Consultantii avertizeaza: calculati cu mare atentie impozitul pe profitul din 2009
Motivul este legat de faptul ca din acest an impozitul pe profit se plateste anticipat. Astfel, in 2010, companiile vor plati anticipat impozitul pe profit pe baza profitului din 2009.
In plus, impozitul pe profit pentru 2010 va putea fi regularizat abia dupa 25 aprilie 2011, cand firmele vor depune bilantul pe anul acesta, a precizat Alex Massaci, Directorul departamentului Servicii de consultanta privind impozitarea persoanelor fizice si leader-ul pe partea fiscala a grupului de Servicii Companii Private al PricewaterhouseCoopers (PwC), cu ocazia conferintei anuale pe teme fiscale si juridice organizate de PwC si D&B David&Baias.
Calcularea cu atentie a impozitului pe profit poate duce la un plus in fluxul de numerar si o lichiditate mai ridicata pentru o companie.
De asemenea, la calcularea impozitului pe profit firmele vor trebui sa vada in ce masura le este utila aplicarea masurii de scutire a impozitului pe profitul reinvestit in cazul utilajelor tehnologice.
Aceasta masura a fost introdusa la 1 octombrie anul trecut si prevede ca sunt scutite de impozit achizitionarea sau producerea de utilaje tehonologice. Astfel, suma care se amortizeaza anual din valoarea acestor utilaje poate fi constituita drept rezerva. Daca firma nu se foloseste de aceasta rezerva, atunci nu plateste impozit pe profit. Daca firma vrea sa plateasca aceasta rezerva, in orice scop, atunci va plati impozit pe profit in momentul in care o utilizeaza.
Alex Massaci mentioneaza ca in conditiile in care oricum aceasta suma se va impozita la un moment dat, companiile ar trebui sa vada daca nu este mai bine sa aplice alte solutii fiscale pentru rezerva din amortizarea utilajelor tehnologice.
Reprezentantii companiilor trebuie sa fie atenti si la modul in care folosesc optiunea legata de cheltuielile deductibile cu dobanzile si diferentele de curs valutar. Se pot deduce cheltuielile cu dobanzile de pana in 8% si cursul in limita impusa de BNR. Ceea ce depaseste aceasta valoare nu se mai poate deduce.
In plus, daca firma are un grad de indatorare mai mic sau de maxim trei ori capitalul propriu, atunci poate deduce aceste dobanzi si diferente de curs, dar, daca acestea depasesc de trei ori capitalul propriu poate sa le raporteze pana in momentul in care acestea devin deductibile.
In acest context, Alex Massaci ii sfatuieste pe reprezentantii comapniilor sa nu isi creeze cheltuieli nedeductibile cu dobanzile si cursul valutar in acest an, daca, pe langa acestea, au o pierdere din altii ani si o pot deduce. Astfel, daca au o pierdere din anii trecuti pe care o sting in acest an, firmele ar putea sa isi imbunatateasca in prezent fluxul de numerar in loc sa isi creeze o cheltuiala nedeductibila pe care o pot folosi de-abia in anii urmatorii.
Reevaluarea cladirilor la sfarsitul anului trecut este o alta masura care poate duce la imbunatatirea fluxului de numarar. In acest caz, scaderea valorii imobilului aduce taxe mai mici.
Alex Massaci atentioneaza ca pierderile din scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu sunt deductibile in limita provizionului constituit.
El mentioneaza si ca firma pe care o reprezinta a gasit o solutie de a evita impozitarea rezervelor din reevaluarea mijloacelor fixe (cladiri si utilaje). Aceasta masura a fost introdusa la 1 mai anul trecut si a facut ca ANAF sa poata solicita plata unor impozite pe profitul rezultat din tranzactiile imobiliare de acum cativa ani.
De asemenea, in acest an, companiile pot cerere o sigura data pe an si pentru o singura luna amanarea la plata a obligatiilor fiscale.
Pentru a-si optimiza activitatea, companiile trebuie sa pregateasca si dosarul preturilor de transfer in cazul inspectiilor fiscale.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.