Cluj Napoca, oras potrivit pentru externalizarea serviciilor IT, pe timp de criza


Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de KPMG, care a luat in calcul 31 de orase din intreaga lume drept potentiale destinatii de externalizare a activitatilor comerciale.

Potrivit studiului KPMG International, criza financiara si suprasaturarea zonelor traditionale determina aparitia unor noi centre la nivel mondial, ce se pot dovedi viabile pentru externalizarea activitatilor comerciale.

Romania ofera oportunitati excelente de externalizare, in mod special in sectorul IT, beneficiind de specialisti calificati si aflandu-se intotdeauna printre primele tari in dezvoltarea IT”, spune Aura Giurcaneanu, KPMG Audit Partner, responsabil al biroului KPMG din Cluj-Napoca.

Printre criteriile care au stat la baza selectionarii orasului Cluj-Napoca se numara: costurile reduse cu forta de munca; cunostintele de limba engleza ale angajatilor; liniile de comunicatie bune cu alte orase din Romania, fiind situat in centrul tarii; dezvoltarea aeroportului local, care este deservit atat de linii aeriene internationale din diverse orase din Uniunea Europeana, cat si de linii aeriene regulate catre Bucuresti. Iar ca oras universitar, Cluj-Napoca reprezinta o sursa de absolventi in cautarea oportunitatilor de angajare.

Nevoia de a dezvolta zone de externalizare noi, viabile, eficiente din punct de vedere al costurilor a fost pusa in evidenta de evenimentele economice din ultimele cateva luni. Companiile se concentreaza pe reducerea costurilor, cu efecte atat pe termen scurt cat si pe termen lung. In primul rand insa, acestea ar trebui sa fie convinse ca, apeland la aceste strategii, nu sacrifica performanta de dragul diminuarii costurilor”, subliniaza Aura Giurcaneanu.

Printre orasele selectate de KPMG se numara Winnipeg, Belfast, Brisbane, Queretaro, Buenos Aires,  Port Louis. Lista completa a destinatiilor mentionate include zece orase pe cele doua continente americane, zece din Asia-Pacific si 11 din Europa, Orientul Mijlociu si Africa. Criteriile de selectie a oraselor au fost legate de forta de munca, specializarile de nisa si facilitatile guvernamentale.

Centrele traditionale de Externalizare a Activitatilor Comerciale erau recunoscute ca fiind Bangalore, Chennai sau Shanghai, care in prezent se apropie de saturatie.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii