Deloitte: Cresterea este principalul obiectiv al companiilor in acest an


Intr-un studiu al companiei se arata ca 31% dintre directorii executivi ai firmelor din Romania plaseaza cresterea pe primul loc in lista de prioritati din acest an, pe urmatorul loc, cu 25% dintre raspunsuri, fiind reducerea riscului.

Pe locul trei in prioritati, cu 21% dintre raspunsuri, este imbunatatirea profitabilitatii, urmata de managementul lichiditatilor (17%), se arata in studiul "Reguli intr-o lume noua - Se relanseaza competitia", care este o analiza din perspectiva directorilor executivi (CEO), realizata de Deloitte Romania, fiind la a doua editie.
Acest studiu a fost realizat in perioada 20 februarie - 30 aprilie, a acestui an, se arata in comunicatul de presa.

Pentru studiu au fost intervievati aproximativ 150 de directori executivi (CEO) din Romania care conduc afaceri de top, raportate la rezultatele financiare din 2008/2009 (bunuri de larg consum - 26%, servicii financiare - 17%, tehnologie, media si telecomunicatii - 13%, industria Prelucratoare - 22%, energie si resurse - 11%, industria medicala si farmaceutica - 9%, precum si aviatie si servicii de transport - 2%). In jur de jumatate din totalul raspunsurilor au rezultat din interviuri directe desfasurate de catre Partenerii si Directorii Deloitte Romania.

"Tinand cont ca Industria Imobiliara si de Constructii a fost afectata semnificativ de criza, companiile de profil nu au fost incluse in studiul din 2010, pentru a evita distorsionarea rezultatelor generale", se subliniaza in comunicatul de presa.

Perspectiva generala este ca in acest an companiile sunt dispuse sa sacrifice marjele de profit pentru a supravietui si a-si consolida pozitia pe piata locala, se mai spune in studiu.

In acest conditii, tot mai multe companii au devenit interesate de implementarea sistemelor de management ale riscului.

Majoritatea directorilor executivi din Romania, 74%, spun ca in companiile lor au fost implementate sisteme puternice de management al riscului (in dezvoltare - 45% sau in curs de maturizare - 29%), iar un sfert spun ca se afla intr-o etapa incipienta.

Cele mai frecvente elemente de management al riscului sunt o strategie clara, o echipa interna de audit, procedurii specifice de urmat pentru diverse scenarii de risc si echipele anti-frauda.

Companiile mari implementeaza mai multe elemente de administrare a riscului, putand include unitati speciale de management al riscului, sisteme informationale sofisticate, comitete de risc sau comitete de audit.

Companiile mai mici se concentreaza pe tehnici directe, cum ar fi politele de asigurare impotriva riscurilor potentiale.

"In mod surprinzator, chiar daca participantii la studiu dau dovada de un grad ridicat de constientizare a necesitatii de a administra, masura si controla riscul, majoritatea se concentreaza pe construirea unor sisteme puternice interne, neglijand aproape in totalitate valoarea auditurilor financiare si non-financiare efectuate de terti. Acest lucru se poate dovedi, in cele din urma, o slabiciune a intregului sistem de control, din moment ce expertiza interna este limitata, de obicei, la experienta companiei in sine, in timp ce riscurile in afaceri, nivelele de expunere si riscurile in general se schimba la nivel de piata. Unele companii se pot baza si pe experienta grupului de care apartin, in loc de consultanta externa", se mai spune in studiu.

Pe fondul schimbarilor semnificative in comportamentul de consum si al competitiei crescande, tendinta generala in randul companiilor este concentrarea pe consolidarea si finisarea operatiunilor curente.

De asemenea, companiile devin mult mai atente la riscurile pe care nu le pot controla, cum sunt politicile guvernamentale insuficiente sau partenerii de afaceri aflati in dificultate, toti acesti factori fiind enumerati in randul riscurilor care afecteaza cresterea.

 

Care sunt cele mai mari riscuri
Anul trecut, unul dintre principalele motive de ingrijorare pentru companii a fost managementul capitalului de lucru si al fluxurilor de capital. Anul acesta dificultatile financiare ale partenerilor de afaceri care se straduiesc sa supravietuiasca intr-un mediu dificil a devenit principala preocupare in majoritatea industriilor.

In acest an, 47% dintre respondentii considera ca termenele de plata de la clienti sunt acceptabile, iar 29% spun ca sunt "relativ excesive".

"Aceste raspunsuri indica o imbunatatire aparenta a managementului capitalului de lucru, fata de anul trecut. Cu toate acestea, aproape o treime dintre directorii executivi romani recunosc, ca pentru ei, colectarea creantelor reprezinta in acest moment principalul factor de risc, cea mai mare ingrijorare fiind exprimata de companiile din industria bunurilor de consum, prelucratoare si servicii financiare", se mai spune in studiu.

In conditiile in care companiile au probleme cu fluxurile de capital in activitatile curente, prelungirea termenelor de plata este de inteles. Se remarca, de asemenea, presiunea furnizorilor externi care au redus perioadele de rambursare a creditelor comerciale, ceea ce amplifica nevoia companiilor de capital de lucru.

Companiile de retail sunt printre cele mai putin de lipsa afectate de lipsa fluxului de numerar, pentru ca in general clientii lor platesc cu bani gheata. De cealalta parte, companiile farmaceutice se confrunta probabil cu cel mai mare blocaj financiar, din cauza medicamentelor compensate, a caror contravaloare trebuie rambursata de stat. Cel mai mare numar de respondenti ingrijorati ca termenele de plata sunt "relativ excesive” se regaseste in industria serviciilor financiare.

Pe langa creante, alt risc pentru afaceri este expunerea la riscul valutar, doar 22% dintre respondenti considerand ca nu sunt expusi la acest risc. Cu toate acestea, 53% dintre companiile expuse recunosc ca nu folosesc niciun instrument de hedging pentru a tempera impactul riscului de curs.

"Chiar daca instrumentele de hedging au fost introduse pe piata din Romania de mult timp, companiile sunt in continuare reticente sa le foloseasca, in mare parte intrucat costurile aferente sunt considerate prea mari. In plus, piata a fost prea putin previzibila in 2009, in ceea ce priveste fluctuatiile de curs valutar. In general, companiile care folosesc instrumentele de hedging in mod constant fac parte din grupuri internationale, fiind active pe piata de hedging in baza strategiei impuse de la sediul central. Ar fi indicat ca economia romaneasca sa se dezvolte in acest segment, in viitorul apropiat, pentru ca neglijarea riscurilor valutare poate afecta grav afacerile, mai ales in cazul companiilor exportatoare, lezandu-le semnificativ competitivitatea", se adauga in studiu.

De asemenea, schimbarile de reglementare au fost mentionate in randul celor mai importanti factori de risc (16%), companiile subliniind nevoia de stabilitate si predictibilitate a legislatiei.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii