Ernst&Young: 270 miloane de euro valoarea pietei de achizitii si fuziuni in T1, 2011


Conform unui studiu al companiei de consultanta si audit, la aceasta valoare a tranzactiilor din Romania se adauga 206 milioane euro valoarea tranzactiilor incheiate la nivel international, cu efecte asupra subsidirarelor din Romania ale companiilor multinationale.

In primele trei luni ale anului, au fost incheiate 55 de tranzactii de fuziuni si achizitii, numarul fiind jumatate fata de intreg anul trecut, cand au fost 106 tranzactii, potrivit Ernst&Young (E&Y). 

Dintre cele 55 de tranzactii, 40 au fost inchise si 15 au fost anuntate, in primele trei luni ale anului. De asemenea, 46 din total au fost tranzactii care au implicat companii doar din Romania si noua au fost internationale, cu efecte asupra subsidiarelor locale.

Majoritatea tranzactiilor au avut valori mici, de cateva milioane de euro fiecare, si patru - cinci au fost mari, implicand investitori strategici.

Domeniile in care s-au facut tranzactiile sunt imobiliare (10 tranzactii), energie (7 tranzactii), servicii si servicii financiare (5 tranzactii), IT (4 tranzactii), telecom (4 tranzactii) si industrie (4 tranzactii).

"Asteptarile pe piata romaneasca sunt pozitive si optimiste, datorita interesului crescut al investitorilor din zonele apropiate. Daca vorbesti cu cateva fonduri care nu sunt prea active pe piata romaneasca si care acum si-au intors privirea spre piata noastra, exista interes crescut si semnele sunt pozitive. Din dorinta de a accesa o piata mare ca a noastra si pentru a-si face intrarea in Europa pe aici, sunt cativa investitorii din Orientul Mijlociu, unii din India, care vor sa intre in Romania", a spus Cornelia Bumbacea, partener la E&Y, in cadrul conferintei M&A Outlook, organizata de Wall-Street.ro.

Domeniile de interes pentru investitori sunt serviciile medicale, agricultura, imobiliarele, productia industriala, IT-ul, energia si domeniul bancar.

Mihai Marcu, presedintele Consiliului de Administratie al lantului de clinici si spitale MedLife si Florin Andronescu, director de dezvoltare in cadrul retelei de clinici Sanador, au subliniat ca operatorii din servicii medicale trebuie sa apeleze la un fond de investitii numai ca ultima solutie, daca nu mai pot obtine credite de la banci.

Cornelia Bumbacea a estimat o crestere a valorii pietei de achizitii si fuziuni si a numarului tranzactiilor in acest an pe piata din Romania, dar valoriile per tranzactie vor fi sub 50 milioane euro.

Partner-ul E&Y a mentionat ca a reinceput sa creasca diferenta de viziune in ceea ce priveste pretul tranzactiei intre antreprenori si investitorii, pentru ca firmele care au supravietuit crizei si care si-au curatat activele se asteapta sa obtina valori ridicate.

Ea a mai spus ca alta tendinta pe piata este aceea ca investitorii nu mai pot lua decizii rapid, ci cu intarziere, deoarece sunt mult mai atenti supravegheati de consiliile de administratie.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii