Asigurarea de curs valutar este cea mai buna solutie de protejare fata de evolutia cursului


Afirmatia ii apartine lui Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

Exportatorii ar trebui sa ia masuri pentru ca va urma o perioada de apreciere a leului. Chiar daca suntem in criza, leul nu poate sta cocotat la 4,3 lei. Din punctul meu de vedere cursul real pentru exportatori ar fi de 3,6 lei - 3,8 lei pentru un euro. In conditiile reaprecieri monedei nationale este clar ca exportatorii se pot astepta la o cadere a cursului, ca atare trebuie sa se protejeze prin politele de asigurare”, spune pentru startups.ro Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

Exportatorii romani care incheie contracte comerciale de export cu debitorii externi (cumparatori) pot sa incheie asigurari de risc valutar la Eximbank, produs lansat in septembrie 2008. Pot sa incheie astfel de polite exportatorii cu activitate de export de cel putin un an, care nu se afla in insolventa si nu se afla in litigiu, in calitate de parat, cu institutiile statului, inclusiv Eximbank. Asigurarea nu poate fi acordata pentru armament, exportul catre filiale ale societatii mama exportatoare sau operatori economici asociati si catre o persoana fizica.

Nu exista o suma minima sau un maxima impusa, plafonul fiind in general dimensionat in functie de suma solicitata de exportator, experienta acestuia in derularea contractelor de export si volumul preconizat al exportului in perioada de referinta”, explica pentru startups.ro reprezentantii Eximbank.

Despagubirile se acorda in conditiile in care aprecierea cursului de schimb EUR/RON, USD/RON este de minim 2% si incasarea creantelor sa se fi realizat cu noua zile anterior datei stabilite pentru exercitarea dreptului de despagubire. In plus, exportatorul trebuie sa fi inregistrat o pierdere efectiva si cererea de despagubire sa fie transmisa in termen de 20 zile de la data stabilita pentru exercitarea dreptului de despagubire.

In prezent, cei mai afectati de evolutia cursului sunt importatorii. Acestia se pot proteja de evolutia cursului valutar prin contracte forward, tranzactii valutare la vedere (spot si pre-spot) si de acoperire a riscului de curs valutar (swap), optiuni si strategii cu optiuni si produse structurate.

Caracteristicile lor trebuie interpretate doar in contextul intregului portofoliu al clientului, si nu individual. Principalul element analizat este pretul, comparat cu payout-ul oferit la maturitate de fiecare dintre aceste instrumente. Din acest punct de vedere, cel mai accesibil este contractul forward, care nu presupune nici un cost initial pentru client, avand asigurat cursul de schimb necesar limitarii riscului valutar”, spun reprezentantii Raiffeisen Bank.

La maturitate, cei care aleg contractul forward sunt obligati sa tranzactioneze conform negocierii initiale, fara a avea posibilitatea renuntarii la tranzactie. Astfel, ei nu pot profita de o eventuala evolutie favorabila a pietei.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii