Cei care fac achizitii si livrari din si in Uniunea Europeana, ar fi bine sa le amane dupa 1 iulie


Aceasta recomandare a fost facuta de Ramona Jurubita, Partner la KPMG Romania, si se refera la modificarile Codului Fiscal care au fost adoptate, dar care inca nu au fost publicate in Monitorul Oficial, astfel ca nu se stie, inca, daca va fi aplicata de la aceasta data.

Recomandarea a fost facuta in cadrul conferintei "Modificari fiscale de ultima ora", organizata de Avocatnet.ro.

Masurile sunt in ordonanta de urgenta privind masurile pentru combaterea evaziunii fiscale. Acestea se refera la achizitiile intracomunitare de cereale si plante tehnice, legume si fructe, flori, carne si preparate din carne, peste, preparate din peste, fructe de mare, zahar, faina, paine, materiale de constructii si cu produse accizabile (produse energetice, alcool si bauturi alcoolice, precum si tutun prelucrat).

In urma masurilor adoptate firmele care fac achizitii din Uniunea Europeana (de bunuri sau de servicii), pentru a putea face acest lucru, trebuie sa se inscrie in "Registrul operatorilor intracomunitari".

In conditiile in care legea nu a fost inca publicata, acest registru nu a fost infiintat, firmele neavand unde sa se inscrie. La acest lucru se adauga faptul ca pentru a se inscrie, firmele au nevoie, pe langa cerere, de cazierul fiscal si cel al administratorilor, astfel ca procedura dureaza si mai mult.

Gabriel Biris, Fondator al casei de avocatura Biris Goran, le recomanda firmelor care fac astfel de achizitii sa isi pregateasca cazierele si dosarul, pentru ca altfel vor trebui sa-si intrerupa activitatea si pentru ca sanctiunile sunt prea mari.

Sanctiunile sunt de 50.000 de lei - 100.000 de lei, confiscarea produselor, confiscarea veniturilor obtinute din aceste produse, confiscarea mijloacelor de transport folosite pentru acele produse, putandu-se merge pana la radierea firmei care face astfel de transporturi din registrul transportatorilor intracomunicatari.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii