Firmele din domeniul serviciilor nu ar trebui sa aiba statutul de microintreprindere


Reprezentantii Ernst&Young spun ca acest lucru este periculos deoarece, conform modificarilor fiscale, microintreprinderile nu pot desfasura activitati de consultanta si management.

"Riscul este ca autoritatea fiscala poate incerca sa recalifice serviciile ca fiind de consultanta si management, chiar daca firma obtine numai un euro din asta", a spus Alex Milcev, Partener la departamentului Asistenta fiscala si juridica al Ernst&Young (E&Y) in cadrul conferintei anuale de fiscalitate organizate de E&Y.

Modificarile fiscale la care se face referire sunt incluse in Ordonanta de Urgenta 117/2010, publicata in Monitorul Oficial pe 30 decembrie. (Citeste aici mai multe despre modificarile fiscale din acest an.)

Alex Milcev a mentionat ca in legislatia romaneasca exista o optiune pe care firmele nu o folosesc, desi ar avea de beneficiat de pe urma ei. Aceasta este posibilitatea de reducere a profitului impozabil prin deducerea suplimentara de 20% a cheltuielilor pentru cercetare - dezvoltare si amortizare accelerata pentru aparatura si echipamente destinate activitatilor de cercetare - dezvoltare. Ea exista de mai mult tip in legislatie, dar normele de aplicare au fost publicate in vara anului trecut.

"O pot folosi firmele din orice domeniu unde exista know-how si inovatii. Chiar o noua procedura de productie este o inovatie. Nu o pot folosi firmele care fac studii de piata, cele din industria petroliera, management, avocatura, dar este utila pentru cele din industria farmaceutica, IT si industria producatoare de echipamente", a adaugat Alex Milcev.

Claudia Sofianu, Manager Coordonator al echipei de Human Capital la E&Y, a spus ca in domeniul impozitului pe venit si contributiilor sociale se asteapta publicarea normelor de apllicare ale modificarilor contabile introduse de OU 117/2010, deoarece sunt multe inadvertente.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii