Ce rezultate a avut programul de stat pentru finantarea tinerilor intreprinzatori


Luna trecuta s-a incheiat sesiunea din 2011 de depunere a planurilor de afaceri in programul de stat care ofera tinerilor finantari de pana in 10.000 de euro.


Sesiunea de depunere din acest an a planurilor de afaceri in "Programul pentru stimularea infiintari si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri" (Ordonanta de Urgenta 6/2011 din februarie) s-a incheiat la 1 octombrie. Aplicatia prin care se pot inscrie intreprinzatorii in program va fi redeschisa la inceputul anului viitor, dupa aprobarea bugetului pentru acesta. (Citeste aici mai multe despre acest program.)

In cadrul programului pot solicita finantare tinerii cu varsta de pana la 35 de ani, care n-au mai detinut o afacere sau n-au fost actionari, asociati sau membri in conducerea unei firme din spatiul economic european (cele 27 de tari din Uniunea Europeana si cele patru din Asociatia Europeana a Liberului Schimb). Pentru a avea acces in program, ei trebuie sa infiinteze o societate cu raspundere limitata - debutanta (SRL-D). 

De la data lansarii programului (22 februarie 2011) pana la 17 octombrie, au fost inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului aproximativ 4.715 de SRL-D, din care in jur de 3.420 inmatriculate si cinci au solicitat dizolvarea.

"Numarul celor care au depus un plan de afaceri pe site-ul institutiei noastre este de 1.257 de SRL-D, din care 788 planuri de afaceri au fost evaluate, iar 536 planuri de afaceri au primit acordul de principiu pentru finantare", spune pentru startups.ro Cristian Haiduc, presedintele Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM).

Finantarea planurilor de afaceri s-a facut in ordinea inscrierii in program. Suma a fost acordata dupa ce solicitantul a depus la bancile partenere cererea de tragere a alocatiei financiare nerambursabile (AFN).

"Cele mai multe din SRL-D-urile care au depus la institutia bancara cererea de tragere sunt din Cluj, Bucuresti, Brasov si Constanta. Suma medie a alocatiei financiare nerambursabile solicitate a fost de 9.000 de euro/SRL-D. Bugetul pentru anul 2011 a fost de 21 milioane de lei, suma acoperind acordarea de AFN-uri pentru aproximativ 550 de planuri de afaceri", mai spune Cristian Haiduc.

Judetele din care au fost depuse cele mai multe planuri de afaceri sunt Cluj (105 de planuri de afaceri), Brasov (60), Bucuresti (58), Iasi (54), Bihor (47), Mures (44), Bacau (43), Galati (38), Buzau (37) si Dolj (35).

Dupa domeniul de activitate, cele mai multe cereri de finantare sunt, in urmatoarea ordine, in:
- intretinerea si repararea autovehiculelor
- lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale
- fabricarea painii si a produselor de patiserie
- restaurante
- transporturi rutiere de marfuri
- comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzarea predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun
- coafura si alte activitati de infrumusetare
- activitati de consultanta pentru afaceri si management
- comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet
- activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea.

Reprezentantii APIMM spun ca principalele greseli ale celor care au solicitat finantare prin programul pentru tinerii intreprinzatori au fost ca:
- au cerut finantare pentru cheltuieli neeligibile pe activitatea desfasurata
- au intocmit planuri de afaceri incoerente
- au facut previziuni financiare neregasite in planul de afaceri
- nu au incarcat in aplicatie documentele solicitate (certificate inmatriculare, copie dupa cartea de identiate/buletinul de identitate, cererea tip)


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii