Auditul intern, la inceput de drum in Romania
Conform reprezentantilor KPMG, afirmatia are la baza un studiu efectuat de curand de companie, atat la nivel international, cat si in randul membrilor comunitatii de audit intern din Romania.
"Studiul a vizat in principal interesul acordat pregatirii profesionale a auditorilor interni si calitatii resurselor alocate functiei de audit intern, astfel incat acesta sa poata raspunde cerintelor din ce in ce mai sofisticate ale managementului si comitetelor de audit", spune Georgiana Iancu (Timofte), manager in cadrul departamentului Audit Intern al KPMG Romania.
Faptul ca auditul intern nu este inca pe deplin inteles si apreciat de managementul companiilor romanesti se reflecta inclusiv in bugetele alocate pentru pregatirea profesionala a auditorilor interni, se arata in comunicatul de presa.
Georgiana Iancu precizeaza ca aceste bugete se situeaza, in cea mai mare parte, la sub 250 de euro sau chiar lipsesc in totalitate. La nivel international, un auditor intern dispune in medie de un buget 1.700 de euro pe an, pentru pregatire profesionala.
Un procent de aproximativ 60% dintre auditorii interni romani care au participat la studiu au declarat ca nu detin certificari specifice in domeniu. Acelasi procent a fost inregistrat la nivel international, insa pentru auditori interni care detin certificari profesionale.
"Auditorii interni din Romania simt o nevoie acuta de cursuri de specialitate si perfectionare profesionala in toate ariile specifice auditului intern, dar in acelasi timp recunosc ca accesul la acestea le este destul de limitat”, adauga Iancu.
Tanya Free, Partener in cadrul departamentului Risk Advisory al KPMG Romania, a subliniat faptul ca gestionarea riscurilor si guvernanta corporatista necesita imbunatatiri, cu atat mai mult in contextul economic actual. Insa, "atat in Romania cat, si pe plan international nu sunt inca perfectionate toate instrumentele necesare acestui proces”, explica ea.
Conform KPMG, Romania se aliniaza practicilor internationale in domeniul gestionarii riscurilor si guvernantei corporatiste printr-o serie de acte legislative emise recent in domeniu - Ordonanta de Urgenta nr. 90, intrata in vigoare in iulie 2008, si cerintele Ordinului 1752 din 17 noiembrie 2005, emis de Ministerul Finantelor Publice.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.