BCR atrage noi sume pentru creditarea investiilor in agricultura


BCR (Banca Comerciala Romana) a semnat un protocol de colaborare cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) pe baza caruia banca va putea sa acorde imprumuturi in valoare totala de circa 178 milioane de lei.

Suma a fost acordata din Fondul pentru creditarea investitiilor in agricultura, pus la dispozitia BCR de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), in cadrul Programului Fermierul, se arata in comunicatul de presa.

Din suma alocata BCR de catre MAPDR, aproximativ 170 milioane de lei vor fi utilizati pentru cofinantarea proiectelor de investitii eligibile din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013. Restul de opt milioane de lei vor fi destinati pentru cofinantarea proiectelor de investitii eligibile in cadrul Programului Operational de Pescuit (POP).

Totodata, banca va  pune la dispozitia solicitantilor si credite suplimentare din resursele proprii sau din resurse atrase de la finantatorii externi pentru co-finantarea sau  pre-finantarea proiectelor.

Pentru creditele acordate din Fondul pentru creditarea investitiilor in agricultura, banca percepe o dobanda curenta de 4% pe an si o rata a costurilor specifice de 1,5% pe an, fixe pe toata perioada de creditare.

Creditele vor fi acordate pe o perioada maxima de 10 ani, cu o perioada de gratie de pana la cinci ani si fara a solicita aport propriu din partea beneficiarului.

Metodologia de colaborare intre cele doua institutii privind procesul calcularii si aprobarii deducerii subventiilor de dobanda acordate beneficiarilor sunt stabilite in cadrul protocolului, ce tine cont de prevederile Legii 231/2005 privind stimularea investitiilor in agricultura si ale Ordinului MAPDR nr. 40/2009.

O alta transa din Fondul pentru creditarea investitiilor in agricultura, in valoare de circa 28,5 milioane de lei destinata finantarii proiectelor de investitii care nu beneficiaza de finantare din fonduri europene, a devenit operationala inca din anul 2008, o suma de aproximativ 10 milioane de lei fiind alocata de catre banca in astfel de proiecte.

Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii BCR, printre beneficiarii eligibili pentru Programul Fermierul se numara: producatorii agricoli individuali inregistrati in Registrul exploatatiilor agricole; asociatiile agricole familiale, asociatiile de producatori agricoli, grupurile de producatori si cooperative agricole constituite conform legislatiei in vigoare; societatile agricole private, respectiv asociatiile agricole cu personalitate juridica, constituite conform legislatiei in vigoare; societatile comerciale cu capital privat, constituite conform legislatiei in vigoare; persoanele fizice autorizate conform legislatiei in vigoare; detinatorii de paduri si asociatii ale acestora; consiliile locale.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii