Cristian Ionescu: In 2010 nu veti vedea nici macar creditele din 2009


Country Managerul Coface Romania isi bazeaza aprecierea pe bilanturile firmelor de la sfarsitul anului trecut, care, potrivit acestuia, sunt dezastruoase, precum si pe masurile de risc ale bancilor.

"In mai, cand se vor depune bilanturile pentru 2009, bancile vor trebui sa judece acordarea de credite dupa acestea si atunci se va vedea ce vor acorda", a declarat Cristian Ionescu, ieri, in cadrul unei conferinte de presa.

Pe langa acest fapt, el mai spune ca si proiectele propuse de companii pentru finantare sunt precare.

"Daca ne uitam la 2009, noi (n.red. - Coface face asigurari de credit, furnizeaza ratinguri si informatii despre companii, managementul creantelor si servicii de factoring) nu mai dam nicio garantie si bancile niciun credit si nu mai avem activitate. Atunci ne punem intrebarea ce instrumente sa folosim pentru a face totusi afaceri. Solutia noastra este sa facem o analiza trimestriala sau lunara a firmelor si sa vedem cum le evolueaza activitatea si daca dau semne ca sunt pe revenire", propune Country Managerul Coface Romania.

Chiar si in aceste conditii, el spune ca in acest an volumul creditelor poate creste doar cu 1% - 2% fata de anul trecut, insa exista si varianta ca acesta sa scada.

"Restantele de peste 30 de zile erau de trei ori mai mari la sfarsitul lui decembrie 2009 decat la sfarsitul lui decembrie 2008. Acest tip de restante reprezinta 75% din totalul restantelor. De asemenea, la sfarsitul lui 2009, fata de decembrie 2008, numarul restantierilor a crescut cu 56%, ajungand la 700.000 de persoane", a detaliat Cristian Ionescu. 

 

Situatia companiilor

In acest an, industria metalurgica si constructiile raman sectoarele cu cele mai mari scaderi, fiind si principalele "motoare" de scadere investitionala.

"Statul este principalul factor de stress pentru companii", a precizat Cristian Ionescu.

El considera ca in acest an va creste numarul falimentelor cu 15% - 20% fata de anul trecut. Cauzele sunt ca unele au fost amanate de anul trecut in acest an, ca urmare a grevei judecatorilor, altele vor fi cele noi si altele vor fi cele care se vor finaliza in acest an. Conform Coface, anul trecut, peste 19.000 companii au dat faliment, numarul fiind cu 30% mai mare decat in anul precedent.

Unul dintre pericolele de care se lovesc firmele este acela ca nu isi pot recupera sumele restante. De exemplu, la Coface gradul de recuperare a creditelor s-a redus cu 60%, de la 75% la 45% in prezent. 

"Pe fondul scaderii vanzarilor (n.red. - cu 50% - 70% in unele situatii, potrivit Coface) creste presiunea pe fluxul de numerar si din cauza greutatii de a recupera sumele datorate", a spus Anca Catrina, Credit Risk Manager la Coface Romania.

In aceste conditii, insolventa este una dintre masurile luate de companii pentru a se apara de creditori.

Cristian Ionescu mai spune ca spre sfarsitul acestui an companiile vor plati mai usor restantele, iar anul viitor vor relua platile, chiar daca afacerile vor fi mai mici decat cele din perioada 2007 - 2008.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii