CDE si good.bee Holding au format un parteneriat pentru a oferi microcredite


Mircea Onita, Director General la CDE (Centrul pentru Dezvoltare Economica), estimeaza ca activitatea organismului de microcreditare va incepe in iunie sau iulie, anul acesta.

Noul microcreditor se va numi good.bee Credit IFN SA. Actionarul majoritar este CDE, dar denumirea este preluata de la celalat actionar, good.bee Holding, care a mai lansat anul acesta in Romania si o firma de tranzactii mobile.

Microcreditorul va functiona pe baza Ordonantei 28/2006, aprobata ulterior ca lege, astfel ca va putea sa ofere si microcredite de peste 25.000 de euro.
CDE are sediul central in Bucuresti si zece puncte de lucru in judetele Constanta, Prahova, Alba, Caras - Severin, Cluj, Baia Mare, Suceava, Iasi si Braila, precum si in Capitala. Insa, CDE a furnizat microcredite in 21 judete.

Ceea ce vrem noi este sa consolidam aceste centre pe good.bee, dupa care sa incepem o activitate de creare a altor centre. Inca nu am stabilit foarte bine zonele geografice in care vrem sa fim, dar este foarte clar ca vrem sa dezvoltam reteaua”, spune pentru startups.ro Mihai Onita.

CDE s-a focusat pe zona rurala de unde provin peste 80% dintre clienti, directia pastrandu-se si in cazul noului microcreditor infiintat. Gradul de retentie a clientilor CDE a fost tot de 80%.

Vrem sa ne orientam cu preponderenta spre zona rurala. Motivul principal pentru care vrem sa facem asta este acela ca zona rurala este cea mai <nebancabila>, in momentul de fata. Ca diversificare, poate si spre zona suburbana, zone de orase foarte mici care se asemana ca si caracteristici cu zona rurala”, adauga Mihai Onita.

Din 2000, CDE a castigat pentru unele judete licitatiile de administrare a fondurilor destinate microcreditarii din trei proiecte guvernamentale.

Pentru noi, cele trei programe inseamna o acoperire de 21 de judete in momentul de fata, cu un numar de aproape 8.700 de clienti serviti, din 2003 si pana astazi. Media creditului a pornit de la aproximativ 280 de dolari in primi ani de operare ai a ajuns acum la 5.200 dolari”, mai spune Mircea Onita.

CDE este ultima mare organizatie non-guvernamentala cu finantare externa din Romania, care ofera microcredite si isi schimba statutul. Toate ONG-urile care ofereau astfel de finantari au devenit microcreditoi ca urmare a adoptarii, in 2005, a legii microcreditarii si a celei a IFN-urilor, in 2006.

Cele doua legi au putine diferente, insa cea mai importanta este ca prin cea a IFN-urilor se permite acordarea de microcredite peste limita de 25.000 de euro. De aceea, multi microcreditori au preferat sa functioneze pe baza acestei legi. Printre activitatile incluse in legea IFN-urilor se numara cele ale caselor de ajutor reciproc (CAR), leasing-ul, creditele de consum, imobiliare si ipotecare.

La Banca Nationala a Romaniei sunt inregistrate peste 3.300 de IFN-uri dintre care cea mai mare pondere este detinuta de CAR-uri si leasing. Iosif Pop, Presedintele grupului financiar IMO, din care face parte microcreditorul Microimo, spune ca potrivit datelor BNR, creditarea prin IFN-uri reprezinta circa 12% - 14% din total credite pe economie.

Maria Doiciu, Senior Consultant la compania Eurom Consultancy & Studies si Vicepresedintele Asociatiei Europene de Microcreditare, spune ca este considerat a face parte din microcreditare si sistemul de CAR pentru persoanele fizice, la care sub 5% dintre fonduri sunt accesate de intreprinzatori particulari.


Alti microcreditori creati de ONG-uri
Alt ONG care a trecut la statul de IFN destinat microcreditarii este CAPA Finance, infiintat acum 13 ani. Pachetul majoritar de actiuni al acestui microcreditor a fost preluat la sfarsitul lui 2007 de Romanian-American Enterprise Fund (RAEF), care detine peste 50% dintre actiuni, si de Emerging Europe CAP Cooperatif UA, al carui principal actionar este Balkan Accession Fund.

Actiunile au fost preluate de la ONG-urile World Vision International si Mennoite Economic Development Associates. CAPA este prezenta in zece judete (Cluj, Dolj, Iasi, Constanta, Alba, Hunedoara, Valcea, Mehedinti, Maramures si Olt). In prezent, tinta companiei este de a dezvolta birourile existente, iar anul acesta vizeaza si o extindere in Arad, Bihor sau Timis.

Express Finance este alt microcreditor care are la baza un ONG, respectiv CHF International Romania. Acesta a inceput activitatea de microcreditare in Romania in anul 1996, iar in ianuarie 2006 a devenit Express Finance, avand la baza legea IFN-urilor.  Microcreditorul are 17 birouri, care acopera 25 de judete din Romania.

Am incercat, in masura posibilitatilor, sa asiguram o continuitate intre judetele deservite, fara a crea distante intre doua birouri intre care sa nu avem nimic de acoperit”, precizeaza Silke Mueffelmann, director general al Express Finance.

Si Opportunity Microcredit Romania (OMRO) provine dintr-un fost ONG, Fundatia Izvor, infiintata in 1995.

Datorita cerintelor legislatiei, la intervale variabile de timp, s- a schimbat forma de organizare si denumirea, devenind astfel Banca Populara Izvor in anul 1995, SC Opportunity Microcredit Romania in anul 2000, iar din anul 2006 Societate de Microfinantare Opportunity Microcredit Romania SA”, detaliaza Bereczki Janos, Director Credite la OMRO.

OMRO ofera finantare in judetele Mures (Targu Mures si Reghin), Bistrita, Brasov, Harghita, Alba, Sibiu, Cluj si Bihor.

O alta entitate din aceasta categorie este Romcom, care si-a inceput activitatea in 1992, la initiativa organizatiei Christliche Ostmission din Worb Elvetia.

Pentru inceput, microfinantarea s-a realizat prin acordarea de imprumuturi in natura, constand din echipamente si utilaje pentru productie in diverse domenii de activitate. La finalului anilor '90, Romcom a inceput sa acorde credite in franci elvetieni”, spune Dorin Pantea, Consilier de Credite la Romcom.

Acum trei ani, microcreditorul a devenit IFN. OMRO este prezent in judetele Bihor, Satu-Mare, Maramures, Cluj,  Alba, Arad, Suceava (acopera si Botosani), Galati (acopera si Braila), Salaj si Timis.

Citeste aici mai multe despre microcreditele oferite in Romania.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii