Antreprenorii pot sprijini studentii si absolventii de facultate, prin intermediul platformei Moodle
Incepand cu luna iulie, atat studentii sau absolventii de facultate, cat si tinerii antreprenori dornici sa impartaseasca experienta lor si secretele inceperii unei afaceri, se pot inscrie pe platforma Moodle.
Bazele platformei Moodle au fost puse de Institutul Roman de Educatie a Adultilor, impreuna cu Universitatea din Bucuresti - Facultatea de Administratie si Afaceri, Universitatea din Oradea - Departamentul pentru pregatirea personalului didactic, Centro Studi Cultura Sviluppo (Italia), Asociatia Documenta (Spania), Universitatea din Letonia (Letonia) si Bit Media (Austria), se arata in comunicatul de presa.
Proiectul urmareste dezvoltarea competentelor antreprenoriale ale studentilor si absolventilor de facultate, punandu-le la dispozitie o platforma prin intermediul careia pot fi mentorati de antreprenori cu o experienta in afaceri de minim doi - trei ani, in diverse domenii de activitate.
Nu exista un prag al minimului de profit sau cifra de afaceri, insa varsta maxima a mentorilor care se pot inscrie in program trebuie sa fie de 35 - 40 de ani. Studentii sau absolventii pot avea pana in 32 de ani si trebuie sa fie inscrisi sau sa fi absolvit o facultate din domeniul stiintelor educatiei sau administratiei si afacerilor.
Programul cuprinde doua sesiuni de mentorat, care vor avea loc in perioada octombrie - decembrie 2011, respectiv, februarie - aprilie 2012.
Prima sesiune de mentorat va presupune comunicare intre participantii din partea organizatiei de apartenenta (de exemplu: studentii care se inscriu la organizatorul IREA vor fi mentorati de antreprenori gasiti de IREA; studentii inscrisi prin Universitatea din Bucuresti vor fi mentorati de antreprenori inscrisi in program tot prin Universitatea din Bucuresti).
Cea de-a doua sesiune va presupune comunicare la nivel transnational, in sensul ca studentii inscrisi prin Universitatea din Bucuresti pot fi mentorati de antreprenori din Spania, gasiti de partenerul de proiect Asociatia Documenta, sau de antreprenorii gasiti de oricare alt partener strain.
Ambele sesiuni vor avea drept obiective crearea unui plan de afaceri si a unui plan de marketing de catre fiecare student, dezvoltarea competentelor de comunicare si rezolvare de probleme, precum si stabilirea unei relatii profesionale bazate pe incredere si respect intre cei doi oameni implicati in activitatea de mentorat, care va continua si dupa finalizarea programului.
“Antreprenorii vor fi incurajati sa primeasca persoana pe care o mentoreaza o ora - doua, timp de cateva zile, la propria firma, pentru ca cel din urma sa poata vedea concret ce presupune procesul de luare a deciziilor intr-o companie, care sunt atributiile unui manager in functie de marimea unei companii, cum se rezolva anumite probleme, ce inseamna comunicare de business si cum sunt intretinute relatiile profesionale cu subordonatii”, spune pentru startups.ro Catalin Martin, coordonator proiect in cadrul IREA.
In cadrul programului, va fi respectat principiul relatiei de mentorat, cel al relatiei de 1 la 1 (un student - un mentor), mentorul alocand cel putin doua ore pe saptamana acestei activitati care va functiona pe modelul intrebare - raspuns (pe Moodle, e-mail sau Skype).
La inceput, mentorul impreuna cu studentul vor stabili impreuna obiectivele activitatii de mentorat in functie de continutul ghidului de incepere a unei afaceri care va fi dezvoltat de partenerii proiectului si care cuprinde urmatoarele teme: introducere in antreoprenoriat, caracteristicile unui antreprenor de succes, surse de finantare ale afacerii, analiza riscului, relatiile cu clientii.
Platforma Moodle a fost dezvoltata in cadrul proiectului european de cercetare educationala CReBUS (Creating a business in the digital age - developing entrepreneurship competencies for young Europeans through eMentorship), finantat de Comisia Europeana in anul 2010, prin programul Lifelong Learning, actiunea transversala KA3-ICT.
Inscrierile in program se fac pana la data de 15 septembrie, atat pentru antreprenori, cat si pentru studentii sau absolventii de facultate.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.