Evolutia industriei tehnologiei informatiilor in 2008 (studiu)


Grupul Tehnologie, Media si Telecomunicatii (TMT) din cadrul Deloitte Touche Tohmatsu a facut publice astazi previziunile pe anul 2008 pentru industria tehnologiei informatiilor.

La nivel global, sectorul tehnologiei informatiilor va influenta din ce in ce mai multe sectoare de activitate, prin implementarea de tehnologii mai noi sau mai vechi, dar resuscitate, asa cum este de pilda nanotehnologia, se arata in comunicatul de presa.

Din ce in ce mai mult, viata indivizilor si a corporatiilor va fi afectata de biotehnologie, bionica sau biometrie.

Gradul de relationare interpersonala va creste, punand si mai mult in evidenta cele doua directii evidente aparute prin prisma internetului: necesitatea protejarii anonimitatii versus necesitatea protejarii identitatii autentificate.

“Deoarece prezenta online este astazi o necesitate, iar tot mai multe afaceri se desfasoara prin intermediul retelelor digitale, aceasta directie de dezvoltare spre autentificarea online va duce la cresterea increderii in tranzactiile prin intermediul internetului si la implicarea puternica a autoritatilor de reglementare”, spuneAdrian Stanciu, Senior Associate Corporate Finance, Deloitte Romania.

Noile directii de dezvoltare tehnologica vor presupune portabilitate, prezenta online, dar si din ce in ce mai mult divertisment. Astfel, producatorii si distribuitorii de echipamente tehnologice se vor axa pe cele specializate pentru business, jocuri si divertisment, portabilitate, dar si pe oferirea de servicii complementare, precum cele de protectie a datelor.

“Avand in vedere scaderea costurilor de productie si a marjelor de profit, cat si cresterea necesitatii portabilitatii, vor creste vanzarile de echipamente de tipul notebook-urilor, utilizatorii preferand avantajul acestora si conectarea lor cu alte echipamente portabile, dezvoltand astfel serviciile de integrare de sistem”, spune Stanciu.

In ceea ce priveste evolutia acestui sector in tara noastra, decalajul cauzat de diferentele de dotare tehnologica se va mentine in continuare. Romania se va confrunta in continuare cu lipsa personalului specializat in sectorul tehnologic, iar investitiile se vor concentra catre modernizarea infrastructurii si stimularea pietei echipamentelor de stocare a datelor.

Conform studiului, 2008 pare a fi anul in care organismele de reglementare, utilizatorii si comerciantii online vor creste numarul solicitarilor privind autentificarea utilizatorilor care incheie tranzactii prin Internet. Cu toate ca, initial, a fost considerata drept un afront la adresa libertatii, autentificarea online, pare sa fie destul de propice pentru afaceri si utilizatori, se arata in studiu. De exemplu, cresterea increderii consumatorului in comertul electronic, licitatii online, chat-uri si alte site-uri pe care se fac tranzactii, va contribui la o dezvoltare stabila si la infrangerea temerilor legate de volumul crescut de fraude online.

In 2008, unii posesori de computere vor investi considerabil in programe antivirus, back-up de date online si asigurari privind ciclul de viata al computerelor, investitii care vor depasii cu mult costul de achizitionare al calculatorului, sunt de parere reprezentantii Deloitte Touche Tohmatsu. Aceasta tendinta poate fi observata nu doar in cazul calculatoarelor, ci si in cazul altor dispozitive: MP3-uri, telefoane mobile,sisteme DVR, hard drive-uri externe.

Previziunile studiului pe anul 2008 au la baza informatii colectate in urma discutiilor purtate cu clientii firmelor membre Deloitte, consultanti din industria Tehnologiei, Media si Telecomunicatiilor, precum si interviuri la care au participat directori de companii din domeniul TMT din intreaga lume. La realizarea previziunilor au participat peste 6000 parteneri, directori si senior manageri din cadrul firmelor membre Deloitte, specializati in industria TMT.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii