EximBank: IMM-urile detin o pondere de circa 60% in totalul creditelor acordate in 2009


Valoarea totala a finantarilor acordate anul trecut de EximBank IMM-urilor (atat in nume si cont stat, cat si in nume si cont propriu) s-a situat in jurul valorii de 273 de milioane de lei, cu aproape 20% mai mare decat cea inregistrata in 2008.

Din totalul finantarilor acordate anul trecut IMM-urilor, aproape 70% au avut ca destinatie investitiile, se arata in comunicatul de presa.

Anul trecut atentia noastra s-a concentrat pe sustinerea companiilor locale si in special pe finantarea IMM-urilor, care au avut de infruntat o conjunctura economica nu tocmai favorabila”, spune Ionut Costea, presedintele EximBank.

El a adaugat ca un accent deosebit a fost pus si pe instrumentele de sprijinire a exportatorilor, astfel ca volumul total al angajamentelor de garantii a crescut anul trecut de circa patru ori fata de 2008.

Pentru a raspunde cererilor venite din partea mediului de afaceri, pe parcursul anului 2009, banca a redus cu pana la 50% comisioanele sau chiar a eliminat unele dintre acestea. Masura a fost mentinuta si pentru primele sase luni din 2010.

Firmele care nu erau in dificultate financiara la 1 iulie 2008, dar care au probleme ca urmare a aparitiei crizei economico-financiare, pot beneficia de garantii care sa le permita sa contracteze credite noi de la banci, acoperind pana la 90% din sumele imprumutate.    

EximBank acorda si credite pentru plata taxelor si impozitelor restante acumulate de companii care au probleme cu lichiditatile, precum si un pachet de finantare pentru firmele care au proiecte finantate din fonduri europene prin care ofera cofinantare, prefinantare si scrisori de intentie neangajante.

De asemenea, IMM-urile au posibilitatea de a recupera pana la 50% din dobanda platita pentru creditele de investitii in lei contractate de la bancile comerciale, conform schemei de ajutor de minimis aprobata de Comisia Europeana, sau pot beneficia de finantari cu dobanda subventionata.

In 2009, activele EximBank au urcat la 3,4 miliarde de lei, cu aproape 16% mai mult fata de finalul anului precedent, potrivit datelor financiare preliminare, se mai arata in comunicat. In acelasi timp, expunerea totala a bancii (volumul total al finantarilor, garantiilor si asigurarilor acordate) s-a majorat cu 80%, respectiv de la 0,8 miliarde de lei la finele anului 2008, la 1,5 miliarde de lei, la 31 decembrie 2009.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii