Au inceput inscrierile in competitia Deloitte Technology Fast 50 Central Europe
Proiectul vizeaza ierarhizarea celor mai dinamice companii de profil din regiune, reprezentantii Deloitte spunand ca anul acesta ar putea domina firmele de servicii pe internet.
Competitia se afla la cea de-a zecea editie iar Romania s-a alaturat proiectului anul trecut, avand trei companii in topul final, se arata in comunicatul de presa.
Dezvoltatorii romani de software Arobs Transilvania Software (Cluj-Napoca), TeamNet International (Bucuresti) si Lasting Software (Timisoara) s-au clasat pe locurile 5, 7, respectiv 38.
Pentru a intra in competitie, companiile candidate trebuie sa detina proprietate tehnologica sau intelectuala, care sa contribuie in mod semnificativ la veniturile operationale, sau sa aloce o parte substantiala din venituri pentru cercetare si dezvoltare de tehnologie.
Candidatii trebuie sa fi raportat venituri anuale de cel putin 50.000 de euro pe an, in ultimii cinci ani. De asemenea, trebuie aa aiba sediul in Europa Centrala, sa nu fie controlati de un investitor strategic si sa activeze pe piata de cel putin cinci ani.
Pe langa categoria principala, Deloitte a creat pentru firmele de tehnologie care se afirma rapid categoria “Rising Stars”, unde se pot inscrie firme ce nu indeplinesc criteriul activitatii de minimum cinci ani si care raporteaza venituri anuale mai mici.
Editia din acest an introduce o noua categorie - Big 5, pentru companii mari, cu cifre de afaceri de peste 25 de milioane de euro in 2008, care inregistreaza in continuare cresteri importante, dar care nu pot concura cu ratele de crestere ale companiile din pozitiile de top ale Fast 50.
Sesiunea de inscrieri, lansata astazi, se va incheia pe 10 iulie 2009. Ca si la editiile anterioare, finalistii competitiei regionale vor fi in mod automat nominalizati pentru competitia Technology Fast 500 EMEA, vizand companiile de tehnologie din Europa, Orientul Mijlociu si Africa.
Formularul de inregistrare online si alte detalii sunt disponibile pe site-ul regional.
In ansamblu, anul trecut, companiile castigatoare au inregistrat cea mai mare rata medie de crestere din istoria competitiei (+1.271%), performanta care va fi cu siguranta greu de egalat, desi nu imposibil, conform reprezentantilor Deloitte.
“Climatul economic global a afectat si afacerile din Europa Centrala, in ultimul trimestru din 2008, dar nu ne asteptam la o scadere semnificativa a ratei medie de crestere in randul companiilor din Technology Fast 50”, spune Dariusz Nachyla, Managing Partner, Industriile de Tehnologie, Media si Telecomunicatii, Deloitte Europa Centrala.
George Mucibabici, Presedintele Deloitte Romania, este de parere ca performanta companiilor romanesti, asezata in context regional de proiectul Deloitte, atrage atentia asupra unui segment de piata mai putin promovat pana acum, si anume cel al producatorilor de proprietate intelectuala.
"Cu siguranta ca mediul economic nefast si-a pus amprenta si asupra acestei industrii, insa intr-o lume din ce in ce mai dependenta de tehnologie, vor exista intotdeauna sub-sectoare care se vor remarca prin rate importante de crestere”, completeaza Mucibabici.
Potrivit Deloitte, cresterea sectorului de retail online va continua, pe masura ce rata de penetrare a internetului in banda larga din regiune creste, generand astfel cheltuieli mai mari pentru astfel de servicii. In acelasi timp, marile companii de publicitate incep sa-si indrepte atentia catre piata de publicitate online si asupra canalelor de new media, urmarind sa imbunatateasca eforturile de targetare a clientilor lor si sa eficientizeze cheltuielile de marketing, pe fondul strategiilor de cost-control si segmentare de piata.
In acest context, Dariusz Nachyla considera ca anul acesta clasamentul va reflecta orientarea pietei catre internet, in conditiile in care acest sector ofera oportunitati notabile de crestere chiar si in perioade de declin economic.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.