Dinu Patriciu: piata are doua sentimente - lacomia si frica


Omul de afaceri a facut aceasta afirmatie in cadrul unei conferinte, adaugand ca cifrele de macroeconomie spun doar partial despre ce este vorba pe o piata.


"Descoperim ca in epoca digitala, in epoca transmiterii instantanee a informatiei, piata a devenit mult mai complexa, mult mai dominata de lacomie si frica, perceptiile sunt determinate mult mai complex si, dupa cum spunea un laureat al premiului Nobel pentru economie, perceptia devine realitate, in economie", a spus Dinu Patriciu, actionar si presedintele Consiliului de Administratie al DP Holding (DPH).

El a subliniat ca atunci cand se spune ca Romania creste cu 4% nu se spune nimic, pentru ca a doua zi dimineata acelasi indicator poate fi de minus 7% - 10%, prin cine stie ce conjuncturi internationale.

"Nu mai suntem protejati. Suntem o sita prin care trece apa capitalului. Prin ea trece mai mult sau mai putin, in functie de cat putem aduna. Suntem extrem de fragili", a completat presedintele DPH.

El a mai spus ca, din pacate, ponosul crizei europene il vor purta tarile periferice, printre care se numara Romania.

Patriciu a mentionat ca perceptia despre romani este buna, dar perceptia despre Romania este aceea a unei tari cu un sistem legislativ de neinteles, ”atat de arborescent, de plin de frunze”, incat nimeni nu-l poate pricepe.

"Si este foarte greu sa le explici (n.red. - partenerilor lui din Europa de Vest) de ce n-avem o legislatie mai simpla, de ce ne-am raportat, de 20 de ani, la sistemul francez, la un model continental, si nu la cel anglo-saxon. Poate spune cineva ca este in traditia Romaniei, ca am avut codul lui Napoleon, dar astazi lucrurile se masoara in eficienta care este data si de cadrul legislativ in care te misti", a adaugat Dinu Patriciu.

De asemenea, cei din strainatate cu care discuta el sunt speriati de bariera legilativa din Romania si n-au incredere in nivelul intelectual si profesional al celor din institutiile de stat.

Omul de afaceri a mai spus ca in Romania este nevoie sa se desparta organismul de control al pietei financiare de cel de politica monetara, supravegherea pietelor financiare trebuie unificata si este nevoie sa se infiinteze mai multe organisme financiare mici, care sa dea credite “la firul ierbii”, adica in sate si comune.

"Cand aud de stabilitate, incep sa am frisoane, pentru ca, in situatia in care suntem, avem o stabilitate mortuara, definitiva, catre care se indreapta multe IMM-uri din Romania. In perioada urmatoare, orice este posibil", a completat Dinu Patriciu.

El a precizat ca, in urma cu un an, spunea la lansarea "Topului Forbes 500 de miliardari" ca nu stie sa masoare averea nimanui.

"Acum stiu si mai putin, pentru ca volatilitatea in care traim schimba aceste clasamente zilnic. Traim un moment in care nu mai stim cum va arata lumea de maine", a mai spus Dinu Patriciu.


Europa si euro
Presedintele DPH a mentionat ca Europa are probleme colosale, cauzate de imbatranirea populatiei, astfel ca practicile sociale nu mai sunt eficiente.

"Este clar ca multa vreme nu se va iesi din criza, daca politicienii nu inteleg ca trebuie sa-si schimbe conceptele. Viitorul este de dreapta, dar inca multa demagogie de stanga se flutura in Europa. Pericolul sunt miscarile haotice. Europa nu poate fi competitiva, s-a amagit pe ea insasi. Doua treimi din exporturile Germaniei merg catre Uniunea Europa. Germania si-a creat o piata de export in Europa (n.red. - prin crearea UE). Traim intr-o Europa imperiala", a spus Dinu Patriciu.

El a adaugat ca alta problema in UE este moneda euro, care este o idee a politicienilor si care nu putea concura dolarul, inca de la infiintarea ei.

"Euro aparut din cresterea naturala a birocratiilor. Dolarul este intr-o cantitate enorma fata de euro. Nu dolarul este volatil fata de euro, ci euro este volatil fata de dolar. Euro nu face altceva decat sa impiedice cresterea economica a Europei. De cand a aparut euro, acum 20 de ani, cresterea economica anuala a fost de 2%, 3%, 1%, cand alte tari au crescut cu 10%. Nu inseamna stabilitatea, ci imbatranire. Este foarte bine ca (n.red. - Romania) n-am intrat in zona euro. Stati cu leutul nostru, asa depreciat, dar nu renuntati la o parte importanta a suveranitatii. Moneda unica duce si la fiscalitate comuna, care inseamna frana pentru tarile in curs de dezvoltare", a precizat Dinu Patriciu.

Alta problema a zonei euro este ca fiscalitatea comuna aduce multe probleme.

"Europa impoziteaza cu consecventa munca si energia, cele doua surse de crestere, plus TVA-ul, care este o aberatie rezultata din dorinta birocratiei de a se dezvolta. Impozitul pe profit din SUA este mult mai natural si mai productiv pentru autoritati. Proliferarea birocratiei este una dintre racilele sistemului european. S-a raspdandit fara sa tina cont de cultura din fiecare tara", a subliniat Dinu Patriciu.

Astfel, el a mentionat ca este nevoie de adaptarea sistemului fiscal, in functie de obiceiurile culturale si economice din fiecare.

"Niciodata nu-l vei convinge pe grec sa accepte impozitarea europeana, pentru ca el se lupta de 200 de ani cu impozitarea straina. Cum sa-i faci pe greci nemti? Trebuie sa gasesti altceva - impozit pe circulatia marfii, de exemplu", a mai aratat Dinu Patriciu.

El a adaugat ca in Europa exista trei culturi majore: una mediteraneeana, legata de statutul social al individului, din ea facand parte tarile latine, care n-au apetenta pentru structurile comunitare; a doua este cea nordica, unde oamenii platesc impozite pentru ca ei stiu ce le da comunitatea; a treia este cea in sud-estul continentului, care este individualista, fiind apropiata de cea mediteraneeana, si cu o economie de bazar.

"Economia de bazar este sanatoasa. Suntem exponentii ei. Vrem sa o schimbam acum? Nu vom reusi in veci", a completat Dinu Patriciu.

Presedintele DPH a mentionat ca, daca romanii incearca sa-si insuseasca cultura nord-vestului, nu vor reusi niciodata si vor sfarsit “ca o populatie indepartata a imperiului”.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
 


Nu exista comentarii