eliminarea subventiilor din agricultura anuleaza in continuare marjele producatorilor”, spune Grigore Horoi, presedintele Agricola Bacau.

Pe categorii de produse, cea mai mare crestere a cifrei de afaceri, de 50%, a fost pentru Avicola Lumina (oua consum), urmata de Salbac (preparate fierte-afumate si salamuri crude uscate), cu 49,6%, si de Europrod (semipreparate si produse pre-gatite), cu 17,1%.

La polul opus, cu o scadere, a fost Agricola International (carne de pasare), cu un minus de 6,9%.

De mentionat ca, in primele trei luni din acest an, cele mai multe dintre veniturile grupului Agricola Bacau provin de pe segmentul carne de pui (70%), urmat de salamuri crude uscate si preparate fierte afumate (15%), semipreparate si produse pre-gatite (8%) si de oua si praf de oua (7%).

Anul trecut, cifra de afaceri a Agricola Bacau a fost de 304 milioane de lei, cu 12,6% mai mult comparativ cu nivelul din anul anterior. Agricola International include departamentele FNC, Avicola, Abator si Vanzari.

Desi volumul de carne de pui comercializata in primul trimestru al acestui an a fost cu 0,2% mai mare decat cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, veniturile obtinute din comercializarea carnii de pui se situeaza la – 6,9 procente fata de trim I al anului 2009 – un rezultat bun in comparatie cu evolutia pietei carnii de pui de la inceputul acestui an”, mai spune Grigore Horoi.

Astfel, Agricola citeaza compania de cercetare de piata MEMRB, potrivit careia in primele luni din acest an piata de profil a scazut in volum cu aproape 18%, iar in valoare cu peste 20%.

De asemenea, pretul mediu de vanzare al pietei s-a redus cu 13% (tinand cont si de rata inflatiei), in timp ce pretul mediu de vanzare la produsele Agricola Bacau a scazut cu 7%.

In volum, salamurile crude-uscate si preparatele fierte afumate au crescut cu 52% in primul trimestru din acest an fata de aceeasi perioada de anul trecut, comparativ cu o crestere de 1,5% in volum a pietei si o scadere de aproape 1,9% a valorii pietei.

Volumul vanzarilor la semipreparatele si produsele pre-gatite din carne a urcat cu 23% in primele trei luni din acest an fata acceasi perioada de anul trecut, iar pretul de vanzare a scazut cu 6%, ducand la un plus de valoare de 17,1%.

Pe segmentul semipreparatele si produsele pre-gatite, in luna martie, vanzarile Agricola au crescut cu 41% fata de luna precedenta si cu 27% fata de martie anul trecut. Cele mai vandute sortimente in aceasta perioada au fost Cordon Bleu semipreparat Agricola Bacau si Nuggets de pui Sav’Or.

De asemenea, vanzarile de produse pre-gatite vegetale Sav’Or, in perioada Postului de Paste in 2010, au inregistrat vanzari cu 39% mai mari fata de perioada postului de anul trecut.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii