Chiriile birourilor din Bucuresti au scazut cu 5% - 10% in T1, 2009


Estimarea apartine BNP Paribas Real Estate, scaderea fiind inregistrata pentru toate tipurile de cladiri de birouri, in toate zonele orasului.

In primul trimestru din acest an, nivelul mediu al chiriilor a variat intre 20 de euro si 21 de euro/mp/luna pentru birourile de clasa A din zonele centrale si intre 14 euro si 16 euro/mp/luna pentru cele de clasa B din zonele atractive, se arata in studiul BNP Paribas Real Estate (BNP PRE).

Lunar, pentru birourile de clasa B din zonele secundare chiriile se situeaza intre 12 euro si 15 euro/mp, iar in zonele periferice chiria fluctueaza intre 9 euro si 11 euro/mp.

Valoarea chiriilor s-a redus ca urmare a scaderii cererii si cresterii numarului de spatii disponibile. Aceasta tendinta se va mentine in continuare in acest an, insa ritmul si procentul de diminuare vor fi mai scazute fata de anul trecut, ca urmare a inflexibilitatii proprietarilor si a apropierii de limita a rentabilitatii investitiei lor.

Rata totala de neocupare la sfarsitul primului trimestru era in Bucuresti de 6%, fiind cu 1,5% mai mare fata de sfarsitul anului trecut. Astfel, la sfarsitul primului trimestru din acest an suprafata spatiilor disponibile in cladirile date in folosinta in Bucuresti era in jur de 115.000 de metri patrati construiti, dintr-un total de 1,95 milioane de metri patrati construiti.

Rata de neocupare pentru cladirile de clasa A era de 2,5% in primul trimestru din acest an. In aceeasi perioada, suprafata de spatii de birouri finalizata a scazut cu circa 25%, fata de perioada similara de anul trecut, deoarece unele proiecte propuse pentru livrare in aceasta perioada au fost amanate cu cateva luni.

Se estimeaza ca anul acesta vor fi finalizati in Capitala in jur de 400.000 de metri patrati construiti, insa valoarea poate fi mai mica, deoarece constructia catorva proiecte a fost oprita temporar sau ritmul lucrarilor de constructii a fost incetinit ca urmare a dificultatilor legate de finantare si a nivelului scazut de preinchirieri.

"In plus, incertitudinea tot mai mare de pe piata ii descurajeaza pe dezvoltatori sa initieze proiecte noi, ceea ce va afecta oferta pentru perioada 2010 - 2011", se mai arata in studiul BNP PRE.

Suprafata inchiriata in Bucuresti in primul trimestru al acestui an este mai mica cu 35%, comparativ cu nivelul din perioada similara de anul trecut, de circa 51.500 de metri patrati. Aceasta tendinta continua tendinta de scadere inceputa in semestrul intai din 2008.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii