CNIPMMR: Numarul falimentelor s-a dublat


Conform unui studiu al CNIPMMR,(Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania), in perioada octombrie 2008 - martie 2009, 14,8% dintre IMM-urile chestionate au falimentat.

Procentul se gaseste intr-un studiu realizat de CNIPMMR pe un esantion de aproape 1.100 de intreprinzatori din Romania, in perioada octombrie 2008 - martie 2009.

Rata falimentelor s-a dublat. Anual, in Romania, dau faliment, de obicei, intre 7% si 8% dintre companii”, a spus Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, in cadrul unei conferinte de presa.

In plus, conform studiului, peste doua treimi dintre intreprinderi sunt in declin. Astfel, mai mult de 57,5% dintre firme si-au redus activitatea, aproape 23,4% dintre acestea functioneaza la aceeasi parametri, iar 4,23% au avut o evolutie ascendenta.

Pe langa reducerea activitatii, criza economica are un impact psihologic asupra intreprinzatorilor. Dintre acestia, aproape 43% dintre cei chestionati se simt amenintati de criza intr-o masura medie si peste 24% intr-o mare masura. La polul opus, mai mult de 5,5% dintre intreprinzatori nu se tem de recesiune si peste 27% sunt afectati in mica masura.

Apogeul crizei va fi atins in trimestrul trei al acestui an, spun 24,75% dintre intreprinzatorii chestionati, iar alti 21,25% il estimeaza in trimestrul patru al acestui an. Majoritatea intreprinzatorilor cred ca economica isi va reveni de anul viitor, ceea ce arata optimism, se mai mentioneaza in studiul CNIPMMR.

Scaderea cererii interne este una dintre dificultatile majore pentru intreprinzatori, fiind semnalata de 62% dintre reprezentantii IMM-urilor chestionate. Pe locul doi intr-un top al dificultatilor este fiscalitatea excesiva, pentru aproape 41,5% dintre intreprinzatori chestionati, iar pe locul trei birocratia, pentru 36,2% dintre ei. Pe urmatoarele locuri in acest top sunt intarzierile la incasarea facturilor de la firmele private, costurile ridicate ale creditelor, inflatia si instabilitatea relativa a monedei nationale.

In ceea priveste fiscalitatea si birocratia, Ovidiu Nicolescu apreciaza ca recenta reducere si comasarea a aproape 38,5% dintre taxele si tarifele nefiscale este benefica pentru companii, insa aceasta practica ar trebui continuata, focusata pe IMM-uri si simplificat sistemul de autorizare. Stefano Albarosa, presedintele

UNIMPRESA Romania (Unione delle Imprese Italiane in Romania; Asociatia Intreprinderilor Italiene din Romania), spune ca in tara noastra 92% dintre veniturile de la bugetul de stat sunt aduse de 7 dintre taxe.

CNIPMMR si UNIMPRESA au semnat un protocol de colaborare. Un astfel de protocol a semnat Consiliul si cu Academia de Studii Economice din Bucuresti.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii